Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8879414 www.bgdnes.bg

Българското посолство е пострадало при взрива в Бейрут

Десетки са ранените след мощен взрив, който разтърси района на морското пристанище в Бейрут близо до ливанската военноморска база, предават световните медии.

Експлозията е разтърсила жилищните райони на ливанската столица. Сред пострадалите сгради е и посолството на България в града, съобщават от МВнР. По сградата му има минимални щети – счупени прозорци. По информация на дипломатическата ни мисия няма пострадали сред служителите в посолството.

Реклама

От консулството ни нямат данни и за пострадали българи. Причините за експлозията все още не са установени. Телевизионният канал Al Hadath не изключва, че на територията на морското пристанище е нанесен ракетен удар. Al Mayadeen TV съобщи, че експлозията е станала в склад за пиротехника.

Президентът на съюза "Офицери на група Алфа" и експерт по сигурността Алексей Филатов коментира адския взрив в Бейрут, където, по последни данни, са избухнали не един, а два взрива. "Не прилича на пиротехника.

Имам усещането, че все пак първичният взрив е бил с огромна мощност. Мисля, че над сто, а може би и дори няколкостотин килограма тротилов еквивалент, а пиротехниката се взриви с кафяв дим... Тя, очевидно, изглежда по съвсем друг начин", каза Филатов. По думите му, може да става дума за някакво взривно устройство, което е послужило за катализатор.

Съпругата и дъщерята на ливанския премиер Хасан Диаб са сред ранените при мощната експлозия, съобщи телевизионният канал Ал Арабия, цитиран от БГНЕС.

 Според него сред ранените има и няколко съветници на ръководителя на кабинета. Загинал е генералният секретар на ливанската партия Катаеб, Низар Наджарян. Партията е част от парламентарното мнозинство, коалицията "14 март", противници на алианса воден от "Хизбула" и Свободното патриотично движение. Взривът е нанесъл щети на президентския дворец Баабда в ливанската столица. Нанесени са и щети на президентския дворец Баабда в ливанската столица.

Реклама
Реклама
Реклама