Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8865262 www.bgdnes.bg

Кичур на Гунди пазен като реликва половин век

Нов спомен за Аспарухов оживява

Приятел на брат ми събра косата с пинсета от забравено бомбе на Георги, разказва легендата на "Левски" Стефан Аладжов

Кичур от косата на Гунди е пазен като реликва повече от половин век, след като попада по невероятен начин в дома на Стефан Аладжов. Случайно или не, това, което и до днес е запазено от Апостола на свободата Васил Левски, също е кичур коса, съхраняван във Военноисторическия музей (виж карето). А Гунди блести именно в отбора, носещ името на нашия национален герой, преди да загине в ужасяваща автомобилна катастрофа на 30 юни 1971 г.

Реклама


Аладжов, който също като Аспарухов е легенда на "Левски", разкрива историята пред "България Днес", връщайки лентата половин век назад.
"Поканих Гунди у дома на гости, тогава живеех в София на Петте кьошета, преди един мач със "Славия" - разказва Аладжата. - Годината е 1970-а, треньор ни беше чехът Рудолф Витлачил. Той имаше строги правила и ни викаше на лагер в деня на мача, около обяд. Вечерта след срещата, когато вече бяхме много уморени, пак ни събираше на лагер. Това сега не се практикува, но тогава Витлачил го изискваше от нас и се спазваше желязно. Гунди дойде вкъщи, послушахме музика и след това тръгнахме заедно за лагера преди срещата със "Славия". Георги ходеше с едно бомбе и се оказа, че го е забравил вкъщи, преди да тръгнем за мача.

Брат ми и един негов приятел го намират и решават, че трябва да си оставят някакъв спомен от Гунди. Брат ми работеше като телевизионен техник, извади едни пинсети, даде ги на приятеля си и той успя да събере от бомбето едно кичурче коса. Уви го грижливо в салфетка и знам, че ги е пазил като реликва половин век след това. За съжаление, напоследък му загубих следите, помня само, че беше роден 1942 г. С брат ми са набори. Но цялата тази история много ясно показва колко обичан беше Гунди от хората и продължава да бъде обичан."


Колкото и невероятно да звучи, 49 години след трагичната кончина на Аспарухов продължават да се разкриват неизвестни факти за неговия живот, както и за огромният отпечатък, оставен от него върху живота на други хора. Част от тях са разказани в книгата "Гунди - какъвто не го познавате" на Книгоиздателска къща "Труд". Преди малко повече от месец излезе петият тираж на бестселъра, първите четири издания бяха буквално разграбени. Сега книгата все още може да се намери в книжарниците и онлайн на www.trud.cc.

Народът за Легендата

Историята на Гунди продължава да бъде дописвана с още и още неизвестни факти и истории за легендата на "Левски", разказвани от хора, докоснали се до него.

Вестник "България Днес" е готов да ги разкаже, защото Аспарухов е вечен символ на високо спортно майсторство в съчетание със спортсменство и пословична скромност. От такива примери се нуждаем и днес. Затова се обръщаме към нашите читатели: Ако имате снимка, история или интересен спомен, свързан с Гунди, свържете се с нас. Пощенският адрес е: 1202 София, ул. "Св. св. "Кирил и Методий" 84. В-к "България Днес", за рубриката "Народът за Гунди". Имейл: [email protected]

Майката на Апостола запазва светинята

Косите на Апостола са една от най-ценните реликви, които са останали от него. Златистите кичури се пазят в Националния военноисторически музей (НВИМ) и винаги предизвикват вълнение.
"Това е най-личната, най-емоционалната връзка, която българите могат да осъществят в наши дни с Апостола. Това е частичка от самия него", разяснява Диана Костова, главен експерт в НВИМ. През 1864 г. Апостола решава да свали расото и да се посвети на Отечеството. Левски сам взима ножицата и отрязва косите си. Завива ги в кърпа и ги предава на своята майка Гина Кунчева. Тя ги съхранява до края на живота си. Сестрата на Левски - Яна, по-късно предава реликвите на държавата.

Реклама
Реклама
Реклама