Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8810439 www.bgdnes.bg

Кравата Пенка иска среща с Бойко

Няма къде да живее, само премиерът може да я спаси, жалва се собственикът й

Искам среща с премиера Бойко Борисов за спасението на кравата Пенка!
За това призовава пред "България Днес" обезвереният стопанин на животното Иван Харалампиев.
Днес най-известната ни крава беглец преминава през тежки моменти, тъй като е оставена без дом и бъдеще.
Пенка пребивава във временен подслон, след като бай Иван губи имота си и няма къде да живее и да гледа животните си.
"Имам още 30 говеда и 10 коня. Трябва да ги хвърля на боклука ли? Писах писма до предишния главен прокурор Цацаров, сезирал съм полиция, прокуратура. Обръщам се към г-н Борисов и искам той да помогне за бъдещето и спасението на Пенка и останалите ми животни. Имотът ми бе отнет по нелеп начин, чрез измама и преправени документи, и няма към кого да се обърна. Няма къде да живея и аз, и животните ми", коментира бай Иван, който бди над животните си и живее с тях в заслона. "При тях съм в с. Мазарачево, пазя ги от вълци и съм отчаян. Нямам помощ от държавата, безхаберието е огромно. Нямам ли скоро решение за съдбата на Пенка, ще я отведа пред парламента. Да я отглеждат там", заканва се Харалампиев.


Въпреки трудните времена Пенка и бай Иван се радват на теленцето Джон - рожбата на знаменитата крава. "Щастлив е, тича, играе, станал е 180 килограма", гордо споделя стопанинът.
Теленцето носи това име в чест на бившия вече британски евродепутат Джон Флак, благодарени на когото Пенка сега е жива и има поколение.
Преди две години кравата от кюстендилското село Мазарачево избяга в Сърбия. Заради действията на животното до страна извън Европейския съюз според действащото законодателство българските власти трябваше да я умъртвят. Пенка обаче беше помилванa. За нейното спасяване беше направена петиция, в която се подписаха хиляди. Дори сър Пол Маккартни от легендарните "Бийтълс" излезе с призив в защита на кравата Пенка. Евродепутати също се застъпиха за кравата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама