Продуцентът и директор на фестивала Ненчо Касъмов: Съживихме "Пирин фолк" като феникс

Приятел
Автор: България Днес

Продуцентът и директор на фестивала Ненчо Касъмов: Съживихме "Пирин фолк" като феникс

В Летния театър в Сандански ще има всички мерки срещу коронавируса

КОЙ Е ТОЙ

Ненчо Касъмов е роден на 2 януари 1969 г. в Кюстендил. Собственик и управител е на музикална компания "Диапазон рекърдс", която е с над 20-годишна история. През годините през нея са минали някои от най-големите имена в попфолка и фолклора. За пета година е директор на престижния международен фестивал "Пирин фолк" в Сандански.
"България Днес" разговаря с него за оцеляването на музикалното събитие във време на коронавирус, интересните акценти, които предстоят, и какви са мерките за провеждането на фестивала.

Иво АНГЕЛОВ

- Г-н Касъмов, "Пирин фолк" е лъчът надежда за завръщането на фестивалите в България. Как го организирате във време на коронавирус?
- Още кастинга, който проведохме, хората бяха разделени на групи, спазвайки необходимата дистанция. Журито беше разделено на няколко места, чистачките не спираха да чистят, момичетата бяха с шлемове и ръкавици. Такова нещо не бях виждал... Първо беше кастингът за детския "Пирин фолк", като малчуганите също бяха много отговорни - влизаха по петима и спазваха дистанция. В Летния театър в Сандански също ще бъдат спазени всички мерки. За по-голяма сигурност ще пуснем продажба на билети за 30% от местата, а не както сега е разрешено на 50 на сто. Мислим много за организацията, кметът на Сандански също е приел присърце всичко, защото може би това ще е единственият фестивал, който ще се случи тази година.


- Масово събитията се отлагат за следващата година.
- Ние не го правим заради комерсиалността, а заради името на фестивала и музиката. Затова сме си поставили една цел и я преследваме. Вече пета година сме организатори и пламенността ни не е намаляла. Смеем се с брат ми (продуцента Виктор Касъмов - бел. ред.), че сме меценати, защото помагаме на изкуството.


- Защо е важно да го има "Пирин фолк"?
- Вдигнахме го като феникс от пепелта и го върнахме към македонската музика и македонското звучене. Тази година съм щастлив, че има деца, които са участвали на детския фестивал, а вече са пораснали и ще участват в конкурса за авторска песен за големи. Това показва, че има развитие и добро бъдеще. Има приемственост. Видях едно момче, което беше малчуган, а вече е пораснал колкото родителите си и в първия момент не можах да го позная.


- Заявка за участие са дали хора на възраст от 8 до 80 години. И докато при децата е обяснимо с желание за изява или родителска амбиция, то какво кара по-старите хора да се явят на кастинга?
- Като директор на фестивала и част от журито за пръв път видях, че те търсят преживяването на голямата сцена и не се притесняват. Някои идваха за авторска песен и дори да грешаха, журито им обясняваше къде го правят. Евентуално да се поправят за явяването следваща година. За живото пеене - който си го може, се го може. Шапка й свалям на 80-годишната жена. Участвала е на много фестивали за самодейци и като пеене не отстъпва на много изпълнители. Възхитително е, че на тези години пее добре и полага толкова усилия.


- Можем ли да кажем, че такива хора са пазители на българския фолклор?
- Така е. Имаме продуцентска компания и телевизия, които са свързани с фолклор, и ми се налага да обикалям страната. Виждам, че бабите предават корените на фолклора на по-младите и така се запазва.


- Автентичният фолклор ще оцелее ли? Знаем, че сега се слушат народни песни, но се залага на модерен аранжимент.
- С отпускането на мерките в пандемията пообиколих Родопите, както и около Гоце Делчев и Сандански. Автентичния фолклор го има - вечер застават на масата, акордеонът свири и пеят песни. И музикантите често казват: "Ето една популярна песен и една непопулярна, която е от нашия край". На кастинга за "Пирин фолк" направи впечатление, че се явяват с песни с модерен аранжимент, но ги няма живите инструменти. Това е фестивал за живи инструменти, а не клавиристът да изпълни кларинет. Живото дава много настроение. Нека да е модерно, но да ги има и живите инструменти, защото те дават красота. Тази година и към текстове сме малко по-критични. Да, винаги има компромис, но искаме да държим високо ниво. Ние да се научим и да покажем на хората, както и те да се научат и да покажат нещо ново.


- Ще разкриете ли за читателите на "България Днес" нещо от "кухнята" на предстоящия фестивал?
- Ще има няколко известни имена в галавечерите. Единият ще е войводата Володя Стоянов, който е обичан от всички. Ще има едно ново име, което е допринесло за българската и македонската народна музика - Николай Славеев. Той е човек с 20-годишен принос за фолклора ни.


- В Родопите е много тачен изпълнител.
- Като обикалям, виждам, че границата между родопското и македонското е много деликатна. Може да си в Родопите, но виждаш, че македонската музика е в сърцето. На кастинга ми направи впечатление, че има доста хора от Варна, което е похвално. Имаше и от други градове в страната. Хората са пътували големи разстояния до София, за да могат да се представят. Ние им съдействахме със стабилна организация, изчаквахме ги, предлагахме удобни часове, за да пеят и да се приберат. На втория ден на кастинга удължихме препитването, за да могат да стигнат всички.


- Защо хората да отидат в Летния театър в Сандански и да гледат на живо "Пирин фолк"?
- Фестивалът е сърцето на Сандански, който е един от най-топлите и слънчеви градове. Атмосферата в театъра не може да се изживее на друго място. Нека да се забавляваме, защото от септември може да дойдат по-тежки времена. "Пирин фолк" дава духовна храна на хората. Но и за телевизионните зрители сме се постарали да е интересно, ще има нов декор. Влагаме много сили и сърце, както всяка година. Заради коронавируса ще се доверим на местни танцьори. Ако трябва да водим 20-30 души от други места и да стоят 3 дни там, ще е сложно. Затова се доверяваме на местни танцови формации, за да няма опасно струпване на хора.

Програмата в три вечери

За XXVIII издание на фестивала организаторите залагат на обичани и доказани имена с желанието да подарят на любимата публика неповторимо преживяване по време на трите фестивални вечери в Летния театър.


На 28 август (петък) за IV издание на детски "Пирин фолк" - конкурсната вечер за изпълнителско изкуство за деца между 8 и 15 години, за първи път като гост-изпълнител на сцената ще се качи фолклорният артист Николай Славеев. На следващата вечер публиката ще се наслади не само на конкурсните изпълнения за авторска македонска песен и за изпълнителско изкуство, но и ще съпреживее красотата на македонската песен заедно с Володя Стоянов-Войводата. На 30 август (неделя) е галавечерта с участието на всички наградени. Гост-изпълнители ще бъдат големите победители от 2019 година - Ива и Велислава Костадинови и примата на македонската музика Румяна Попова.

Бившата на Сашо Кадиев живее при Катето Евро

Бившата на Сашо Кадиев живее при Катето Евро

Въпреки раздялата Таня пази приятелството си с водещия и известната му майка Поредна светска раздяла разтърси хайлайф средите. Сашо Кадиев и майката на дъщеря му Таня вече не са заедно. Новината гръмна преди дни, но истината е, че раздялата им е факт от месеци. Достоверен източник, пожелал анонимност, потвърди пред "България Днес"

Ицо Хазарта наруши мълчанието: Майката на дъщеря ми я нарече "проста"

Ицо Хазарта наруши мълчанието: Майката на дъщеря ми я нарече "проста"

Това е огромна лъжа, твърди Диана Колева Семейната сага и съдебните битки на Ицо Хазарта с бившата му жена Диана продължават с пълна сила. След поредното интервю, в което Диана Колева, майката на най-голямата дъщеря на Хазарта Ади, се определя като умишлено отчуждена от детето, рапърът изригна. За пръв път Хазарта си позволи публично да изрази

Григор доведе Лолита

Григор доведе Лолита

Григор Димитров изненадващо се прибра в България за рождения си ден. Най-добрият ни тенисист промени в последния момент плановете си и се завърна в родината преди турнира в Женева. Гришо се прибра, за да отпразнува рождения си ден със своите родители. Заедно с него в България пристигна и приятелката му Лолита Османова

Шок! Българка разведе Касияс

Шок! Българка разведе Касияс

Българка е причината за развода между легендарния вратар Икер Касияс и журналистката Сара Карбонеро, гръмнаха медиите в Испания. 29-годишната Надя Александрова имала връзка с бившия страж на "Реал" (Мадрид) още от 2019 г. Новината обяви тв предаването "Салваме". Оттам научили за авантюрата между двамата от бившия приятел на българката

Дева Мария се яви в пещера

Дева Мария се яви в пещера

Природен феномен във Венеца  Скално образувание е копие на Божията майка  Дева Мария се яви в българска пещера! Божията майка стои величествено като скално образувание в пещера Венеца край видинското село Орешец. Природният феномен е висок няколко метра и изобразява Богородица със сведена глава, приела поза на смирение

Оле Солскяер спасява българина Манчестър

Оле Солскяер спасява българина Манчестър

Мениджърът лично прати писмо до свищовлията Любовта към футболния клуб ме крепи към живота, ще нося името му до края си, отговори трогнатият фен Историята на българина Манчестър Юнайтед Здравков Левиджов трогна мениджъра на едноименния британски колос Оле Гунар Солскяер. Запалянкото призна в тъжна изповед пред "България Днес"

Актуално

Мацката на Ернандес по бельо

Мацката на Ернандес по бельо

Гаджето на звездата на "Милан" Тео Ернандес - Зоуи Кристофоли, публикува супер секси снимка в социалните мрежи. Тя позира по бельо. "Огън и лед", написа моделката като коментар. Последователите й полудяха по визията и перфектното тяло на футболната половинка. Мнозина коментираха, че Зоуи знае как да "допингира" Ерандес преди голямото дерби с

Порноактриса талисман на "Виляреал"

Порноактриса талисман на "Виляреал"

Финалът в Лига Европа е на 26 май, но "Виляреал" вече взе преднина пред опонента си "Манчестър Юнайтед". Ако не на терена, то със сигурност на трибуните. "Жълтата подводница" ще бъде подкрепяна в първия си финал в евротурнирите от една от най-известните испански порноактриси. Става дума за Аполония Лапиедра

203 са новозаразените с COVID-19 - 2,8% от тестваните. Излекуваните са 334

203 са новозаразените с COVID-19 - 2,8% от тестваните. Излекуваните са 334

203 са новозаразените с COVID-19. Това разкриват актуалните данни от Единната информационна система. Това са 2,8% от тестваните. Изследваните проби за последното денонощие са 7281. Общо поставените дози са 1 113 351, а 6 591 са поставени през последното денонощие. Излекуваните за последните 24 часа са 334 души, а общият им брой е 362 327

Григор доведе Лолита

Григор доведе Лолита

Григор Димитров изненадващо се прибра в България за рождения си ден. Най-добрият ни тенисист промени в последния момент плановете си и се завърна в родината преди турнира в Женева. Гришо се прибра, за да отпразнува рождения си ден със своите родители. Заедно с него в България пристигна и приятелката му Лолита Османова

Тежка катастрофа между кола и два тира на пътя Монтана – Видин, трима са загинали

Тежка катастрофа между кола и два тира на пътя Монтана – Видин, трима са загинали

Трима души загинаха при катастрофа между лек автомобил и два тежкотоварни камиона на международния път Е-79 в отсечката между Монтана и Видин, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Инцидентът е станал при разклона за монтанското село Долна Вереница. Сигналът е подаден около 16.10 часа, а на място са изпратени екипи на Спешна помощ

Не пропускай

Мехмед Али Агджа: Кремъл поръча убийството на Йоан Павел II

Мехмед Али Агджа: Кремъл поръча убийството на Йоан Павел II

"В атентата срещу папата няма българска вина, България беше инструмент", твърди стрелецът Мехмед Али Агджа Заповедта за убийството е дадена в София, защото е най-близо до Турция "Българското правителство беше използвано като жертвен агнец" "Да, минаха 40 г. С времето истината ще излезе наяве. Ватиканът знае истината, вероятно и Америка знае

Яке на Джанет Джексън бе продадено на търг за $ 81 250

Яке на Джанет Джексън бе продадено на търг за $ 81 250

Яке във военен стил на певицата Джанет Джексън от турнето й от 1990 г. "Rhythm Nation" беше продадено на търг за 81 250 долара, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Наддаванията, организирани от аукционната къща "Джулиънс окшън", се проведоха в Бевърли хилс. Якето беше звездният лот сред сценичните костюми и други изложени на търг предмети на Джанет

Слабаков на биричка

Слабаков на биричка

Не изневерява на навиците си евродепутатът Андрей Слабаков. Той бе засечен сладко-сладко да си пийва биричка, след което се запаси сериозно с бутилки и за вкъщи. Снимки: "България

Григор разгледа Боянската църква

Григор разгледа Боянската църква

Григор Димитров се прибра за кратко в България и използва свободното си време, за да разгледа Боянската църква.  В неделя звездата ни в тениса става на 30 години, а през следващата седмица ще играе на турнира в Женева. "Днес, колегите от Боянска църква, филиал на Националния исторически музей, имаха удоволствието да посрещнат и да покажат част от

518 са новите заразени с коронавирус - 3,6% от тестваните, 1991 излекувани (Инфографики)

518 са новите заразени с коронавирус - 3,6% от тестваните, 1991 излекувани (Инфографики)

518 са регистрираните нови заразени с коронавирус в България или това са 12 случая повече от вчера. Това разкриват актуалните данни от Единната информационна система. Изследваните проби за последното денонощие са 14 126. Излекуваните за последните 24 часа са 1991 души, а общият им брой е 361 993. 4 832 са хоспитализирани общо в болници