Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8883981 www.bgdnes.bg

Доц. д-р Ангел Кунчев: Дезинфектантите пребориха и 50% от заразните болести

Надя Панкова

Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК.
"Докато няма лекарство или ваксина, дезинфектантите играят ключова роля в превенцията. Много внимателно отсяваме заявките на всеки производител, който иска да произвежда дезинфектанти - преди заявките бяха по 50-60, сега са над 200. Но има и друго - над 100 продукта има, които имат претенции да са дезинфектанти, но всъщност не покриват нито изискванията за това, нито регламентът на ЕС", предупреди доц. Кунчев. По думите му в търговската мрежа се предлагат дори кремове и сапуни с претенциите да почистват и предпазват ефективно от зарази. На въпрос на "България Днес" какви са санкциите за недобросъвестни фирми, главният здравен инспектор посочи, че продуктът моментално се изтегля от търговската мрежа.
"Проблем обаче е друго - онлайн предлаганите за продажба препарати тип дезинфектанти, които нямат нищо общо с истинските. Там ние водим една постоянна гонитба, тъй като щом премахнем сайта-търговец, той веднага се премества на друг сървър. Затова не е добре да се купуват такива дезинфектанти онлайн извън сайтовете на сертифицирани аптеки. Видите ли че в търговската аптечна мрежа има продукт от този тип, значи той е сертифициран", посъветва гражданите Кунчев. Главният здравен инспектор подчерта, че всеки сертифициран продукт има номер на разрешителното си на опаковката и е добре гражданите да гледат това, когато купуват продукт с претенции да убива бактериите. Но и призна, че има нагли фирми - турски и арабски, които фалшифицират подобни разрешителни, затова проверките не стихват.
По думите му обаче носенето на маски също не бива да се подценява, но не и ако те не покриват носовете на хората. Зам.-директорът на БЧК д-р Надежда Тодоровска пък припомни, че маска, престояла на лицето над два часа вече е напълно неефективна срещу каквато и да е зараза.

На уебинара стана ясно още, че за да е ефективен един дезинфектант, той задължително трябва да е минал през изпитания в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести, да е от проверен производител, да е с поне 70 на сто спиртно съдържание и да е в течно състояние, а не под формата на гел. Това е така, защото течността по-лесно достига до всички гънки на кожата и се разнася по-ефективно.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама