Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8836235 www.bgdnes.bg

Продуцентът и директор на фестивала Ненчо Касъмов: Съживихме "Пирин фолк" като феникс

В Летния театър в Сандански ще има всички мерки срещу коронавируса

КОЙ Е ТОЙ

Ненчо Касъмов е роден на 2 януари 1969 г. в Кюстендил. Собственик и управител е на музикална компания "Диапазон рекърдс", която е с над 20-годишна история. През годините през нея са минали някои от най-големите имена в попфолка и фолклора. За пета година е директор на престижния международен фестивал "Пирин фолк" в Сандански.
"България Днес" разговаря с него за оцеляването на музикалното събитие във време на коронавирус, интересните акценти, които предстоят, и какви са мерките за провеждането на фестивала.

Иво АНГЕЛОВ

- Г-н Касъмов, "Пирин фолк" е лъчът надежда за завръщането на фестивалите в България. Как го организирате във време на коронавирус?
- Още кастинга, който проведохме, хората бяха разделени на групи, спазвайки необходимата дистанция. Журито беше разделено на няколко места, чистачките не спираха да чистят, момичетата бяха с шлемове и ръкавици. Такова нещо не бях виждал... Първо беше кастингът за детския "Пирин фолк", като малчуганите също бяха много отговорни - влизаха по петима и спазваха дистанция. В Летния театър в Сандански също ще бъдат спазени всички мерки. За по-голяма сигурност ще пуснем продажба на билети за 30% от местата, а не както сега е разрешено на 50 на сто. Мислим много за организацията, кметът на Сандански също е приел присърце всичко, защото може би това ще е единственият фестивал, който ще се случи тази година.

Реклама


- Масово събитията се отлагат за следващата година.
- Ние не го правим заради комерсиалността, а заради името на фестивала и музиката. Затова сме си поставили една цел и я преследваме. Вече пета година сме организатори и пламенността ни не е намаляла. Смеем се с брат ми (продуцента Виктор Касъмов - бел. ред.), че сме меценати, защото помагаме на изкуството.


- Защо е важно да го има "Пирин фолк"?
- Вдигнахме го като феникс от пепелта и го върнахме към македонската музика и македонското звучене. Тази година съм щастлив, че има деца, които са участвали на детския фестивал, а вече са пораснали и ще участват в конкурса за авторска песен за големи. Това показва, че има развитие и добро бъдеще. Има приемственост. Видях едно момче, което беше малчуган, а вече е пораснал колкото родителите си и в първия момент не можах да го позная.


- Заявка за участие са дали хора на възраст от 8 до 80 години. И докато при децата е обяснимо с желание за изява или родителска амбиция, то какво кара по-старите хора да се явят на кастинга?
- Като директор на фестивала и част от журито за пръв път видях, че те търсят преживяването на голямата сцена и не се притесняват. Някои идваха за авторска песен и дори да грешаха, журито им обясняваше къде го правят. Евентуално да се поправят за явяването следваща година. За живото пеене - който си го може, се го може. Шапка й свалям на 80-годишната жена. Участвала е на много фестивали за самодейци и като пеене не отстъпва на много изпълнители. Възхитително е, че на тези години пее добре и полага толкова усилия.


- Можем ли да кажем, че такива хора са пазители на българския фолклор?
- Така е. Имаме продуцентска компания и телевизия, които са свързани с фолклор, и ми се налага да обикалям страната. Виждам, че бабите предават корените на фолклора на по-младите и така се запазва.


- Автентичният фолклор ще оцелее ли? Знаем, че сега се слушат народни песни, но се залага на модерен аранжимент.
- С отпускането на мерките в пандемията пообиколих Родопите, както и около Гоце Делчев и Сандански. Автентичния фолклор го има - вечер застават на масата, акордеонът свири и пеят песни. И музикантите често казват: "Ето една популярна песен и една непопулярна, която е от нашия край". На кастинга за "Пирин фолк" направи впечатление, че се явяват с песни с модерен аранжимент, но ги няма живите инструменти. Това е фестивал за живи инструменти, а не клавиристът да изпълни кларинет. Живото дава много настроение. Нека да е модерно, но да ги има и живите инструменти, защото те дават красота. Тази година и към текстове сме малко по-критични. Да, винаги има компромис, но искаме да държим високо ниво. Ние да се научим и да покажем на хората, както и те да се научат и да покажат нещо ново.


- Ще разкриете ли за читателите на "България Днес" нещо от "кухнята" на предстоящия фестивал?
- Ще има няколко известни имена в галавечерите. Единият ще е войводата Володя Стоянов, който е обичан от всички. Ще има едно ново име, което е допринесло за българската и македонската народна музика - Николай Славеев. Той е човек с 20-годишен принос за фолклора ни.

Реклама


- В Родопите е много тачен изпълнител.
- Като обикалям, виждам, че границата между родопското и македонското е много деликатна. Може да си в Родопите, но виждаш, че македонската музика е в сърцето. На кастинга ми направи впечатление, че има доста хора от Варна, което е похвално. Имаше и от други градове в страната. Хората са пътували големи разстояния до София, за да могат да се представят. Ние им съдействахме със стабилна организация, изчаквахме ги, предлагахме удобни часове, за да пеят и да се приберат. На втория ден на кастинга удължихме препитването, за да могат да стигнат всички.


- Защо хората да отидат в Летния театър в Сандански и да гледат на живо "Пирин фолк"?
- Фестивалът е сърцето на Сандански, който е един от най-топлите и слънчеви градове. Атмосферата в театъра не може да се изживее на друго място. Нека да се забавляваме, защото от септември може да дойдат по-тежки времена. "Пирин фолк" дава духовна храна на хората. Но и за телевизионните зрители сме се постарали да е интересно, ще има нов декор. Влагаме много сили и сърце, както всяка година. Заради коронавируса ще се доверим на местни танцьори. Ако трябва да водим 20-30 души от други места и да стоят 3 дни там, ще е сложно. Затова се доверяваме на местни танцови формации, за да няма опасно струпване на хора.

Програмата в три вечери

За XXVIII издание на фестивала организаторите залагат на обичани и доказани имена с желанието да подарят на любимата публика неповторимо преживяване по време на трите фестивални вечери в Летния театър.


На 28 август (петък) за IV издание на детски "Пирин фолк" - конкурсната вечер за изпълнителско изкуство за деца между 8 и 15 години, за първи път като гост-изпълнител на сцената ще се качи фолклорният артист Николай Славеев. На следващата вечер публиката ще се наслади не само на конкурсните изпълнения за авторска македонска песен и за изпълнителско изкуство, но и ще съпреживее красотата на македонската песен заедно с Володя Стоянов-Войводата. На 30 август (неделя) е галавечерта с участието на всички наградени. Гост-изпълнители ще бъдат големите победители от 2019 година - Ива и Велислава Костадинови и примата на македонската музика Румяна Попова.

Реклама
Реклама
Реклама