Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8886014 www.bgdnes.bg

Премахват палатковите лагери в страната

На територията на няколко населени места в страната се провежда специализирана полицейска операция за възстановяване на обществения ред, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Възстановено е движението по всички кръстовища, които бяха блокирани.

МВР многократно е заявявало позицията, че уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права. Това обаче не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на жителите на страната. Отново призоваваме както протестиращите, така и всички останали граждани, които не подкрепят протестите, да спазват Конституцията и законите на страната, се казва в изявлението на МВР. 

Реклама

Операцията на МВР е започнала около 4,30 часа в цялата страна и във всички градове, в които има палаткови лагери или блокиране на движението. По информация на БНР в столицата униформените разчистват част от палатките на Орлов мост пред Ректората и пред Министерския съвет. Някои от хората са били приканени сами да напуснат местата на лагерите. Тези от тях, които са отказали, са закарани в съответните районни полицейски управления.

По информация на БНР обаче броят на тези хора обаче е малък. Най-вероятно на задържаните ще бъдат съставени актове за нарушаване на закона, след което ще бъдат освободени.

Очаква се МВР да даде повече информация по-късно днес.

По-рано пред БНР един от протестиращите на Орлов мост в София - Манол Глишев, съобщи, че около 100 полицаи са отишли на мястото на блокадата около 4 и 30 часа.

"Малко преди 5 сутринта служители на СПС към СДВР, т.е.на специализираните служби към софийската полиция, обградиха Орлов мост с доста коли. Пристигнаха доста хора, може би над стотина полицаи, които дойдоха и общо взето разтуриха блокадата. По-скоро дойдоха, съставиха ни разпореждане за напускане на мястото по Закона за движение по пътищата, много забавно предвид, че последните дни въобще нямаше такъв проблем, явно полицията е стигнала до някакво разбиране по този въпрос. Попитаха ни дали ще изпълним разпореждането, няколко души отговорихме" не" , може би някъде към двайсетина души отговорихме "не" , съответно в момента ни отвеждат към някое от районните полицейски управления в София, предполагам Първо районно. Може би в палатковия лагер все още има някой от протестиращите, не мога да кажа."

На Орлов мост вече няма палатков лагер. Всички палатки и тенти, които бяха на кръстовището, вече са премахнати. Плакати и останали от протестиращите вещи се товарят на коли на дирекция "Аварийна помощ и превенция: към Столичната община. Плътни полицейски кордони са обградили кръстовището. Обстановката е спокойна.

Палатковият лагер на едно от централните кръстовища в Пловдив - това до Баня Старинна - беше вдигнат след намесата на полицията. Полицейските служители са дошли с 4 буса малко след 4 часа сутринта, разказаха протестиращи, които снощи блокираха кръстовището и останаха да нощуват тук. Част от тях взе още са на мястото. Полицаите са поискала документите на някои от хората, около 30 души, след което са им били съставени актове. Впоследствие служителите на реда са започнали да вдигат палатките.

Реклама

Хора от лагера подчертаха, че не е имало насилие, но смятат, че действията срещу тях са били неправомерни. Няма напрежение, повечето от полицаите, участвали в акцията, се изтеглиха.

В момента движението по бул. "Цар Борис Обединител" и "Шести септември" се осъществява нормално.

Във Варна полицията е преместила палатковия лагер на кръстовището пред общината. В момента той е на тротоара и движението в района е освободено.

Блокираният път Стара Загора-Варна също е освободен и протестиращите сe намират в тревните площи.

Реклама
Реклама
Реклама