Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8878975 www.bgdnes.bg

Експлозия разтърси ливанската столица Бейрут (Снимки,Видео , На живо)

Мощен взрив разтърси днес ливанската столица Бейрут, съобщиха световните агенции.

Причините за експлозията все още не са установени.

Телевизионният канал Al Hadath не изключва, че на територията на морското пристанище е нанесен ракетен удар. Al Mayadeen TV съобщи, че експлозията е станала в склад за пиротехника.

Няма данни за пострадали български граждани при взрива днес в ливанската столица Бейрут, съобщиха междувременно от Министерството на външните работи (МВнР).

Реклама

Взривът е станал в район, недалеч от посолството ни в Бейрут. По информация на дипломатическата ни мисия няма пострадали сред служителите в посолството. По сградата му има минимални щети – счупени прозорци.

         

LBCI Lebanon News твърди, че преди експлозията е имало пожар в склад за фойерверки. Но, с оглед на горомните щети и помитането на почти цял квартал, по-скоро не става дума за фойерверки, а за склад с муниции.

Според вестник Daily Star пък експлозиите са били две - една в пристанището и една близо до дома на покойния ливански президент Рафик Харири, който бе убит преди 15 години от атака с кола-бомба на иранския клон на "Хизбула".

Реклама

Взривът става в навечерието на произнасянето на присъдата на трибунала на ООН срещу четиримата заловени атентатори срещу Харири.

"Апартаментът ми е тотално разрушен - разказва пред Daily Star 26-годишната Ели, която живее в квартала Gietawi, на около 2 км от пристанището.

Експлозията ме прати на пода, ушите ми бучат все още. Не зная дали въобще ще спрат".

                           

Над пристанището се носят облаци гъст черен и оранжев дим. Щети са нанесени на сгради в центъра на Бейрут, а главната магистрала близо до столицата е покрита със стъкла. Къщата на бившия премиер Саад Харири в центъра на града също е пострадала.

Районът на пристаницето е отцепен от силите за сигурност, които допускат единствено хората от службата за гражданска защита, линейки с включени сирени и камионите на пожарната. Армията помага за превозването на ранените до близките болници. Журналистите нямат достъп до мястото.

                             Al Mayadeen TV съобщи, че експлозията е станала в склад за пиротехника. До него е имало склад с газови бутилки. По данни на медиите, взривната вълна е разрушила най-малко няколко сгради. По предварителни данни пострадалите са стотици. Известно е до момента за най-малко 10 загинали. На шестима от тях телата вече са открити. Известно е, че сградата на посолството на Русия в Ливан е повредена.

Реклама
Реклама
Реклама