Продуцентът и директор на фестивала Ненчо Касъмов: Съживихме "Пирин фолк" като феникс

Приятел
Автор: България Днес

Продуцентът и директор на фестивала Ненчо Касъмов: Съживихме "Пирин фолк" като феникс

В Летния театър в Сандански ще има всички мерки срещу коронавируса

КОЙ Е ТОЙ

Ненчо Касъмов е роден на 2 януари 1969 г. в Кюстендил. Собственик и управител е на музикална компания "Диапазон рекърдс", която е с над 20-годишна история. През годините през нея са минали някои от най-големите имена в попфолка и фолклора. За пета година е директор на престижния международен фестивал "Пирин фолк" в Сандански.
"България Днес" разговаря с него за оцеляването на музикалното събитие във време на коронавирус, интересните акценти, които предстоят, и какви са мерките за провеждането на фестивала.

Иво АНГЕЛОВ

- Г-н Касъмов, "Пирин фолк" е лъчът надежда за завръщането на фестивалите в България. Как го организирате във време на коронавирус?
- Още кастинга, който проведохме, хората бяха разделени на групи, спазвайки необходимата дистанция. Журито беше разделено на няколко места, чистачките не спираха да чистят, момичетата бяха с шлемове и ръкавици. Такова нещо не бях виждал... Първо беше кастингът за детския "Пирин фолк", като малчуганите също бяха много отговорни - влизаха по петима и спазваха дистанция. В Летния театър в Сандански също ще бъдат спазени всички мерки. За по-голяма сигурност ще пуснем продажба на билети за 30% от местата, а не както сега е разрешено на 50 на сто. Мислим много за организацията, кметът на Сандански също е приел присърце всичко, защото може би това ще е единственият фестивал, който ще се случи тази година.


- Масово събитията се отлагат за следващата година.
- Ние не го правим заради комерсиалността, а заради името на фестивала и музиката. Затова сме си поставили една цел и я преследваме. Вече пета година сме организатори и пламенността ни не е намаляла. Смеем се с брат ми (продуцента Виктор Касъмов - бел. ред.), че сме меценати, защото помагаме на изкуството.


- Защо е важно да го има "Пирин фолк"?
- Вдигнахме го като феникс от пепелта и го върнахме към македонската музика и македонското звучене. Тази година съм щастлив, че има деца, които са участвали на детския фестивал, а вече са пораснали и ще участват в конкурса за авторска песен за големи. Това показва, че има развитие и добро бъдеще. Има приемственост. Видях едно момче, което беше малчуган, а вече е пораснал колкото родителите си и в първия момент не можах да го позная.


- Заявка за участие са дали хора на възраст от 8 до 80 години. И докато при децата е обяснимо с желание за изява или родителска амбиция, то какво кара по-старите хора да се явят на кастинга?
- Като директор на фестивала и част от журито за пръв път видях, че те търсят преживяването на голямата сцена и не се притесняват. Някои идваха за авторска песен и дори да грешаха, журито им обясняваше къде го правят. Евентуално да се поправят за явяването следваща година. За живото пеене - който си го може, се го може. Шапка й свалям на 80-годишната жена. Участвала е на много фестивали за самодейци и като пеене не отстъпва на много изпълнители. Възхитително е, че на тези години пее добре и полага толкова усилия.


- Можем ли да кажем, че такива хора са пазители на българския фолклор?
- Така е. Имаме продуцентска компания и телевизия, които са свързани с фолклор, и ми се налага да обикалям страната. Виждам, че бабите предават корените на фолклора на по-младите и така се запазва.


- Автентичният фолклор ще оцелее ли? Знаем, че сега се слушат народни песни, но се залага на модерен аранжимент.
- С отпускането на мерките в пандемията пообиколих Родопите, както и около Гоце Делчев и Сандански. Автентичния фолклор го има - вечер застават на масата, акордеонът свири и пеят песни. И музикантите често казват: "Ето една популярна песен и една непопулярна, която е от нашия край". На кастинга за "Пирин фолк" направи впечатление, че се явяват с песни с модерен аранжимент, но ги няма живите инструменти. Това е фестивал за живи инструменти, а не клавиристът да изпълни кларинет. Живото дава много настроение. Нека да е модерно, но да ги има и живите инструменти, защото те дават красота. Тази година и към текстове сме малко по-критични. Да, винаги има компромис, но искаме да държим високо ниво. Ние да се научим и да покажем на хората, както и те да се научат и да покажат нещо ново.


- Ще разкриете ли за читателите на "България Днес" нещо от "кухнята" на предстоящия фестивал?
- Ще има няколко известни имена в галавечерите. Единият ще е войводата Володя Стоянов, който е обичан от всички. Ще има едно ново име, което е допринесло за българската и македонската народна музика - Николай Славеев. Той е човек с 20-годишен принос за фолклора ни.


- В Родопите е много тачен изпълнител.
- Като обикалям, виждам, че границата между родопското и македонското е много деликатна. Може да си в Родопите, но виждаш, че македонската музика е в сърцето. На кастинга ми направи впечатление, че има доста хора от Варна, което е похвално. Имаше и от други градове в страната. Хората са пътували големи разстояния до София, за да могат да се представят. Ние им съдействахме със стабилна организация, изчаквахме ги, предлагахме удобни часове, за да пеят и да се приберат. На втория ден на кастинга удължихме препитването, за да могат да стигнат всички.


- Защо хората да отидат в Летния театър в Сандански и да гледат на живо "Пирин фолк"?
- Фестивалът е сърцето на Сандански, който е един от най-топлите и слънчеви градове. Атмосферата в театъра не може да се изживее на друго място. Нека да се забавляваме, защото от септември може да дойдат по-тежки времена. "Пирин фолк" дава духовна храна на хората. Но и за телевизионните зрители сме се постарали да е интересно, ще има нов декор. Влагаме много сили и сърце, както всяка година. Заради коронавируса ще се доверим на местни танцьори. Ако трябва да водим 20-30 души от други места и да стоят 3 дни там, ще е сложно. Затова се доверяваме на местни танцови формации, за да няма опасно струпване на хора.

Програмата в три вечери

За XXVIII издание на фестивала организаторите залагат на обичани и доказани имена с желанието да подарят на любимата публика неповторимо преживяване по време на трите фестивални вечери в Летния театър.


На 28 август (петък) за IV издание на детски "Пирин фолк" - конкурсната вечер за изпълнителско изкуство за деца между 8 и 15 години, за първи път като гост-изпълнител на сцената ще се качи фолклорният артист Николай Славеев. На следващата вечер публиката ще се наслади не само на конкурсните изпълнения за авторска македонска песен и за изпълнителско изкуство, но и ще съпреживее красотата на македонската песен заедно с Володя Стоянов-Войводата. На 30 август (неделя) е галавечерта с участието на всички наградени. Гост-изпълнители ще бъдат големите победители от 2019 година - Ива и Велислава Костадинови и примата на македонската музика Румяна Попова.

Ако присъдата мине на всички инстанции:

Овчаров губи скъпарския си мезонет

Ако присъдата мине на всички инстанции: Овчаров губи скъпарския си мезонет

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Антония Първанова с маска и в колата

Антония Първанова с маска и в колата

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Доц. д-р Ангел Кунчев:

Дезинфектантите пребориха и 50% от заразните болести

Доц. д-р Ангел Кунчев: Дезинфектантите пребориха и 50% от заразните болести

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

Диляна Попова цял ден на бар на морето

Диляна Попова цял ден на бар на морето

Моделът купонясва с други мъже, Блатечки го няма Красавицата отсвири Ицо Хазарта Топмоделът Диляна Попова купонясва по цял ден на бар край морето, видя "България Днес". Красавицата прекарва лятото на любимия си къмпинг "Градина" край Созопол, където партито не спира ден и нощ. Шотове, смях, танци и сладка раздумка с приятели - така преминават

Брендо пусна палата си под наем

Брендо пусна палата си под наем

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Антония Петрова с бебето на яхта

Антония Петрова с бебето на яхта

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Актуално

Коронавирусът няма сезонен характер, без необходими мерки втората вълна в неизбежна

Коронавирусът няма сезонен характер, без необходими мерки втората вълна в неизбежна

Пандемията не показва сезонен характер и ако здравните власти не вземат необходимите мерки, втората вълна е неизбежна. Това заявиха от Световната здравна организация. В световен мащаб заразените вече са над 20 милиона. Днес се очаква Гърция да обяви нови мерки в борбата срещу коронавирусната инфекция

116 са новозаразените с COVID-19 у нас, 12 са починали за денонощието

116 са новозаразените с COVID-19 у нас, 12 са починали за денонощието

116 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 13 512 . Направените PCR тестове за изминалите 24 часа са 3667. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Тита показва прелести по бански

Тита показва прелести по бански

Певицата Тита публикува своя снимка по бански в инстаграм профила си. Родната певица е решила да прекара горещите летни дни на плажа, а на коментарите под снимката феновете й не пропускат да я поздравят.  "Красота", "Уникална" и "Русалка" са само част от коментарите под снимката на изпълнителката на песента "Антилопа"

Бандерас на 60-годишнината си: Заразен съм с коронавирус

Бандерас на 60-годишнината си: Заразен съм с коронавирус

Навръх 60-годишния си юбилей рождения си ден актьорът Антонио Бандерас съобщи, че се е заразил с новия коронавирус, предаде Ройтерс. „Искам да обявя официално, че днес, 10 август, съм принуден да празнувам 60-ия си рожден ден при карантина, като съм с положителен тест за болестта Ковид-19, причинена от коронавирус”

Тейлър Суифт запази челната си позиция в класацията на "Билборд" за албуми

Тейлър Суифт запази челната си позиция в класацията на "Билборд" за албуми

Певицата Тейлър Суифт за втора поредна седмица е начело в класацията Билборд 200 за албуми, съобщи сайтът на изданието. По данни на Нилсен Мюзик албумът "Folklore", който изпълнителката издаде изненадващо на 24 юли, запазва първенството си със 135 000 продадени еквивалентни единици за периода на отчитане, предава БТА

Не пропускай

Кристо оплита спагети с другар

Кристо оплита спагети с другар

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

53 са новите случаи на COVID-19 у нас, двама са починали за денонощието

53 са новите случаи на COVID-19 у нас, двама са починали за денонощието

53 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Така общият брой на потвърдените случаи става 13 396, от които 5177 активни. За последното денонощие са направени общо 1275 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

134 са новозаразените с COVID-19 у нас, 3-ма са починали

134 са новозаразените с COVID-19 у нас, 3-ма са починали

134 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Броят на заразените е с 61 по-малко от вчера. Това показват данните в Националната информационна система. За последното денонощие са направени общо 3 612 PCR теста. Така общият брой на потвърдените случаи става 13 343, от които 8 567 активни

Антония Петрова с бебето на яхта

Антония Петрова с бебето на яхта

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Брендо пусна палата си под наем

Брендо пусна палата си под наем

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12