Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8799556 www.bgdnes.bg

Почина великият английски футболист и треньор Джек Чарлтън

Бившият английски национал Джеки Чарлтън е починал, съобщават британските медии. Легендарният защитник на "Лийдс" е издъхнал на 85-годишна възраст. Преди година братът на сър Боби Чарлтън е бил диагностициран с лимфом, а се е борил и с деменция. Жирафа, както е известен сред феновете, е световен шампион с Англия. В състава на Трите лъва е и за Евро'68 и Мексико'70.

Джеки е една от най-големите фигури на "Елън Роуд" - 762 мача във всички турнири за "Лийдс", като е шампион с "белите" през 1969 г. Между 1986 и 1996 г. той е старши треньор на националния отбор на Ирландия, като класира "зелените" за Евро'88 за сметка на България. Известно е, че по повод успеха на Шотландия в София, Жирафа праща уиски на своя шотландски колега Анди Роксбърг, след като той ни побждва в София. По това време Чарлтън е на риба.

На Мондиал'90 ирландците стигат до четвъртфиналите, където губят от домакина Италия с 0:1. Чарлтън и отборът му са посрещнати като герои в Дъблин. След четири години в САЩ селекцията на Джеки отново минава груповата фаза, като взима реванш срещу "Скуадра адзура" - 1:0 в Ню Джърси над звездния тим на Ариго Саки. На осминафиналите Ирландия отпада с 0:2 от Холандия. Чарлтън е почетен гражданин на Република Ирландия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама