Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/8878121 www.bgdnes.bg

Халфът на "Локо" (Пд) Бирсент Карагерен: Мечтаем за пробив в Европа!

Бирсент Карагерен е един от най-постоянните футболисти в състава на „Локомотив” (Пд). Той е роден в Асеновград преди 27 години. Офанзивният полузащитник даде великолепна асистенция на Митко Илиев за успеха над „Лудогорец” с 1:0 във финала за суперкупата в неделя. Играчът с №9 на гърба си говори пред „България Днес” за изминалия сезон, очакванията за евротурнирите и за това как е изкарал боледуването от коронавирус.

- Бирсент, честито, след купата спечелихте и суперкупата на България. Според мнозина сте най-добре играещият отбор в момента. Как го постигате?
- Да, разбира се. Играхме на ниво през цялото първенство и заслужено накрая се поздравихме с два трофея. Купата беше нашата първа и най-голяма цел. След като през миналата година веднъж я вдигнахме, това ни се услади и искахме да я защитим на всяка цена. Имахме желание да влезем и в тройката в крайното класиране на шампионата. Не мога да кажа, че сме се отпуснали накрая, но знаете как е - празненства, емоции след спечелването на купата. Победата над „Лудогорец” за суперкупата е престижна. Доказахме, че можем да надиграем и 9-кратния шампион по категоричен начин, което ни дава допълнително самочувствие за новия сезон.
- Кое е най-силното оръжие на „Локомотив”?
- Действително ние сме много добър колектив, работи се правилно. Вече доста години сме заедно. Трябва да отдадем и заслугата на нашия треньор Бруно Акрапович. Надявам се да продължим да надграждаме и през новия сезон.
- Кой беше най-тежкият ви мач през изминалата кампания?
- В турнира за купата успяхме да победим и „Левски” в полуфиналите, и ЦСКА на финала. Всички срещи бяха трудни. Определено, когато си стигнал до мача за трофея, тогава напрежението е най-голямо. Финалът си е финал. Мнозина ни отписваха и вече връчваха едва ли не купата на ЦСКА. Това ни мотивира допълнително.
- Ти вкара тогава една от дузпите, с които надвихте над „червените” и вдигнахте трофея. Беше ли сигурен, че ще отбележиш?
- Интересното е, че точно преди моето изпълнение Али Соу от ЦСКА пропусна своята дузпа. Тогава вече аз бях длъжен да се възползвам и да вкарам. Нормално е в такъв момент да си притеснен. Но когато взех топката в ръцете, вече знаех, че ще вкарам гол със сигурност.
Какви са очакванията ви за мачовете в турнира Лига Европа?
Вече имаме опит. През миналата година изиграхме нелоши мачове. И сега искаме да останем колкото се може по-дълго в евротурнирите. Определено едно влизане в групите е мечта за всеки един от нас. Тази година сблъсъците ще бъдат в една среща и домакинството ще се определя чрез жребий, така че ако имаме малко късмет, това може да увеличи шансовете ни за пробив в Европа. Да се надяваме на по-леки противници, макар че ще бъдем непоставени в жребия.
- Ти преболедува коронавируса. Как се чувстваше?
- В началото вдигнах много висока температура – близо 39 градуса. Чувствах се много зле, нямах сила, дишането ми беше затруднено. Нормално беше да се притесня тогава. За щастие всичко отмина сравнително бързо.
- Продължава да има нови случаи на заразени футболисти. Ще промени ли тази зараза футбола и спорта като цяло в близко бъдеще?
- Със сигурност много неща вече са променени. Нямаме достатъчно време за нормални подготовки, играем пред празни трибуни, което е доста неприятно за всеки един футболист. Трудно е да се каже кога този вирус ще изчезне. Затова е добре да се научим да живеем с него, да спазваме мерките, за да може футболът да бъде такъв, какъвто го познаваме с хора по стадионите.
- За първи път тази година няма да се връчи и „Златната топка”. Изненада ли те това решение?
- Определено. Това ще ощети някои играчи. Моят фаворит беше Кристиано Роналдо, който за пореден път счупи рекорди и стана шампион с „Ювентус”. Тази година определено беше интересна, защото имаше доста кандидати за това отличие. Представянето и в Шампионската лига този месец можеше да наклони везните към даден играч, но явно „Златна топка” няма да има.
- Очакваш ли трансфер в чужбина?
- Ще излъжа, ако кажа, че не съм мислел за трансфер. Ако дойде оферта, която е добра и за мен, и за „Локомотив”, може би това нещо ще се случи. На този етап нося черно-бялата фланелка. Не съм чувал за интерес от друг български клуб към мен.
- Цел ли ти е националния отбор?
- Разбира се. След като през миналата година дебютирах за тима, ще дам всичко от себе си отново да защитавам България. Много хора не вярват, че имаме шанс да се класираме на европейското първенство, което бе отложено за 2021 година. Аз съм сигурен, че българските футболисти имат качества да победят в двата баража и да зарадват цялата нация.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама