Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8880536 www.bgdnes.bg

Човек на Радо Ланеца пропя пред органите

Меганаркобандата закована и от анонимни свидетели

Темида порязва мераците на двама от аверите на боса да напуснат килията

Подсъдим със сочения за наркобос Радмил Ранов - Радо Ланеца се е разприказвал пред разследващите и е издал тайните на бандата! За проговорилия член на мегагрупата става ясно от определение на апелативния спецсъд, с което са порязани мераците на други двама да напуснат килията, научи "България Днес". Магистратите цитират обясненията на П.Т., дадени включително и пред съдия. Проверка показва, че подсъдим с тези инициали е Петър Търнев.
Думите му са посочени като основание Емил Иванов и Тервел Мишев да останат зад решетките. Като доказателства срещу двамата са изтъкнати още показанията на анонимни свидетели под номера 454, 461 и 458, на трима явни свидетели, а също така и протоколите от претърсванията, справките от мобилните оператори. Улики за престъпната дейност се намират и от изготвените физико-химически, дактилоскопни, ДНК-, видео-технически и съдебно-технически експертизи, както и от прилаганите специални разузнавателни средства, отчитат съдиите.
Иванов и Мишев са пожалени от спецсъдия Иво Хинов, който гледа процеса. Той преценява, че двамата достатъчно дълго търкат нара - от есента на м.г., и ги пуска под домашен арест. За по-сигурно постановява да им бъдат сложени електронни гривни за проследяване. С решението му не са съгласни колегите му от втората инстанция. Те отменят определението и отсичат, че Емил Иванов и Тервел Мишев трябва да са в килия.
Не им помагат дори признанията на прокуратурата, че двамата са заемали ниско ниво в йерархията на престъпната група. На Мишев са повдигнати обвинения за притежание на дрога. Оказва се, че в него е открит 0,12 грама кокаин на стойност 26,49 лева. Въпреки нищожното количество той е посечен. Иванов е посечен и заради опасността да се укрие, тъй като е бил обявен за издирване.


Според разследващите меганаркобандата от 41 души е сформирана от началото на 2014 г. с цел наркоразпространение и производство на дрога, незаконна банкова дейност и пране на пари. При арестите преди година не бяха открити погнатите като лидери на групата Радо Ланеца, Веселин Христов-Паяка и Веселин Иванов-Късия. Липсваше и известният крими герой Веселин Ермалаев-Телото. Тарторите се появиха наскоро, за да разобличат висши антимафиоти от сектор "Наркотици".


Прокуратурата е пратила на съд люлинския силовак Радо Ланеца и аверите му за това, че опитали да завладеят наркопазарите в София, Русе и Варна. В столицата шиткали дрога на териториите на Второ, Шесто и Девето РПУ, а също и в питейни заведения в центъра, разкриват разследващите.
Групата създала универсална мрежа за печелене на мръсни пари и затворила системата - от производство през транспорт до зареждане на дилъри в почти цялата страна. Шиткали се хероин, кокаин и екстази, търсели се и клиенти за големи количества, става ясно от обвинителния акт. Част от дилърите се навили да работят за Ланеца след брутални побои и заплахи.
Процесът е на старта в спецсъда, а обвиненията на прокуратурата тепърва ще се доказват в съдебната зала.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама