Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8958005 www.bgdnes.bg

Провал за мегаделото на Радо Ланеца

Провал претърпя на старта си в спецсъда процесът срещу мегабандата на Радмил Ранов - Радо Ланеца! С окончателно определение апелативният спецсъд реши обвинителният акт срещу най-голямата престъпна група от 41 души да бъде върнат на разследващите за пренаписване, научи "България Днес". Според магистратите в него са допуснати съществени пропуски, които нарушават правата на подсъдимите.
Спецпрокуратурата изправи пред Темида сочените за тартори Радо Ланеца, Веселин Христов - Весо Паяка, Владимир Иванов-Късия, Кирил Киров-Руския и още 37 участници. Те са погнати като престъпна организация за наркоразпространение. Имената на лидерите нашумяха преди години, когато снимките им бяха разлепени от гневни родители на централни места в големите градове. "Мъжете, които тровят децата ни", гласеше надписът над физиономиите на бабаитите с прякори.
Групата е сформирана от началото на 2014 г. с цел наркоразпространение и производство на дрога, незаконна банкова дейност и пране на пари, разкриват криминалистите. Босовете се опитали да завладеят наркопазарите в София, Русе и Варна. В столицата шиткали дрога на териториите на Второ, Шесто и Девето РПУ, а също и в питейни заведения в центъра, се сочи в обвинителния акт.


Бандата създала универсална мрежа за печелене на мръсни пари и затворила системата - от производство през транспорт до зареждане на дилъри в почти цялата страна. Шиткали се хероин, кокаин и екстази, търсели се и клиенти за големи количества. Част от дилърите се навили да работят за Ланеца след брутални побои и заплахи, твърдят от прокуратурата.
В съда се оказва, че част от обвиненията са некоректни, защото не се разбира къде конкретно са извършени престъпленията. Други обвинения си противоречат в диспозитива и обстоятелствената част. Не е посочено мястото, където се твърди, че ръководителите са съгласували волите си за участие в инкриминираната престъпна група. Въпросното място на извършване на престъпление не може да бъде изведено и от другите части на обвинителния акт, доколкото липсват каквито и да е фактически твърдения за това къде всеки от посочените подсъдими е приел да участва в престъпното сдружение, казва съдът. Прокуратурата сочи, че лидерите имали за цел завладяване на "наркопазара" в градовете София, Варна и Русе, но не е конкретизирано мястото на осъществяване на деянието, откриват магистратите. Те приемат това за съществено процесуално нарушение.
За останалите участници също не е посочено къде точно са членували в престъпното сдружение. При акцията преди година в една от двете жени в групата - Емилия Петрова, са открити наркотици. Това е станало при тараш на столичния бул. "Мария Луиза". Криминалистите пропуснали да напишат в документите дори от кой апартамент е иззета дрогата.

Реклама


Нарушение е допуснато и по време на разпоредителното заседание от съдия Иво Хинов. Той е отстранил служебния защитник на Веселин Христов, Людмил Светлозаров и Радмил Ранов, без да назначи друг на негово място. Така тримата подсъдими останали без адвокат, въпреки че заради тежките обвинения защитата им е задължителна. Срещу подсъдимия Мартин Стоянов делото е водено задочно. Той по погрешка е вписан в протокола, че присъства, и затова се е водил редовно призован за следващото заседание. Един от пострадалите също не бил призован надлежно в съдебната зала.
За разлика от редица други дела, прокуратурата е отказала изобщо да обсъжда с Ланеца и компания възможността да сключат споразумения за по-ниски присъди, става ясно от изявления на адвокатите. Те се жалват и че досъдебното производство е водено от предубеден разследващ полицай.
Наскоро стана ясно, че Ланеца и Паяка са сред свидетелите срещу окошарените шефове на "Наркотиците" в ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков. Спряганите за наркобосове се издирваха с месеци, но се появиха изненадващо ден преди акцията срещу антимафиотите, за да ги заковат с показанията си. Въпреки "услугата" тарторите бяха оставени в килия.


Болни и без пари

Заболявания и безпаричие мъчат част от изправените на подсъдимата скамейка. На старта на делото по-леки мерки искат петима от сочените за дилъри. Найден Василев се оплаква от влошено здраве и затруднено имуществено състояние. Той нямал възможност да внесе определения му размер парична гаранция и е оставен под ключ вкъщи. Под домашен арест е и боксьорът Румен Кендов. Той не успява да умилостиви магистратите с това, че е болен и е баща на малко дете.
Срещу парични гаранции от по 10 бона са освободени Недко Недков и Боян Райчевски. Съпругата на Недков била болна, а Райчевски трябвало да се грижи за възрастния си баща. Да търка нара е оставен Тодор Кисимов. Той е бил обявен в значителен период от време за общодържавно, а впоследствие и за международно издирване. Затова съдиите откриват риск да се укрие. Освен това Кисимов има стари присъди за участие в престъпна група, дрога и оръжие.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама