Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8880187 www.bgdnes.bg

Бейрут идва бавно на себе си след мощния взрив (Снимки)

След огромния взрив снощи, отнел живота на 78 души и ранил близо 4000 хиляди, Бейрут е потънал в тъмнина и по улиците се чуват само сирените на линейки, а доброволци от Червения кръст спешно транспортират стотици пострадали при експлозията в склад за химикали в морското пристанище, съобщава в репортаж ТАСС.

Министърът на здравеопазването Хамад Хасан каза, че ранените са толкова много, че болниците са препълнени. Затова пострадалите, които не се нуждаят от операция, ще бъдат настанявани в хотели в центъра на Бейрут.

Реклама

В момента усилията са насочени към спасяване на ранените и търсене на загинали под отломките на разрушени сгради в пристанището, каза министърът, цитиран от БТА.

Противопожарните екипи още не са потушили пожарите в пристанищната зона, откъдето към небето се издигат облаци дим с остра миризма.

Всичко е покрито с парченца счупени стъкла, които блестят като снежинки на фона на заслепяващите фарове на автомобилите, отбелязва агенцията.

Собственик на магазин на крайбрежната улица "Зейтуни" разказва, че в ушите му още не е изчезнало страшното бучене, което го накарало да мисли, че е дошъл краят на света. Той се е върнал да погледне какво е станало с магазина му на първия етаж на небостъргача Калаат-Минаа, но не успял да събере счупените стъкла и разпилените манекени, защото спрял токът.

Повредени са сградите в половината Бейрут. Взривната вълна като смерч е преминала през столицата до най-отдалечените й кътчета. В жилищата са падали полилеи, огледала, тавани, мебели, телевизори, балкони.

С щети са голям брой автомобили и автобуси.

Реклама

Губернаторът на Бейрут Марван Абуд сравни станалото с бомбардировките в Хирошима и Нагасаки.

По последни данни взривът е бил предизвикан от детонирането на конфискуван товар амониева селитра, съхраняван в пристанищен склад 112 за по-нататъшна преработка и унищожение.

Шийтската партия "Хизбула" опроверга изразените от редица телевизионни канали версия за вероятен израелски удар по морското пристанище.

Предположенията за атака на дронове по склад с ракетно оръжие, за който се твърди, че се намирал на пристанището, не отговарят на истината, заяви шийтски източник.

Реклама
Реклама
Реклама