Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8797833 www.bgdnes.bg

Вежди Рашидов прави филм за Ататюрк

Любо Нейков и Евтим Милошев се заемат с лентата

Председателят на парламентарната комисия по култура и медиите Вежди Рашидов има идея за филм за великия Кемал Ататюрк, която в дело ще претвори екипът на Любо Нейков и Евтим Милошев, научи "България Днес" от самия Рашидов. Вчера той се среща с Нейно превъзходителство Айлин Секизкьок, посланик на Турция в София. На срещата присъстваха и филмовите и телевизионни продуценти Евтим Милошев и Любо Нейков. Темата на разговора бе подготовката за реализиране на българско-турски игрален филм за невъзможната любов на Мустафа Кемал Ататюрк с българката Димитрина Ковачева. "Още през март споделих тази моя идея с българския премиер Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата им в Анкара", уточни Рашидов.


Сценарист на лентата ще е Евтим Милошев, а в авторския колектив са още Христина Апостолова и Иван Спасов.
След падането на мерките срещу пандемията ще бъдат осъществени и първите срещи на българските продуценти с турските им колеги, стана ясно по време на срещата. Споразумението за филмови копродукции между България и Турция, подписано от Вежди Рашидов през първия му мандат като министър на културата, може да бъде добра основа за реализиране на продукцията.
Ако този филм бъде осъществен, това ще е първият игрален филм, свързан с личността на Мустафа Кемал Ататюрк, сподели посланик Секизкьок. Тя показа запазения и до днес в автентичен вид кабинет на Кемал Ататюрк в резиденцията. Там той е работил като военен аташе в София.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама