Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8808243 www.bgdnes.bg

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Не готвим национална стачка

Дайте алтернатива и първи сме на улицата! Ама никой няма такава!

КОЙ Е ТОЙ

Димитър Манолов е президент на КТ "Подкрепа". Роден на 23 август 1958 г. в гр. София. Член на КТ "Подкрепа" от ноември 1989 г., не членува и никога не е бил член на политическа партия. Какво ще се случи, ако протестите доведат до оставка на правителството, има ли наистина истинска битка срещу мафията и готвят ли синдикатите национална стачка Манолов разказа за "България Днес".

Надя Панкова

- Г-н Манолов, синдикати и бизнес изпратихте писмо до премиера с призив да се успокои ситуацията. Смятате ли, че протестиращите ще ви послушат?
- И до президента изпратихме писмото, и до гуверньора на БНБ, не е само до министър-председателя. Не съм особен оптимист, че някой ще се вслуша в нашия призив, защото здравият разум по тези места е най-известен с отсъствието си. Не съм оптимист, въпросът е, че когато дойдат последиците от сегашната ситуация, пак никой няма да си даде сметка защо ни се случва това, което ни се случва.
- В писмото оценявате влизането на България в чакалнята на еврозоната. Но виждате ли като министър Сачева подозрително съвпадение между това и протестите?
- Влизането ни в чакалнята е голям успех, и то основно политически. Всички станахме наясно, че ако нямаше политическо решение, щяхме да чакаме години наред. Тази работа с еврозоната е двояк въпрос, доколкото ние като страна, подписала договор с ЕС, сме подписали и тази част - че се задължаваме да се присъединим към европейския валутен механизъм. Немалко хора в България обаче предпочитат това да не стане, да няма и валутен борд, но и други сигурно искат и всеки ден да палят банки в България. Може би има нещо вярно в това, което е казала министър Сачева, но тук отиваме към една конспиративна работа. От една страна, емоция, която не почива на нищо реално. Но има и хора, които са с мазни пръстчета и не искат да сме в еврозоната. Не ми се иска да вярвам, че протестите са нещо организирано заради ЕРМ-2, а съвпадение на обстоятелствата.
- За пръв път в българската история президент нарича управляващите "мутри". Това не принизява ли и двете институции?
- На мен щеше да ми се види смисъл в това изказване, ако между тези, които поддържат президента, нямаше също мутри и техни представители. Тоест повече от ясно е, че някакви хора, които са огладнели, се борят да се върнат под слънцето. Честно казано, ако бях президент, какъвто никога няма да стана, не бих говорил по този начин. Но там стана и друго – президентът, видимо от това, което е на повърхността, защото отдолу също има нещо, което не се вижда, се докачи, че разследват негови хора, което не приемам за нормална реакция. Радев трябваше пръв да поиска максимално да се разплетат нещата при него. Правилата трябва да са еднакви, а не кой чий човек е.
- Заговори се, че синдикатите готвите национална стачка. Ще излезете ли на улицата?
- Не съм чул за такова нещо, поне що се касае до моя синдикат. Дори днес на заседание на Изпълнителен съвет се обърнахме към най-висшия ни ръководен орган, за да ги попитаме дали да правим извънреден съвет заради ситуацията. Защото е ставало и преди. Не, няма да излизаме на улицата, а да се съберем, за да направим цялостен анализ на ситуацията. Ако съветът поиска, ще излезем, правили сме го, не е нещо невиждано - и срещу Жан Виденов, и Луканов също сме излизали. Но това, което на мен ми е важно, е, че не виждам друго освен боричкане на едни хора. Едните искат да бутнат другите от власт, а вторите искат, естествено, да си седят там. А ние искаме да знаем какво тези, които искат да бутнат, те какво предлагат. Защото никой не казва какво предлага като алтернатива! Никой! Този от Дубай еманация на почтеността ли е? Това ми бяга. Нека да дойде някой при мен, за ми каже какво предлага и ако то върши работа на хората, които представлявам, първи ще им кажа - да вървим да се бием. Хората, които протестират, ги разбирам донякъде, но това не ми помага. Защото няма как да им кажа, така че да ме разберат, че играят чужда игра.
- Синдикатите имате ли идеи за омекотяване на удара от коронакризата, който правителството твърди, че ще дойде наесен?
- Тези неща си стоят в дневния ни ред, независимо от това кой кого иска да бута от власт. Не зависят от това кой управлява България. Да, криза се задава, без значение кой е на власт. Ако имаше здрав разум, ако имаше дебат по мерките като 60/40, щеше да изглежда иначе положението.
- Мнозина твърдят, че нищо от мерките на правителството не стига до тях.
- Не знам кои хора се оплакват, че не е стигнало нещо до тях. Повече от очевидно е, че тази държава, както е моделирана и създадена, няма ресурс да стигне нещо до всички. Този ресурс го няма! Но въпросът е и по какъв ред и до кого той стига отчасти. Нещо, което не се случва политически и няма да се случи занапред. Защото тази държава, която с консенсус е създадена така, че всичко, което да произведем, да отива в един много тънък слой от българските граждани, но никой не го намира за нередно. А спорят кой е бил по-десен! Докато е така, няма и защо да се оплакваме. Сами сме си виновни! Докато се радваме на ниските данъци, ама за кого са ниски, нали, а намираме за нормално минималната работна заплата да се облага с данък, ще се чудим защо парите не стигат.
- Какво ще се случи, ако протестите ескалират?
- Ето, другата седмица правителството подава оставка. Стъпваме на тая хипотеза. Та в Конституцията пише, че президентът възлага на най-голямата група да състави кабинет. Тя мисли две седмици, не успява. Тогава възлага на втората. И тя не създава правителство. И идва третата. И тя не създава. Шест седмици са това. Отиваме в средата на август. След което се сформира служебен кабинет на президента. Той прави след два месеца в най-добрия случай избори. Стигаме до края на октомври. И се започва избор на правителство, като всичко се повтаря. И в един оптимистичен сценарий средата на ноември имаме правителство. То започва да прави бюджет по законовата процедура. И докъм средата на март-април държавата ще стои без бюджет. През цялото време обаче всякакви системи ще настояват за помощ, финансиране, а това няма да се случи. Не знаем с кого ще водим дебата за заплати, защото имаме очаквания по тази тема. Не знаем как ще се субсидират различните социални системи, хората в неравностойно положение, ама на кого му пука?! Никой не иска да го види това обаче! Озверели са тия, които са в първите редове пред Радев, които са и при Борисов. Мислите ли, че ще има сериозна промяна на тия физиономии след едни избори? Аз такива позитивни очаквания нямам. Ама промяна звучи страхотно готино, нали?
- Как според вас ще приключи всичко това?
- Кой съм аз да давам акъл на тези важни и гладни хора? Тридесет години се занимавам с това, скоро бях в едно министерство, където има портрети на министрите. 15 министри видях, с които съм работил. Защото да се върна - никой не казва какво предлага като алтернатива! Никой! Както винаги се е случвало.
- Протестите сякаш започнаха след акцията на главния прокурор в президентството. Виновен ли е Гешев според вас?
- Главният прокурор да го омесват в политиката е най-абсурдната част. И това показва, че никой няма достатъчно голям набор от почтени намерения на жълтите павета. Нещата изглеждат така логически - има връзка между Гешев и правителството и ние като го бутнем, ще сложим друг главен прокурор, а той ще спре да преследва нашите хора. Така изглеждат нещата. Само преди две седмици съдът оправда едни трима (Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков - б.а.) по едно дело и му ръкопляскаха. Значи няма нужда от съдебна реформа. Осъдиха една кметица (Десислава Иванчева - б.а.) и хоп, съдът е лош, има нужда от съдебна реформа. Значи като оправдае нашите хора, съдът е добър, като ги осъди - лош. Докато очакваме от съда да съди по целесъобразност, а не по законосъобразност, ще се въртим като хамстери в една въртележка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама