Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8855753 www.bgdnes.bg

Втори фалстарт на дело срещу мъж на спецпрокурорка

За втори път спецпрокуратурата се препъва с делото за корупция в ДАИ - Благоевград! Апелативният спецсъд отново върна обвинителния акт срещу 11 служители на автомобилната инспекция, научи "България Днес". След арестите в края на април 2018 г. става ясно, че един от задържаните - Ангел Янчев, е съпруг на спецпрокурорката Ирина Арменова-Янчева.

Така по силата на определението спецпрокурорите ще трябва да пренаписват обвинителния акт срещу половинката на колежката си. На подсъдимата скамейка освен Янчев са Бойко Ханджийски, Георги Глинджурски, Димитър Занков, Димитър Туджаров, Евтим Гоцев, Красимир Иванов, Никола Панов, Петър Денишев, Райко Динев и Росен Марков.
Делото срещу тях вече е връщано веднъж на поправителен. Оказва се, че несъответствията и пропуските не са оправени и с второто вкарване на процеса в съда. Според магистратите от обвинителния акт не става ясно как е формирана престъпната група и какво е участието на всеки в нея. Вместо това е описано съдържанието на служебните им задължения. Отсъстват обстоятелствата, при които са осъществявани проверките и дали са били извършвани по необходимост или за постигане на престъпните цели - да "искат и получават суми, които не им се следват".
Освен това разследващите са пропуснали да посочат кои са рекетираните лица и фирми. Вместо това в акта е записано, че "проверяваните фирми имали едни и същи представители, които служителите на автомобилната администрация в Благоевград познавали добре". Затова адвокатите се жалват, че няма как да защитават клиентите си, тъй като няма конкретни имена на пострадали.
Обвиненията за подкуп също не отговарят на изискванията, отбелязват апелативните спецсъдии. Те откриват, че липсват факти и обстоятелства как е извършено това престъпление. Начинът на взимане на подкупите е пропуснат и е изпълнен формално с просторно описание в какво се изразяват контролните дейности на обвиняемите. Посочени са само датата, кой е поискал и кой е получил подкуп, без каквито и подробности за какво е взет рушветът и какви задължения по служба е трябвало да се пропуснат, коментират магистратите.
С връщането на делото те отменят забраните на подсъдимите да напускат страната. Мотивират се, че подобна мярка се взима, за да не се осуети разследването до вкарването на производството в съда. Не така стоят нещата с другата взета мярка - отстраняване от длъжност. Даяджиите искат да бъдат възстановени на работа с обяснението, че имат конституционно право да полагат труд. Съдиите посичат това желание, като контрират, че подсъдимите могат да се трудят, но не и на държавна длъжност.
Така те биха имали пряка възможност да контактуват с лица по повод извършване на действия, заради които имат обвинения. По тези съображения мярката не е изпълнила целите си, тъй като те имат повдигнати обвинения за престъпления, които са били осъществявани по местоработата им, порязва съдът мераците на отстранените служители.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама