Деси Бакърджиева, актриса: Преодолях пандемичниястрес с йога

Приятел
Автор: Себастиан ПИЕР

Деси Бакърджиева, актриса: Преодолях пандемичниястрес с йога

Всички сме тествани за вируса и работим при строги мерки, казва д-р Хинова от "Откраднат живот" 

Коя е тя

Деси Бакърджиева е самурайският меч в оръжейницата на българската арт гилдия. Стройна, елегантна, дисциплинирана и изключително ефективна, тя има редица роли в киното, театъра и телевизията, а освен това е републикански шампион по карате. В момента най-известна е с ролята си на д-р Хинова от "Откраднат живот", а феновете я помнят и с участията й в "Стъклен дом", "Фамилията", както и с театралния хит "Вражалец", където си партнира с Любо Нейков, Албена Павлова, Станимир Гъмов и др.

- Артистите бяха сред най-засегнатите покрай пандемията и извънредните мерки. Готова ли сте за втора вълна коронавирус наесен?
- Никой не желае това да се случи и смятам, че никой от нас не е готов. Сегашните предупреждения за втора вълна според мен са свързани не толкова с опасността от мутация на вируса, колкото от разхлабването на карантинните мерки и липсата на отговорност. Пандемията парализира напълно театралния, филмовия и музикалния бизнес у нас. Артисти, продуценти и автори останаха без приходи заради спирането на участията на живо и концертната дейност, представления. Затварянето на залите и театрите, блокирането на звукозаписния процес, заснемането на филми и сериали се отрази тежко на целия бранш не само в България.
- С какво си уплътнявахте времето през пролетта, когато не трябваше да излизаме без повод?
- Моята лична рецепта за преодоляване на пандемичния стрес е йога и упражнения в домашна обстановка. Според мен има много прекрасни неща в живота ни, които могат да ни направят щастливи и в тези трудни времена да ни да дават кураж. Любовта, семейството и приятелите са сред тях. Тази криза се надявам да ни научи да оценяваме стойностните неща в живота си на мига, а не когато безвъзвратно са изчезнали. Знам, че този период е свързан с лишения, воля, компромиси и много търпение. Това, че съм далеч от срещата с публиката, не ме е обезкуражило. Може би това ни прави експериментатори и ни показва, че е настъпил моментът да импровизираме, да се учим от грешките си, да сме единни, да бъдем иновативни. Съжалението води до отчаяние, отчаянието до депресия, а това в никакъв случай не е нещо стимулиращо, здравословно или градивно. Трябва да се научим да се изправяме, след като сме паднали.
- Изкуството по света опитва да се приспособи към новото "нормално", организират се онлайн концерти и участия. Възможно ли е подобно нещо да се приложи към театрално представление или живата връзка между публика и актьор е "сърцето" на театъра и опитът няма да е успешен?
- Когато културните мероприятия бяха отменени, много от музеите, театрите, оперите, филхармониите и библиотеките предлагат безплатни дистанционни форми за посещение на изложби и представления. Но онлайн театърът е невъзможен без живата публика. Много точно го определи, че "сърцето" на това изкуство е в театралното пространство с истинската, живата публика. Тази нова форма на интернет театър се превръща в телевизионен театър, но с по-лошо качество. Магията на това изкуство вече не е същата, а финансовите резултати на този етап не са добри.
- Десет сезона "Откраднат живот" - ако питаме феновете, финал не бива да има никога. Важно ли е да прекратяваме нещата навреме?
- Прекрасно е, че снимките на новия сезон са в пълна сила. Всички сме тествани за вируса и работим при строги мерки. Аз се радвам, че колегите ми са отговорни и вярвам, че нашата любов към сериала се е предала на зрителите. Предполагам, че това е причината да реализираме над 450 епизода. Не знам кога, но всяко начало има своя край. Надявам се да оставим добрия привкус за сериала и да запазим доброто качество докрай.
- Какво успяхте да откраднете от живота?
- Знаеш ли, че преди години исках да стана пластичен хирург. Винаги съм искала да помагам на хората, да има повече красота и добро за душите и телата ни. Разбрах от разговор с много лекари през последните месеци, че удовлетворението идва, когато след упованието и надеждата в очите на болния си видял щастие и благодарност. Тогава се чувстваш победител, а душата ти празнува. Раждаемостта намалява, а младите напускат страната, в това число и лекарите. Не е тайна, че нашите лекари са високо ценени в чужбина и са на световно ниво. Там те постигат успешна реализация, защото попадат в среда с предвидими и гарантирани условия за работа и развитие. Тези фактори, липсващи у нас, са основната причина, която ги привлича. Доброто заплащане е оценка, аналогична на качеството на труда, който те полагат. Човек трябва да има достойнство. Никога не съм съжалявала какъв труден път съм избрала в живота си. Това споделят и много лекари. Няма значение каква е професията ти, когато я правиш да има смисъл и влагаш сърцето си, а не се оставяш на посредствеността. Не мога да кажа какво съм откраднала от живота, но съм знаела, че пътят ми е свързан с хиляди лишения, компромиси и много любов към изкуството.
- Какво животът успя да открадне от вас?
- В професията на актьора хората често виждат само блясъка. Истината е обаче е, че зад всяка роля в киното, телевизията и театъра се крият упорит труд лишения, липса на време за хората, които обичаме. Някога репетициите за пиеса или снимките за филм продължават часове наред, в които се налага да стоим дълго време прави, не можеш да се храниш редовно, което е предпоставка за проблеми... Такова е ежедневието на повечето - непрекъснато на крак, в движение без достатъчно време за самите нас.
- Решила ли е накъде ще се насочи дъщеря ви? Тук, в България, ли ще се реализира или в чужбина?
- Тя е моето слънчице и е много емоционална, музикална, амбициозна, артистична тийнейджърка. Понякога се изненадвам колко зряло разсъждава за определени житейски теми. Има много неща, които уча от нея, но най-вече на искреност и вяра. Не искам да й давам насоки, искам да намери сама, това което я вдъхновява и което иска да учи. Пред нея има много предизвикателства и да бъдеш родител на тийнейджър трябва да си подготвен с много неща, с които трябва да се справяш. Забавното е, че наскоро намерих мои снимки от седми клас и приликата ни е удивителна. Реакцията й беше: "Мамо, къде си ме снимала и кога, като бяхме затворени вкъщи?" Няма по-прекрасно нещо от децата. Надявам се да избере друга професия. Най-прекрасен е фактът, че се интересува от изкуство, рисуване и психология.
- Кога за последно непознат мъж ви подари цвете?
- Вчера съсед ми подари цвете, защото помогнах на дъщеря му със самолетни билети. Беше мило.
- Вие сте двукратен републикански шампион по карате. Кога за последно попаднахте в ситуация, в която би било по-добре да използвате уменията си вместо думи?
- Не помня, било е отдавна.
- Вашата прабаба Тодора Бакърджиева и сестра й Екатерина Златарева са сред основателите на Народния театър, а прапрадядо ви е бил градоначалник на София - факти, които не обичате да изтъквате. Какво бихте променила в Народния театър и какво - в столицата, ако имахте възможност?
- Харесвам града си, наистина расте , но не старее. Иска ми се в моя квартал - живея в центъра, да има по-хубави алеи, поправени тротоари и оправени улици. Иска ми се да има повече детски площадки.
- Изглежда, че 2020 г. за много хора е безумно лоша, а е едва в средата си - експерти прогнозират жестока рецесия в близко бъдеще. Като човек от семейство на икономисти какъв съвет давате на обикновения човек?
- Засега не смея да давам прогнози или да си представям как точно ще изглежда светът. Знам само, че за България предстои много труден период... Според мен след пандемията светът ще се определя като годините преди коронавируса и след него. За мен 2020 ще е своеобразно начало на ново летоброене за човешката душа и психика. Година на много промени както в материален, така и в морален аспект.

КАРАНЬОТОВА СЕ ВТАЛИ

КАРАНЬОТОВА СЕ ВТАЛИ

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

Фики Стораро пред "България Днес": Спирам да пея чалга!

Фики Стораро пред "България Днес": Спирам да пея чалга!

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

Скариди и ципура за Ивет на морето

Скариди и ципура за Ивет на морето

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега

Съпруга на общинар в схема с еврофондове

Съпруга на общинар в схема с еврофондове

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Кака Лара снове из аптеките

Кака Лара снове из аптеките

На излизане от аптеката улови кака Лара "България Днес". "Въоръжена" с маска и тъмни очила, водещата на култовото детско предаване "Милион и едно желания" направи впечатление с още по-късата си коса, която направо си бие на момчешка прическа. Снимки: България

Дони прибра Естел в Манчестър

Дони прибра Естел в Манчестър

Новата звезда на "Манчестър Юнайтед" Дони ван де Бийк вече се адаптира към живота на Острова и прибра при себе си красивото си гадже Естел Бергкамп. Двамата са засечени от папараци още при първата си разходка в града на път за луксозен ресторант. Холандецът се присъедини към състава на Оле Гунар Солскяр през лятото

Актуално

Смях и любов за Русата Златка

Смях и любов за Русата Златка

В перфектно настроение и в любима приятелска компания се намира плеймейтката Златка Райкова, видя зоркото око на "България Днес". Злати е заедно с добрата си дружка и гримьор Момчил Спасов пред салон за красота, където надълго и широко разговарят. Двамата изпадат в умиление един към друг, а Златка изразява силните си симпатии с много прегръдки и

Издигнаха паметник на Хари Потър в Лондон (Снимки)

Издигнаха паметник на Хари Потър в Лондон (Снимки)

Паметник на магьосника Хари Потър от книгите на британската писателка Дж. К. Роулинг се появи в сряда на площад „Лестър“ в централната част на Лондон. Потър, пресъздаден във филма от актьора Даниел Радклиф, е изобразен да лети на метла, съобщава ТАСС. Бронзовият Хари Потър се присъедини към осем други статуи на популярни филмови герои

286 са новозаразените с COVID-19 у нас, 12 са починали

286 са новозаразените с COVID-19 у нас, 12 са починали

286 са новозаразените с коронавирус в България, което е с 10 случая повече от вчера. Починалите през последното денонощие са 12. Това сочат данните на Единния информационен портал. За последното денонощие са направени 4 943 PCR-теста. Общият брой на заразените става 20 833. 145 са излекуваните за последното денонощие и общо стават 14 634

Серена се отказа! Пиронкова в третия кръг на "Ролан Гарос"

Серена се отказа! Пиронкова в третия кръг на "Ролан Гарос"

Цветана Пиронкова няма да играе мача си от втория кръг на "Ролан Гарос". Най-добрата българска тенисистка премина в следващия, защото Серена Уилямс се отказа. Все още не е ясно каква е причината носителкята на 23 титли от "Големият шлем" да вземе това решение. Съперничка на Пиронкова ще бъде Барбора от Чехия - Стрицова или Крейчикова

276 са новозаразените с коронавирус у нас, 6 са починали за денонощието

276 са новозаразените с коронавирус у нас, 6 са починали за денонощието

276 са новозаразените с коронавирусна инфекция лица при направени 4736 PCR-теста за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Така общият брой на заразените става 20 547. 150 са излекуваните за последното денонощие и общо стават 14 489. 814 са хоспитализираните пациенти заради коронавирусна инфекция

Не пропускай

Тервел на мач, снима се с фенове

Тервел на мач, снима се с фенове

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

216 са новозаразените с COVID-19, 11 са починали през последните 24 часа

216 са новозаразените с COVID-19, 11 са починали през последните 24 часа

216 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3 302 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 20 271, от които 5 125 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

КАРАНЬОТОВА СЕ ВТАЛИ

КАРАНЬОТОВА СЕ ВТАЛИ

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

Геомагнитна буря удари България

Геомагнитна буря удари България

Слаба геомагнитна буря е регистрирана у нас около 19.00 ч. в неделя, показват данните на Института по геофизика, геодезия и география в БАН. Смущението е продължило с по-голяма интензивност в часовете около и след полунощ. Планетарният индекс, който традиционно измерва тези явления, достигна стойност 5.3 от 9-степенната скала, предаде Нова тв

Скариди и ципура за Ивет на морето

Скариди и ципура за Ивет на морето

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега