Актьорът Иван Бърнев: 10 ноември беше фалш

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Актьорът Иван Бърнев: 10 ноември беше фалш

Преходът ще продължи още 30 години, ако не се махнат всички от миналия строй

Кой е той

Иван Бърнев е роден на 15 юли 1973 г. Завършва НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. Актьор на свободна практика. През 2002 г. печели "Аскеер" за изгряваща звезда за ролята си във "Вечеря за тъпаци" в Сатиричния театър. През 2011 г. взема "Аскеер" и "Икар". Има и множество филми с награди по света и у нас. През 2006 г. е номиниран за най-добра главна роля на Берлинале за ролята му във филма на Иржи Менцел "Обслужвах английския крал". Филмът, за който получи награда съвсем скоро, е "Бащата" на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Лентата разказва историята на мъж, който губи жена си и се опитва да се свърже с нея посредством медиум въпреки несъгласието на сина (Иван Бърнев).

- Г-н Бърнев, само преди дни мина излъчването на лентата "Бащата" и по кината. Как възприеха зрителите филма?
- Трудно ми е да кажа как е минало, защото не съм бил там и въобще откакто е стартирал филмът по кината, все още нямам представа как върви. Знам само, че, меко казано, не улучи най-добрата година, в която да излезе по екраните. Ще ви кажа обаче как ми се ще да бъде видян. Първо бих искал на зрителите да им отпадне притеснението, че това е тежък артхаус филм и за да го гледаш, трябва да си голям познавач на киното. Напротив, филмът е гледаем и надявам се разпознаваем от голяма част от хората, които ги вълнуват отношенията родители - деца, тоест може да се гледа и от родители, и от деца, освен ако не предпочитат отношенията човека-паяк срещу някакво друго човек-нещо си...
- С режисьорите работите в тандем и в други филми. Какво ви провокира да се съгласите да направите ролята?
- Да, с тези режисьори имаме поредна среща. С тях сме приятели, както в живота, така и на снимачната площадка. Те знаят, че могат да поискат всичко от мен пред камерата и ако аз мога, ще го изпълня или поне ще опитам. Разбира се, като видя накрая, че са го отрязали, после разбирам, че не съм успял (смее се). Чувството за хумор ни е доста еднакво, а техният принцип на работа позволява доста импровизиране. Това е и един от основните им похвати - импровизацията на актьора. Разбира се, за това са нужни доверие, чувство за мярка, спонтанност, добър вкус за трагикомичното и много други неща, така че относно съавторството за дадена моя роля, да, аз съм съавтор, но вдъхновен и воден от режисьора.
- Имаше ли действителен случай в "Бащата"?
- Да, основата на филма почива на действителни компоненти, защото самата история и основни герои на "Бащата" са взети от живота на режисьора Петър Вълчанов. Баща му наистина е художник, и то много добър - Вълчан Вълчанов, майка му наистина е била актриса - Иванка Братоева. Най-важното е историята, която създаваш и развиваш с тези герои, и е нормално често те да стъпват на реални, защото ти ги познаваш доста добре и знаеш как биха могли да реагират на различните ситуации, които налага сюжетът.
- Вярвате ли на хора с паранормални способности?
- Честно казано, не много и тук се припокривам доста с героя ми Павел...
- Във филма сте в конфликт с баща си. В живота имали ли сте подобни случаи - да се конфронтирате с родителите си?
- Не, слава Богу, ситуацията ми с баща ми и майка ми е доста различна и те са ми близките, от които много съм се учил и се уча.
- Защо "Бащата" спечели отличие в Карлови Вари?
- Преди всичко, защото се е получил човешки, топъл, с голяма доза чувство за хумор, с една дума вълнуващ филм. И като прибавим, че акцентът тази година беше върху семейните отношенията, се получи чудесно. Признанието "Кристален глобус" за нас е много ценно.
- Харесвате ли бг сериали, които напоследък много се нароиха?
- Както на киното му е нужно многотиражно производство, същото важи и за сериалите, с тая разлика, че киното зависи от държавата, а сериалите от съответните телевизии. Така че, ако те имат желание, биха могли да увеличат производството и съответно качеството на сценариите, режисура и актьорско изпълнение. Да кажем, че изчаквам този период на правене на сериали и засега съм пас и не ги гледам.
- Разделението на свободни и щатни актьори създава ли проблем в гилдията?
- Винаги е имало щатни служители, актьори и директори, на които свободните актьори са били проблем. Но винаги е имало и ще има и свободни актьори, какъвто съм аз. Правенето на добър, стойностен театър никога няма да се определя дали даден актьор или режисьор е щатен или на свободна практика. Всички трябва да минат на свободна практика и така естествено ще се намести, кой иска да прави задълбочен, смислен театър, кой експериментален, кой пък в по-лекия жанр (развлекателен) и съответно заплащането ще се коригира - колкото играеш, толкова получаваш. В момента така се получава, че актьори на щат от даден театър поради неудовлетвореност от роли и ниски заплати отиват да играят на хонорар в други театри или сдружения и т.н. При всички случаи, когато говорим за актьорската професия, трябва да имаме предвид, че тя е призвание. То се изразява в себеотдаване. Всяко вкарване в пазарни принципи ще ощастливи едни, а други ще ощети. Така или иначе, аз съм си избрал този път и ако мога да го сравня с рицарството, Дон Кихот казва: "За истинския рицар има само един път - пътят на добродетелта. Аз вървя по него и ще вървя напук на целия свят."
- Какво е отношението ви към протестите?
- Макар и да подкрепям общото недоволство и съм абсолютно "за" измитането на всички тези познати до болка муцуни от парламента и властта, не искам да изляза на протест. И това е така, защото не искам да ме причислят към групичка, очакваща да дойде нейният ред да управлява и да поотръска още клетата ни държава, каквото е останало за лично облагодетелстване. Страшно се надявам, когато дойде време за гласуване, да се запази тази обща енергия и да даде някаква нова по-добра посока.
- Във филма на Стефан Командарев "В кръг" Зуека има една реплика: "Писна ми, 30 години живея в преход". Вас къде ви завари 10 ноември?
- Бях ученик в 10 клас във Варна, когато рухна тоталитарният строй. За съжаление, както се оказа по-късно, той не е рухнал, а както в театрален спектакъл зрителите могат да бъдат увлечени от драматичните събития, случващи се на сцената, така стана и в живота. Накрая се разбира, че не само събитията на сцената не са истина, а също и мислите, идеите и всичко е фалш. И съответно преходът не може да е истински и няма да трае само 30 години, а още толкова, докато не се махнат всички, които са имали нещо общо с тогавашния режим.
- Как ви се отрази пандемията?
- Не добре, всяко ограничаване и чувство за несвобода го приемам доста зле. Но, разбира се, имаше и положителни неща - позабавихме малко бясното темпо на търчане по репетиции, безкрайни пътувания из страната, представления, снимки. Е, сега започваме да го търсим, но поне знаем какво сме изгубили и кое точно ни е липсвало.
- Имате ли страх от коронавируса?
- И аз както много други веднага бих отговорил, че не ме е страх, но по-скоро като се замисля какво бих причинил на близките около мен, ако ми се случи, предпочитам да не се срещам челно с това изпитание.

Гонят дъновистите от Рилските езера

Гонят дъновистите от Рилските езера

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за

Баба Жени е бита

Баба Жени е бита

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Щерката на Ивайла Бакалова стана водещ

Щерката на Ивайла Бакалова стана водещ

17-годишната Рая води модно предаване заедно със своя приятелка Не зад чина, а пред микрофона започна новата учебна година за 17-годишната дъщеря на Ивайла Бакалова Рая Гайтанска! Тийнейджърката, която е пълно копие на звездната си майка, направи своя дебют като водеща на 15 септември в телевизия за мода

Преслава неразделна с бившата на мъжа си

Преслава неразделна с бившата на мъжа си

Емилия има син от бизнесмена, с фолкпевицата са приятелки Нетипична дружба завърза фолкпевицата Преслава. Фурията от Добрич е неразделна дружка с бившата жена на любимия й Павел - Емилия, научи "България Днес". Емилия е първата голяма изгора на бизнесмена и двамата дори минават под венчило. От връзката им се ражда син

Колийн отвръща на удара

Колийн отвръща на удара

Скандалът между футболните половинки Колийн Рууни и Ребека Варди няма край. След като жената на Джейми Варди заведе дело за 1 млн. паунда срещу бившата си дружка за уронване на престижа, последва ответен удар. Съпругата на Уейн Рууни е подала искане за криминалистичен анализ на мейлите, профилите в социалните мрежи и телефоните на Ребека

Клоп свали шапка на Лудия

Клоп свали шапка на Лудия

Смелите футболисти на "Лийдс" и техният мениджър Марсело Биелса, по прякор Лудия, са големите герои на Висшата лига. Въпреки че загубиха с 3:4 от шампиона "Ливърпул" на "Анфийлд", "белите" спечелиха сърцата на феновете. "Ние знаехме добре още преди мача, че ни очаква труден двубой - призна мениджърът на домакините Юрген Клоп

Актуално

Холи Бери потвърди връзката си с певеца Ван Хънт

Холи Бери потвърди връзката си с певеца Ван Хънт

Актрисата Холи Бери публикува в Инстаграм своя снимка с тениска, на която е написано името на певеца Ван Хънт, която сякаш е потвърждение за връзката им, съобщи Контактмюзик, цитирана от БТА. Към нея има черно сърчице и емоджи на краче. "Сега вече знаете", написа актрисата към снимката. През юли бившето момиче на Бонд сподели снимка с два чифта

Фолкпевци в класната стая

Фолкпевци в класната стая

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Десният бек на "Левски" Ивайло Найденов: Голяма отговорност е да заместиш Миланов

Десният бек на "Левски" Ивайло Найденов: Голяма отговорност е да заместиш Миланов

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"

Нашенка влезе в Енциклопедията по мода

Нашенка влезе в Енциклопедията по мода

Милена Атанасова твори рамо до рамо с Алекзандър Маккуин и Стела Маккартни, общува с Карл Лагерфелд Родният талант е безграничен! Това успява да докаже Милена Атанасова. Тя е единствената българка, имаща честта да фигурира в световната Енциклопедия по висша мода. Целта на енциклопедията е да събира знания и да ги разпространява по целия свят на

Не пропускай

1,2 м е най-дългият пържен картоф

1,2 м е най-дългият пържен картоф

Майстор гони "Гинес" с 500 порции паея наведнъж Надя Панкова Най-дългият пържен картоф се намира в България! И по-точно на Фестивала на рибата и виното в Бургас. Рекордът за най-дълго хрупкаво изкушение от цели 1,2 метра е на топготвача Васил Якимов. Майсторът показа техника и събра очите на стотиците гости на феста

Ивана бута фен, не спазвал дистанция

Ивана бута фен, не спазвал дистанция

Купонджия налита да прегръща певицата на участие Симона Борисова Остра реакция и избутване настрана на свой поклонник направи фолкзвездата Ивана по време на участие, видя "България Днес". Хитовата изпълнителка изблъска от сцената свой почитател, който налетя да я прегръща с невръстното си дете по време на участие

189 нови случая на коронавирус в България, 4-ма са починали

189 нови случая на коронавирус в България, 4-ма са починали

189, с 35 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 6042 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 18 733, от които 4470 активни

154 нови случая на коронавирус в страната, 10-ма са починали

154 нови случая на коронавирус в страната, 10-ма са починали

154 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 5 856 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 18 544, от които 4 404 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

174 са новите случаи на COVID-19 у нас, трима са починали

174 са новите случаи на COVID-19 у нас, трима са починали

174 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 4835 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 18 390, от които 4 410 активни. 184 са излекуваните през последното денонощие