Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8875658 www.bgdnes.bg

"Короновани" спортисти

Заразеният Гришо докара тенис скандал с Джокович

COVID-19 порази почти всички футболни клубове у нас, борбата даде жертва

Надя Панкова

Напълно нормално за състоянието и нивото на спорта в нашата държава, в последно време мнозина научиха имената на футболисти и спортисти заради коронавируса. Вместо с успехите си на терена, масово футболни клубове влязоха в мелачката на медийното внимание с ударените си от COVID-19 ритнитопковци.
Вирусът в последно време не си поплюва и покосява наред цели тимове. Лично министър Кирил Ананиев обяви за 16 заразени играчи в "Черно море" и едва не се разплака в ефир заради неспазването на противоепидемичните мерки на двубоя за Купата на България. И стана тя, каквато стана. Родните футболисти започнаха да падат покосени от коронавируса точно както "колегите" им от ЦСКА падаха като трупи на терена по време на инфарктния мач, на който Ананиев кършеше ръце от безсилие да овладее феновете.


Първият футболист у нас, който стана жертва на заразата, бе Красимир Станоев от "Етър". Вирусът за радост напусна организма на полузащитника, а той - футболния си отбор. С масова зараза след това се прочуха и играчите на тима на "Царско село", а Ананиев призна, че вече не може да овладее заразата в спорта.

Реклама


А вирусът продължи по пътя си, прегазвайки звезди като Ивелин Попов, Мартин Камбуров, боса на пловдивчани Георги Самуилов, както и играчи от тимовете на "Локомотив" (Пловдив) и десет от младите надежди на тима в Ямбол и 12 играчи от пернишкия "Миньор". Тимовете на "Дунав", "Хебър" и "Септември" също се отчетоха със заразени играчи.
И докато РЗИ се опитваше да скрие имената на повечето от заразените футболисти, мнозина от тях сами обявяваха в социалните мрежи, че са носители на коронавируса, и си докарваха нужните порои от съчувствие и дописки в сайтове и вестници.


Лично босът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев заливаше социалните мрежи с отчет как върви заразяването му и излекуването му, като той бе един от "пионерите" в спортната вълна от заразени. За това, че е пипнал опасната зараза, разтръби сам и първата ни ракета при мъжете Григор Димитров. Неговото заразяване обаче се превърна в истинско шоу заради скандалите, които предизвика. Причината е, че Гришо пипна вируса на буйно парти, организирано от Новак Джокович след турнира "Адриа". Кадрите от мероприятието в сръбска кръчма щяха да накарат тогавашния здравен министър Кирил Ананиев наистина да ревне, ала всъщност ревна, но гневно, бащата на Джокович. Причината - Сърджан обяви, че хасковлията заразил сина му и снаха му, след като и те се оказаха с COVID-19.


"Григор е донесъл заразата, бил е болен и го е знаел", отсече гневно таткото на Джокович. Международният скандал продължи с отпор от страна на Гришовия бивш треньор Даниел Валверду, който се изгаври с бащата на Джокович. Марк Росе, олимпийският шампион по тенис от Барселона 1992 г., стигна още по-далеч и обяви, че Ноле трябва да удари шамар на баща си за думите към Гришо.
"Ако моят баща беше казал това, щях да се прибера и да го ударя в лицето. Не можеш да говориш така за някого. Просто е глупаво", заяви звездата. За щастие настаняването на всички замесени в скандала в болници и под карантина ги отдели от възможността да се ругаят в социалните мрежи и шоуто за феновете на Гришо и Ноле се прекрати.
За щастие благополучно и за двамата. Григор вече е здрав, но същото не може да се каже за настанената в болница първа ракета при жените Виктория Томова. Красивата тенисистка няма никакви симптоми, но насред турнира в Палермо се оказа с положителна проба и бе отстранена от надпреварата.


Не само футболът и тенисът дадоха своя дан в коронаистерията. Най-голямата трагедия сполетя българската борба. Младият баща на две деца и бивш национал в силовия спорт Николай Щерев си отиде на абсурдните 33 години от жестоката болест. Стотици се сбогуваха с Щерев, който е една от многото жертви на коронавируса в България, ала фактът, че е спортист със здрав организъм и с трагичен край, потресе мнозина от скептиците дали има такава зараза. Баща му - легендарният треньор по борба Симеон Щерев, също даде положителна проба за коронавируса, но той отне сина му, а него - пожали.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама