Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8893537 www.bgdnes.bg

Спасете "Розовата къща"!

Зов за помощ и храна

Близо 200 зависими от алкохола и наркотиците могат да останат без подкрепа

Единственото място за безплатно подпомагане на наркозависими се нуждае от сериозна помощ.
За да оцелее, "Розовата къща" търси дарители за финансово подпомагане. Една от създателките на центъра за помощ на зависими Юлия Георгиева разказва пред "България Днес", че има опасност над 200 души да останат без храна и помощ. Тя описва центъра като последен остров на спокойствие и смисъл за зависимите към алкохола и наркотиците. Останалите организации в страната, които извършват сродни дейности, спират, след като Министерството на здравеопазването не осигурява средства за изпълнението им.


"Ние им даваме храна, подслон за кратко, баня и опора. Помагаме им да си извадят документи, последния месец сме извадили 15 лични карти. Повечето от зависимите са бездомни и няма къде да отидат", споделя Юлия.

Реклама


За да запазят дейностите си такива, каквито са в момента, се нуждаят от около 4000 лв. на месец. За да работят така, както искат, имат нужда от поне два пъти повече. Зад каузата са 8-9 души, които работят изцяло на доброволчески начала. "Розовата къща" функционира в рамките на половин работен ден, като мечтата им е грижата да нуждаещите се да стане целодневна. Това изисква сериозни средства, с които те в момента не разполагат.


"В момента в "Розовата къща" официално са регистрирани над 200 човека, като всеки ден в нея се хранят поне 40. Освен храна получават и дрехи, пералня, хигиенни материали, дезинфекционни средства, с помощта на "Каритас България" поемаме и кръвни изследвания, а когато някой е заразен с хепатити или ХИВ, съдействаме да се включи в терапия", с тези думи екипът на центъра за помощ на зависими обяснява причините за търсенето на финансиране.
За да помогнете центърът да оцелее, банковата сметка на организацията е:
фондация "Център за хуманни политики"
BG25UNCR70001523230099
Банка UniCredit Bulbank Ц UNCRBGSF
На основание: Дарение за "Розовата къща"
Или
PayPal на e-mail: [email protected]Ф


Край на превенцията на ХИВ

Фондациите за превенция на ХИВ у нас нямат средства, чрез които да ограничават разпространението на болестта. 3300 са носителите на този вирус в страната, като фондация "Инициатива за здраве" се бори с болестта от 23 години насам.
"Превенцията на ХИВ със сигурност трябва да намери път да продължи, но тя буксува през последните 3 години, откакто глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария напусна България. Оттогава ние сме в постоянна борба да се осигури държавна устойчивост, каквито бяха и обещанията на правителството", коментира Анна Любенова от "Инициатива за здраве". След края на финансирането за изследване на ХИВ позитивни работата на "Розовата къща" става още по-усложнена, тъй като остава единственото място, което подава ръка и на тази уязвима група.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама