Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/8905435 www.bgdnes.bg

Бисер Михайлов се събра с Гунди

Спира да празнува рождения си ден след смъртта на Аспарухов

Двамата бивши съотборници и приятели Георги Аспарухов-Гунди и Бисер Михайлов се събраха в звездния отбор на небето. На 13 август от инфаркт си отиде легендарният вратар на "Левски" и националния отбор на България. Той ни напусна на 77-годишна възраст.
Съдбите на Георги и Бисер са преплетени. Освен че са добри другари, играят заедно на терена и проявяват взаимно уважение, случва се и нещо друго. По ирония на съдбата на 30 юни 1971 година Гунди и Котков загиват в зловещата автомобилна катастрофа в прохода Витиня. Точно на този ден Бисер има рожден ден. От тогава до последния му дъх той никога не го празнува.


"Преживях изключително тежко загубата му", признава Михайлов приживе. "След трагедията спрях да празнувам рождения си ден. Избягвам да се усмихвам на тази дата. Страхотен футболист и човек беше Гунди, изключителна фигура. Всички го обичаха и неслучайно. Той даряваше всички с любов. Преживели сме доста заедно, имали сме много хубави случки, бяхме млади", разказва легендарният вратар. Архивите още пазят уникална черно-бяла снимка, на която двамата съотборници отиват заедно на интервю в радио Стара Загора.
Бисер е баща на Борислав Михайлов и дядо на Николай Михайлов - цяла династия "сини" вратари. Той има и най-много мачове на вратата в историята на "Левски" - 287 във всички турнири, изпреварвайки Димитър Иванков с 275 и Боби Михайлов с 243. За "сините" играе от 1961 до 1975 г. Четирикратен шампион на България (1965, 1968, 1970 и 1974) и трикратен носител на Купата на Съветската армия (1967, 1970 и 1971). Има 5 мача за "А" националния отбор (1967-1973) и 2 мача за "Б" националния отбор. За "Левски" има 16 мача в евротурнирите (4 за КЕШ, 8 за КНК и 4 за Купата на УЕФА).

Реклама


Боби: Татко ме направи истински човек

Бившият шеф на БФС Борислав Михайлов никога не е криел признателността си към своя баща, който му е дал първите насоки във вратарството. Боби печели купата на вестник "Кооперативно село" за най-добър вратар в "А" група през далечната 1983 година. Тогава бъдещата звезда дава интервю за всекидневника, в което споделя.
"Благодарен съм на баща ми за големите усилия да ме направи истински човек и спортист.

Предпазва ме от главозамайване, помага ми с навременни съвети. Заради него не познавам вкуса на цигарите и алкохола. И брат ми Руслан пое семейната щафета - на 14 години пази по-добре вратата на "Левски-Спартак", отколкото аз на неговите години. Майка ми силно преживява нашите изяви, така че на стадиона сме вече пълен комплект", казва Боби Михайлов преди 37 години.


Дядото хвали Ники М.

Бисер Михайлов винаги е подкрепял и своя внук Николай Михайлов, който в момента е капитан в състава на "Левски". В едно от последните си интервюта приживе пред "България Днес" дядото се застъпи за Ники, че заслужава повече шансове за изява в състава. Той дори посъветва тогавашния селекционер на националния отбор Красимир Балъков да разчита на най-малкия от клана Михайлови в гостуването на Чехия през юни миналата година.


"Николай е в топформа. Кариерата му се възроди на "Герена". Гледам мачовете му и мисля, че в момента той трябва да е първият избор за националния тим", казва дядо Бисер. Така и става - Ники излиза титуляр, но губим евроквалификацията с 1:2.
Михайлов предрича и тежките дни на "Герена" още през 2014 година в интервю пред "България Днес". На въпрос ще се оправят ли скоро нещата в любимия му "Левски" той отговаря: "Гонзо се мъчи нещо, но без пари нищо не става. Няма класа в отбора. Не може от нищо нещо. Футбол се прави с пари, и то с много. Аз лично съм обезверен за ситуацията на "Герена".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама