Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8906063 www.bgdnes.bg

Рекордьорка на "Гинес" разпръсна праха на майка си

Прахът на обичаната народна певица Христина Лютова беше разпръснат в Родопите.


"Гласът на Родопа планина", както приживе беше наричана изпълнителката, почина през месец май тази година - 12 дни преди да отпразнува 80-ия си юбилей. Предсмъртното й желание е да бъде кремирана, а прахът й да бъде разпръснат от планинския рид Кайнадина, който се намира на 1123 м надморска височина и по южните му склонове е разположен родният й град Смолян.

Реклама


С изпълнението на ритуала се заема нейната дъщеря Марияна Павлова, която миналата година влезе в Книгата на рекордите "Гинес" като притежателката на най-ниския глас в света. Майка и дъщеря от доста време живеят в английската столица Лондон и именно там Христина Лютова умира.


Заради пандемията от коронавирус и трудностите с пътуването в Европа разпръскването на праха се отлага с цели три месеца. Едва преди няколко дни Марияна успява да организира поклонение пред урната на майка си, която е поставена в смолянския театър "Николай Хайтов". Да отдаде последна почит към колежката на място идват и великата Валя Балканска, както и гайдарят Петър Янев.


"Взехме си последно сбогом. Вече си си вкъщи. Безкрайна ще е песента ти по върховете на любимата ти Родопа планина! Обичаме те завинаги!", заяви прочувствено Павлова, която е горда, че успява да изпълни предсмъртното желание на майка си.


В продължение на 30 години Лютова е сред солистите на смолянския ансамбъл, но това далеч не изчерпва нейния принос в сценичното претворяване на родопския фолклор. От различни източници, предимно възрастни носители на народната ни песен, тя е събрала и съхранила над 400 безценни образци. Част от тях са във фонда на Българското национално радио. Концертира във Франция, Куба, Холандия, Русия, Гърция, Мексико, Беларус, Чехия, Корея, Германия, Унгария и други страни, където е гостувала като част от народния хор "Големите български гласове" с диригент Здравко Михайлов в продължение на 12 години.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама