Писателят Владимир Зарев: Има задкулисие в оценките за българско кино

Приятел
Автор: Ина ХАНДЖИЙСКА

Писателят Владимир Зарев: Има задкулисие в оценките за българско кино

 Журито в НФЦ трябва да се избира след жребий

Кой е той

Владимир Зарев е роден на 5 октомври 1947 г. в София. Син е на известния литературен историк и критик акад. Пантелей Зарев. Автор е на романите "Битието", "Изходът", "Законът", "Поп Богомил и съвършенството на страха", "Лето 1850", "Светове", "Разруха", "Орлов мост", "Чудовището" и др., повечето от които са преведени на много европейски езици. Немската литературна критика нарича Владимир Зарев "българския Балзак". Главен редактор е на списание "Съвременник". Носител е на множество награди и отличия. Писателят е автор на сценарий по своя роман "Светове" и кандидатства за финансиране от НФЦ заедно с режисьора Георги Костов. След оценяването Зарев написа открито писмо до министъра на културата Боил Банов, в което говори за "извършена груба машинация и нарушена елементарната професионална етика от две участнички в комисията по оценяване", визирайки Елица Петкова и Мина Минева.

- Господин Зарев, в писмо до министъра на културата Боил Банов съобщавате за нередности в сценарната комисия за игрално кино към Националния филмов център (НФЦ). Какво провокира решението ви?

- Невероятната несправедливост, която беше извършена. Не толкова по отношение на мене, а по отношение на много мои колеги. В състезанието за държавно подпомагане участваха сто сценария. Голяма част от тях бяха грубо подценени и наказани от двете дами - Мина Милева и Елица Петкова, които са с огромно самочувствие, а не присъстват особено активно в процеса на създаване на български игрални филми и нямат някакво сериозно присъствие в националната ни култура. Стратегията им е проста - подбират някои сценарии, които фаворизират. В това няма нищо лошо, но успоредно с това почти всички останали получават от тях между 30 и 40 точки по-малко. Така сценариите стават конкурентно неспособни. Отнема им се възможността да се състезават. Това обезсмисля присъствието на останалите членове на журито. Тези две дами предрешиха изцяло развитието на това журиране.
- Некомпетентост или задкулисни игри прозират в тази история?
- Това е предварително режисирана, измислена, организирана от някого игра. Това е нещото, което ме подразни и е повод за писмото. Ако сега мине това, оттук насетне в тези комисии може да се случи всичко. Не твърдя, че подбраните сценарии са лоши, дори напротив - може би са добри.
- Какви промени трябва да настъпят, за да се предотврати бъдеща подобна несправедливост в оценяването?
- Трябва да се създаде някаква специално подбрана колекция от хора, които са наистина достойни и разбират от кино, безпристрастни са. Една такава селекция от хора ще е много ценна. Тези хора да се избират с жребий, на случаен принцип. Субективизъм винаги има в нашата малка страна, която отделя недостигащи средства за кино, но все пак може да има по-чиста и честна селекция. Субективизмът тогава няма да е така нахален. Гилдиите, които изпращат тези две дами в комисията, се опитват да ни убедят, че те имат сериозно присъствие в културния ни живот, но когато човек има достойнството и вярата във високите постижения на таланта си, той не участва в такава прозрачна до глупост история. Не би въвлякъл името си в такава фалшификация. Това опетнява един човек.
- Какво е бъдещето на вашия сценарий?
- Нямам представа и това не ме занимава много. Ще го оттегля в следващата сесия и ще видя бележките на другите членове от комисията, може би има справедливи. Важното е, че по този начин бяха елиминирани много навярно качествени сценарии от други автори.
- Кризата от пандемията засегна писателите и издателствата. Усеща ли се да отминава?
- Тази криза не отминава и една от причините за това е неразумността на всички нас. Голямото притеснение от кризата дойде по няколко причини. Вирусът донесе насилие, което разделям в няколко части. Първо, това е насилието на страха, постоянния страх, че с всеки може да се случи нещо, и то фатално. Второ, насилието на неизвестността, защото никой от нас нищо не знае кога ще отмине този бич Божий, докога ще трае. Това е като световна война. Третото, това е насилието на свободата. Бяхме затворени вкъщи. Маската променя лицето и сякаш променя изцяло човек. Пандемията сякаш ни приведе в едно принудително равенство. Сравнявам го с романа "1984" на Оруел. Равенство насилствено, форма на посредственост. Имах идеалната възможност да бъда вкъщи и да работя, но не можах да напиша и ред. Защото усещах тази посредственост около мене. Последното и може би най-важно е насилието на прииждащата бедност, на това, че хората не са сигурни в доходите си. Това се отрази много и на пишещите хора. Книжарниците бяха затворени, претърпяха големи загуби. На пазара аз имам девет романа, което е един постоянен доход покрай пенсията, който ми даваше спокойствие и сигурност, усещане за независимост. Сега това усещане изчезна. Това засегна цялата българска национална интелигенция. Както ресторантьорския бранш, така и тази интелигенция трябва да бъде подпомогната, за да може да оцелее и да съществува.
- Взеха ли си хората поука от случващото се през последните месеци?
- Страшно много се надявах това да се случи. Това е едно Божие предупреждение, че човек заслужава да му се даде урок. Съвременният човек е крайно материален, изпълнен с елементарен егоизъм, най-първосигнален егоизъм. Възпитава се качеството само да консумира до безкрай. На човек са му необходими два чифта обувки, а някой има 20, друг 100. Това е излишно изразходване на енергия, на материали, на човешки труд. Планетата изнемогва на този товар. Имам една теория, която съм споделял - според мен разумът, човекът, е ракът в природата. Както ракът в човешкия организъм, той унищожава материята, която го е родила. Убеден съм, че предстоят световни войни за суровини, за вода, за въздух. Ще е жестока война.
- Ограбва ли ни това, че живеем предимно онлайн през последните месеци?
- Интернет е опит реалният свят, изпълнен с толкова философия, да се замени с един виртуален свят. Това отнема възможността да се общува, което е страшно. Младите хора все повече няма да знаят как да общуват. По-лесно е виртуално да изкажеш емоции, особено неприятни, отколкото очи в очи. Но и много по-безсмислено. Това е крайно ограбване на езика и води до неговото обедняване. В България хората вече говорят само с 300 - 400 думи, което е изключително опасно, особено за младите. Човек не само мисли, но и чувства чрез езика. Познанието е емоция и духовна пълнота.
- Работите ли по нов роман?
- Имам идея и ако го напиша, това може би ще е последната ми книга, ако Бог ми даде сили и време. Може би ще е и една от най-важните ми книги. Напоследък много ме интересува исихазмът - духовно учение, много различно от богомилството. Искам да разкажа за т.нар. "Фераро - флорентинска уния" - последен опит да се помирят католическият и православният свят. По това време, 1437 г., Балканите са под турско робство, единствено Цариград устоява. Това е опит на един император да примири двата свята и да измоли кръстоносен поход за освобождаване на Балканите. В тази уния участват 600 високи духовници. За жалост, не се получава, има само един кръстоносен поход - този на Владислав Варненчик и Янош Хуняди. Романът е в главата ми. При нас, пишещите, е така - колкото по-мързелив е един писател, толкова повече работи.

Гунди се блъска в москвич на Цариградско

Гунди се блъска в москвич на Цариградско

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Уан-Бисака с бебе от любовница

Уан-Бисака с бебе от любовница

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата

Цар Киро с промоция за палата си

Цар Киро с промоция за палата си

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена

Другари пребиват варненски шеф на БСП

Другари пребиват варненски шеф на БСП

За жесток побой над лидера на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев съобщиха вчера варненски социалисти. От разпространената информация се разбра, че наказателната акция е извършена от трима души пред офиса на областната организация на партията в морския град. "Вълчев веднага е бил медицински освидетелстван със средна телесна повреда и е подаден

Петричкия Ескобар се измъква от доживотна

Петричкия Ескобар се измъква от доживотна

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Съдебни заседатели провалят дела

Съдебни заседатели провалят дела

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

Актуално

Моделка с дружка на разходка /Видео и снимки/

Моделка с дружка на разходка /Видео и снимки/

Моделката Глория Петкова се разходи със своя приятелка и нейното дете из София, за да хване последните слънчеви лъчи, видя "България Днес". Красавицата, която през 2019 г. стана майка, изглежда перфектно и е успяла да върне манекенските си размери. Петкова заложи на къса рокля с десен и връхна дреха със същите мотиви

2569 с COVID-19, 22, 8% от тестваните. 25 са починалите за 24 часа

2569 с COVID-19, 22, 8% от тестваните. 25 са починалите за 24 часа

2569 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 11 226 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 42 701, от които 22 597 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Проф. Ангелов: COVID вече се разпространява дифузно, пазете се

Проф. Ангелов: COVID вече се разпространява дифузно, пазете се

Ако неглижираме мерките, ще стане късно, казва здравният министър "Имаме дифузно разпространение на COVID-19", това написа здравният министър Костадин Ангелов в профила си във фейсбук.  "Вече не говорим за огнища и ако продължаваме с неглижирането на мерките, в един момент може да се окаже късно. Затова предложих допълнителни мерки

Променят заповедта за карантина заради Радев и Борисов

Променят заповедта за карантина заради Радев и Борисов

Заради случаите с отменените карантини на президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов, заповедта за поставяне под задължителна изолация при контакт със заразен от COVID-19 ще се наложи да бъде променена. Това се разбра от думите на главния санитарен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Свободна Европа

Халфът на легендарните "армейци" Георги Илиев-Майкъла: Стойчо или Любо да поемат ЦСКА

Халфът на легендарните "армейци" Георги Илиев-Майкъла: Стойчо или Любо да поемат ЦСКА

Когато от "Армията" си тръгнат победите, след тях си заминава и треньорът. Неписаното правило отново се потвърди и наставникът на ЦСКА-София Стамен Белчев напуска клуба само няколко дни преди гостуването на "Рома" в Лига Европа. Въпросът сега е кой ще поеме отбора? "Стойчо Младенов или Любослав Пенев трябва да водят ЦСКА - категоричен е Георги

Не пропускай

Човешки останки намерени до софийско село, тръгна слух, че са на Янек

Човешки останки намерени до софийско село, тръгна слух, че са на Янек

Останки от човешки труп са намерени в землището на софийското село Желява. Информацията е потвърдена от МВР. Трупът е неустановен. Костите са изпратени са анализ в лаборатория.  Още вчера в Дупница се понесе слух, че това е изчезналият безследно на 31 юли Янек Миланов. Разследващите обаче нямат такава информация

Взривиха класна стая в Пакистан по време на час, 7 са убити (Видео)

Взривиха класна стая в Пакистан по време на час, 7 са убити (Видео)

Взрив в религиозна семинария в северния град Пешавар в Пакистан уби най-малко седем души, включително няколко деца и рани 83 други, съобщиха служители, цитирани от "Гардиън".  Смъртоносната експлозия е станала около 8:30 сутринта, докато 500 ученици са посещавали клас по Коран. Повечето от учениците са на възраст между 20 и 30 години

Сноубордистът Радо Янков: Искам да бъда още по-уверен

Сноубордистът Радо Янков: Искам да бъда още по-уверен

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков се готви за поредния сезон по белите писти. 30-годишният ветеран от Чепеларе е сред най-големите имена в паралелните слаломи. Той спечели Световната купа през сезон 2015/16. През миналата състезателна година българинът завърши на 13-о място в генералното класиране

Гала обяви, че е с COVID-19

Гала обяви, че е с COVID-19

Водещата Гала обяви в ефира на NOVA, че е с положителна проба за COVID-19 и е под карантина. Днес предаването "На Кафе" ще е архивно. Тя разказа, че има главоболие и температура.   Очаквайте

Три пъти по-ниска заплата за Славиша

Три пъти по-ниска заплата за Славиша

Славиша Стоянович ще намали сериозно своите финансови изисквания, за да поеме "Левски" за втори път. Той е много близо до завръщане на "Герена" след оставката на Георги Тодоров. Ръководството вече реши, че ще освободи опитния специалист от поста треньор на първия отбор. Тодоров ще остане на работа в клуба, като отново ще е част от школата