Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8871656 www.bgdnes.bg

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й.

Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни. Това се потвърждава и от приетите комплексни петорни медицински експертизи, открили серия от лекарски грешки, бездействие и нарушения на медицинските стандарти. Според заключението на експертите, ако Ангелов и Колева бяха свършили работата си както трябва, родилката и бебето й щяха да бъдат живи и до днес, седем години след нелепата драма. Събраните факти по делото според магистратите така и не са достатъчни за ефективни наказания. Затова и д-р Димитър Ангелов се разминава с три години условно, колежката му д-р Севдалина Колева с две. За това време те губят и правото си да упражняват лекарската професия.
Самата трагедия се разиграва през есента на 2013 г. На 11 септември Десислава Манолова постъпва в АГ отделението на габровската болница, след като терминът й вече е закъснял с два дни. Лекарите в отделението успокояват близките й, че вероятно датата е изчислена грешно. Така Манолова престоява в отделението до 25 септември, без медиците да направят опити да предизвикат изкуствено раждането. Уплашена от закъснението в раждането, самата тя предлага на лекарите да извършат раждането със секцио, но те отказват. Те й отговорили, че тъй като първото й раждане било закъсняло, вероятно и сега щяло да стане така, затова трябвало да чака, разказаха впоследствие нейните близки. През това време тя няма назначен лекуващ лекар, прогноза за раждане и план за акушерско поведение, става ясно от обвинителния акт.
На 25 септември вечерта нещата рязко ескалират. Десислава вдига 39,5 градуса температура. По-късно се оказва, че тя е развила тежка бронхопневмония, причинена от стафилокок, с който е заразена в отделението, твърдят вещите лица. Жената едва дишала. Дежурен по това време в отделението е шефът д-р Димитър Ангелов. Той написал разпореждане "за евентуално оперативно родоразрешение" и си тръгнал от болницата след изтичане на смяната му. Поелата дежурството д-р Колева не предприема цезарово сечение, въпреки че апаратите фиксират настъпило страдание на плода. В обясненията си тя пише, че раждането вече е започнало, а и пациентката има висока температура.
Детето се ражда по обед на другия ден и няколко часа по-късно почива. Причината за смъртта му според експертизата е "тежък аспирационен синдром, настъпил от страданието на плода непосредствено преди раждането".
Малко след самото раждане Десислава Манолова развива сепсис, предизвикан от стафилококовата инфекция. Тя е транспортирана в Плевен, но въпреки усилията на лекарите там на 4 октомври умира, оставяйки по-рано родената си дъщеричка Иванина сираче.
Самото дело срещу двамата лекари премина през множество перипетии. Първоначално на първа инстанция Окръжният съд в Габрово наложи петгодишна ефективна присъда на д-р Ангелов, а на колежката му д-р Колева - условна присъда от 3 г. Впоследствие втората инстанция отмени наказанията заради пропуски в обвинителния акт и върна делото отначало. Така в крайна сметка се стигна и до условните присъди, потвърдени и на трите инстанции.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама