Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8797527 www.bgdnes.bg

Правят дядо Добри от шоколад

Кулинарен шедьовър на светеца от Байлово печели бронзов медал в Бирмингам



Образът на дядо Добри оживя в кулинарен шедьовър, сътворен от преработен шоколад. Изящната фигура на светеца от Байлово е изваяна от златните ръце на майстор-сладкарката Силвия Колева. Със своето произведение българката печели бронзов медал на световното изложение - състезание за шоколадови изделия, в английския град Бирмингам.


"Вдъхновена бях от историята на дядо Добри и реших да пресъздам именно неговия образ в категорията, в която мога да избера какво да направя. Шоколадът е специално обработен и не става за ядене след това. Творбата вече се намира при майка ми в Сливен", сподели пред "България Днес" кулинарният шеф Колева.


Около седмица отнема на Силвия да измайстори Добре Добрев. Изпълнението е толкова силно и въздействащо, сякаш наистина 103-годишният благодетел на десетки храмове и манастири в България оживява. Дядо Добри е направен с горяща свещ в ръка, а погледът му е все така въздействащ и приветлив. До свещта Силвия е изписала на английски "лицето на доброто" и името на светеца от Байлово.
"Не бях професионален сладкар, започнах да готвя като хоби. Но след като направих първите си творби, започнах да получавам все повече поздравления и топли думи, които се превърнаха и в поръчки. Научих се да правя такива торти от Елза Балджийска, която живее сега в Лондон. Много съм й благодарна", сподели пред вестника Силвия, която се грижи за две деца - син на 13 и дъщеря на 7 години.
Международното изложение в Англия събрало кулинарни специалисти от цял свят. Много от тях останали удивени от произведението на българката и се запознали с мотивиращата история на дядо Добри. Така Силвия се превърнала в посланик на България и на доброто в целия свят. Браво!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама