Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8797049 www.bgdnes.bg

Прокуратурата се точи и на Румен Радев

Данни за извършени престъпления от държавния глава Румен Радев има в прокуратурата. Това стана ясно от извънреден брифинг на главния прокурор Иван Гешев в Съдебната палата. От думите на Гешев, който бе заобиколен от ръководителите на всички прокуратури в страната, се разбра, че събраните факти са сериозни и при всеки друг български гражданин моментално биха довели до повдигане на обвинение. В случая с Радев конституцията му гарантира пълен имунитет и затова подобно нещо е невъзможно. Затова според Гешев ще се изчака тълкувателното решение на Конституционния съд относно имунитета на държавния глава.


"В зависимост от решението на съда ние сме готови и да изчакаме изтичането на мандата на Радев, за да установим обективната истина, включително и по делото, по което всички български граждани чуха най-вероятно неговия глас, да въздейства за прикриване на проверка срещу съпругата му от антикорупционната комисия", обяви Иван Гешев.
Междувременно с обвинения се сдобиха двама висши служители от администрацията на президента Румен Радев. Ден след зрелищните обиски в кабинетите им на "Дондуков" 2 Илия Милушев и Пламен Узунов станаха официално клиенти на прокуратурата.
Първи с обвинение за престъпление по служба се сдоби Узунов. Според разследващите президентският секретар се е сговорил с бизнесмена Пламен Бобоков, за да му осигури облага. Тя е за предоставяне на изпреварваща информация за различни събития. Според прокуратурата в резултат на действията на Узунов било снижено доверието на гражданите в президентската институция. Обвинение като подбудител има и Бобоков.
Адвокатът на президентския секретар се усъмни в състоятелността на подобно обвинение. Според защитничката му Емилия Недева в малкото данни, които е видяла, пишело, че Узунов изпращал на Бобоков в мобилно приложение информации от БТА, като го информирал за ситуацията. Част от тези информации били за публични срещи на президента, каквито имало и в други медии.

Реклама


Дали това са единствените улики, от прокуратурата не коментираха. Неофициално близки до разследването споделиха пред "България Днес", че по аферата Узунов-Бобоков са открити и далеч по-прелюбопитни факти. Самата облага от дейността на Узунов според главния прокурор се състои от сключения между неговия брат и Пламен Бобоков договор за консултантски услуги в размер на 5 хил. лв. месечно.
Далеч по-взривоопасен е случаят с президентския съветник Илия Милушев. Близки до разследването твърдят, че шпионският казус, в който е замесен, е изключително сериозен.
След една нощ в ареста Милушев вчера под конвой бе откаран във военната прокуратура. Там официално му бе повдигнато обвинение за неправомерни действия със секретни документи.
Самият Милушев на влизане в прокуратурата коментира, че се чувства добре и няма притеснения за действията си.
Съпругата му Жени Милушева обясни, че преди няколко дни в дома им е имало обиск. Тя смята, че това било "съшита с бели конци история", а целта била да се дискредитира президентът.
Според разследващи обаче нещата са доста сериозни, а по случая вече има повдигнати обвинения на няколко настоящи и бивши офицери от спецслужбите.


Разплитането на аферата започва в началото на юни след ареста на служител на Държавна агенция "Разузнаване" по подозрения, че изнася нелегално документи от службата. В жилището на разузнавача са открити множество книжа и доклади с гриф "Секретно" и "Поверително". В част от тях има информация и за служители на разузнаването, работещи под прикритие в чужбина.
Впоследствие са прихванати и още двама разузнавачи. При тяхното проследяване се установява, че те също нерегламентирано изнасят документи. Част от тях впоследствие са предавани на президентския съветник Милушев. Това е ставало на тайни срещи в офис в сградата в центъра на София.
Документирането на срещите става причина за разпити на Милушев. След отказ да съдейства е обискиран домът му, а там са намерени документи на разузнаването. При новия разпит Милушев обявява, че ги е намерил в служебния си сейф в президентството малко преди самия обиск.
В същия момент главният секретар на президента Димитър Стоянов вчера обяви лаконично, че класифицирани документи не са излизали по нерегламентиран начин от сградата на "Дондуков" 2.
Обиски освен в дома на Милушев са проведени и в жилище на бивш шеф на архива на МВР. Там също са намерени множество секретни документи, включително оперативен план за действия на службите срещу Златко Баретата.

Гешев сезира ЕС заради политически натиск

На извънредния си брифинг Иван Гешев коментира и безпрецедентната реч на президента Радев, в която той обяви, че гражданите трябва да се преборят с мафията, овладяла изпълнителната власт и прокуратурата. Това според Гешев е откровен политически натиск от страна на политици и олигарси, засегнати от работата на държавното обвинение.
За това главният прокурор ще изпрати специални писма до Европейската комисия, Европарламента и посолствата у нас заради опита за намеса в работата на съдебната власт и подкопаване върховенството на закона.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама