Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8875594 www.bgdnes.bg

Малкият Фики мечтае да ходи

Не може да играе като другите деца

Коронавирусът отложи рехабилитацията му с месеци 

Някои деца мечтаят за сладолед или ново колело, а малкият Фики иска да е на крака и да може да ходи.
6-годишното момченце не може да играе като другите деца, а времето му преминава в болници вместо на детски площадки и пързалки.
"Фики се роди в края на 8-ия месец и се наложи спешно да бъде реанимиран. Тежеше едва килограм и шестстотин грама и имаше хипотония (ниско кръвно налягане), хипорефлексия (липса на мускулни рефлекси) и брадипнея (необичайно забавяне на дишането). Първите дни от своя живот Фики прекара в кувьоз. В следващите месеци забелязахме, че той не се развива като останалите бебета - не можеше да проследява с поглед, не успяваше да хване играчка с ръчичка, нито да седне самостоятелно. Направихме консултации с различни специалисти в едни от най-добрите клиники в България и Русия. След множество прегледи Фики бе диагностициран с детска церебрална парализа", разказва неговата майка Биляна Балиева.
Малкият Фикрет започва лечение, но резултатите не идват и той не може да ходи самостоятелно. В началото на тази година идва лъч надежда, че момченцето може да се изправи на крака с рехабилитация в Турция, но идва нов удар за семейството. Настъпването на коронавируса отлага пътуването и процедурите и Фики е принуден да чака месеци наред, за да сбъдне най-голямата си мечта.


С отхлабването на мерките пътуването става възможно - миналия месец майката и детето заминават за Истанбул, където ще останат два месеца. "Имаме много да наваксваме, защото заради коронавируса нямахме възможност да посещаваме така важните за Фики процедури в Турция, но той има голямо желание да работи все повече за напредъка си. Затова ви моля като майка на малкия шампион Фики да не спирате да ни помагате и подкрепяте както досега, защото без вас нямаше да стигнем дотук! Всяко едно дарение и споделяне е важно за нас и вярвам, че заедно ще изправим Фики на крака!", добавя Балиева.
И скоро мечтата на едно дете може да стане реалност, за да може след това да мисли за колело и сладолед. Дарения за детето се правят през платформата "Хелпкарма" - "Да помогнем на Фики да проходи" (bg.helpkarma.com/campaign/da-pomognem-na-fiki-da-prohodi-262).

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама