Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8886468 www.bgdnes.bg

Маринела опитва самоубийство!

Психиатри: Арабаджиева може да повтори

На 15 юли съпругата на арестувания за пране на пари милионер Ветко нагълтала голяма доза хапчета и е в болница

Самоубийство е опитала подсъдимата бизнесдама Маринела Арабаджиева! Това става ясно от определение на апелативния спецсъд, научи "България Днес". Тя е посегнала на живота си миналия месец на 15 юли. По същото време съдът отменя прекратяването на делото и определените мерки домашен арест за Маринела и съпруга й Ветко. Под угрозата да се върне зад решетките нервите на бизнесдамата не издържат и тя посяга към хапчетата си за понижаване на кръвното. Нагълтва се с токсични дози хлофазолин, а близките й я карат по спешност в болница.
Подсъдимата е с множество придружаващи заболявания, като артериална хипертония и исхемична болест на сърцето. Затова е оставена във вътрешното отделение на частна клиника, където да я проследяват активно до стабилизиране на състоянието й.
Маринела е прегледана от психиатър. Заключението на специалиста е, че при пациентката има висок риск от самоубийство. Той е установен по време на прегледите и сеансите, проведени седмица след инцидента. Констатирани са настойчиви мисли за самоубийство, чувство за безнадеждност и безпомощност, директни и индиректни заявления за самоубийство. Според психиатъра е налице висок риск Маринела да направи повторен опит за самоубийство, ако попадне отново в стресова ситуация.
Въпреки тъмните облаци, стоварили се над главата на известната милионерка, в края на юли й се налага да отиде отново до спецсъда. Трябва да се яви пак на разпоредително заседание по процеса, по който отговарят с мъжа й Ветко, сина й Вълчо и други като престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Делото беше върнато вече заради неясноти и процедурни проблеми. Съдия Христина Михайлова за пореден път решава да прекрати съдебното производство и да върне обвинителния акт на прокуратурата за отстраняване на грешки. С решението от 29 юли Маринела и Ветко отново са пуснати под домашен арест незабавно.
Спецпрокуратурата за втори път се запъва и иска прекратяване на незабавното изпълнение и връщане на двамата погнати богаташи в килията. Шефът на апелативния спецсъд Георги Ушев и колегите му отказват. Те се позовават на медицинските данни за влошеното здравословно състояние на Маринела. Посочват и че от датата на разпоредителното заседание тя е настанена в болница за лечение, което прави неоснователно искането на държавното обвинение за отмяна на домашния арест. По същество магистратите ще се произнесат, когато защитата се запознае с протеста на прокуратурата и направи възражения.
Арабаджиеви са задържани от началото на март 2019 г., когато след месеци издирване бяха открити в къщата на бизнесмена Георги Семерджиев - Жоро Шопа край Барселона. След процедурата по екстрадиция съдебните власти позволиха предаването на милионерското семейство. В края на май м.г. Ветко и Маринела стъпиха на родна земя, оковани с белезници, и оттогава са оставени зад решетките. Килията Маринела напуска за кратко точно година по-късно, когато е пусната под домашен арест. Престоят й вкъщи продължава от 28 май до 15 юли, когато посяга да сложи край на живота си.
Финансовото благополучие на семейството също е под въпрос, след като през януари антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поиска да бъде отнето имущество на Ветко и Маринела Арабаджиеви за почти 380 милиона лева. Още тогава подопечните на Сотир Цацаров се заканиха да иск в Софийския градски съд (СГС) срещу Арабаджиеви и свързани с тях фирми. Имуществото, което комисията иска да бъде отнето, включва апартамент в центъра на София, парцел с двуетажна сграда в строеж в кв. Бояна, два луксозни автомобила - "Ролс-Ройс Фантом" и "Рейндж Роувър". В иска са включени и намерените пари в дома на Арабаджиеви, които са близо 2,3 млн. лева. Освен това инспекторите са хвърлили око и на хотели в София, курорта Елените и Свети Влас.
Според обвиненията като управители на фирми Арабаджиеви са склонили представляващите дружествата да не плащат данъци в особено големи размери. При водене на счетоводството използвали документи с невярно съдържание, прилагани при подаването на данъчни декларации, за да приспадат неследващ се данъчен кредит. Най-често била използвана практиката да декларират и осчетоводяват доставки с т.нар. липсващ търговец. Парите от данъчните измами били изпирани с поредица от транзакции, които трябвало да скрият произхода им, посочват от прокуратурата.
Разследването започна още през лятото на 2018 г. с акция в хотелите на съпрузите в София и Пловдив, а самите милионери бяха обявени за издирване през Интерпол.

Реклама


Чакат ги в Сен Тропе

Докато е у дома си, бизнесдамата използва активно социалните мрежи. Маринела загатва за мрака, обсебил мислите й. Преди броени дни тя честити рождения ден на най-добрата си приятелка - Ивайла Бакалова. "В тъмните времена Господ ни праща най-светлите хора", признава бизнесдамата под снимка с бившата моделка.
Маринела пуска снимки със съпруга си от златните им години. Да коментират веднага се впускат техни познати и съседи до имението им в Сен Тропе. Явно незапознати с проблемите на Арабаджиеви с правосъдието у нас и забраната да напускат страната, те питат милионерите кога ще ходят към скъпарския курорт. С въпросите заваляват и предложения за пушене на пури и други глезотии, присъщи на богатите.


Бизнесдамата признава на приятелите си, че много й липсват, и им раздава виртуални прегръдки и целувки. Питанията им кога ще се видят остават без отговор.

На поправителен в Испания за Ветко

Пред Темида делото срещу Арабаджиеви цикли с месеци. Причината са издаваните европейски заповеди за арест до Испания.

Защитата твърди, че Ветко Арабаджиев е екстрадиран у нас, за да бъде съден за другите престъпления, но не и за данъчни измами. Така наказателното преследване спрямо него бе спряно до получаване на окончателен отговор за какво може да бъде преследван от закона. За да оправи гафа, прокуратурата изпраща ново искане до Испания. На 20 май т.г. Върховен съд позволява Ветко да отговаря пред Темида и за данъци. Решението е потвърдено окончателно на 23 юни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама