Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8958017 www.bgdnes.bg

Наркофирма с ченгета изправена пред Темида

На съд са изправени десетина мъже от наркофирмата с участието на ченгета от столичното Второ районно, научи "България Днес". Точно преди да изтекат осемте месеца, след които по закон трябва да ги пуснат, от спецпрокуратурата внасят обвинителния акт срещу сочените като разпространители на дрога.
Процесът стартира в началото на август, а някои от задържаните се надяват да бъдат пуснати от килията. Ареста си обжалват Боян Панев, Георги Донев и Мартин Велев, който допреди акцията е старши полицай в сектор "Охранителна полиция" при 2-ро РУ- СДВР.
Първата инстанция ги оставя на топло с мотива, че ако са на свобода, може да "затворят устата на свидетелите". Защитата оспорва това, като се жалва, че с подобни думи магистратите са нарушили презумпцията за невинност, като са посочили конкретни доказателства, за да се предположи, че е извършено престъпление.
Апелативният спецсъд не се съгласява с извода, че определянето на по-лека мярка на подсъдимите "би затворило устата на свидетелите". По делото липсват доказателства, от които би могло да се установи, че подсъдимите реално биха въздействали върху свидетелите, категорични са съдия Веселина Вълева и колегите й.
Въпреки това те оставят в ареста погнатите за дилъри. Ченгето Велев се оплаква, че обвинението му е неясно формулирано и не го разбира. Подсъдимият, с оглед нивото му на образование и факта, че е бил служител на МВР, би трябвало да разбере напълно обвинението, коментират служителите на Темида.


Панев не го спасява това, че има малко дете и че съпругата му страда от заболяване на гръбначния стълб. Той е осъждан за рекет, а новите му обвинения съвпадат с определения му изпитателен срок. Освен това е наказван и за нанесена средна телесна повреда в съучастие с Донев. Именно Георги Донев е сочен от разследващите като тартор на престъпната група. Той има и предишни криминални прояви. Съсед е на един от униформените и от това дългогодишно познанство тръгнала и съвместната им престъпна дейност, смятат криминалистите.
Спечелените суми от разпространението на дрогата са се разпределяли от най-ниското към най-високото ниво, като с печалбата участниците си купували скъпи коли. Предпочитали "Мерцедес" и БМВ. Свидетелите срещу групата наричали организацията "Фирмата". Освен с показания бандата е закована и с прилаганите СРС-та.
Безпрецедентна по мащабите си акция в Софийско - Нови Искър, Мировяне, Доброславци и Требич, разбива организацията. Първоначално са задържани 14 души, но на съд са дадени десетина. Освен Панев, Донев и Велев на подсъдимата скамейка са пратени Теодор Борисов, Даян Козарев, Владимир Петров, Владимир Бонжов, Димитър Дончев, Иван Игнатов и Калин Илиев.
Според разследващите групата "шиткала" марихуана и амфетамин. В някои случаи са превозвани по няколко килограма дрога, като с това се заемали полицаите и транспортирали "стоката" с патрулка. Взимали по няколко хилядарки на курс. При арестите са намерени сериозни количества наркотици, издават запознати. При тараша е открит амфетамин за над 10 бона, скрит в чувал с кучешка храна. Дрога е открита и в креватчето на детето на един от задържаните.
"Полицаите са играли много важна роля в състава на групата, като разчиствали терена", коментира след акцията говорителката Сийка Милева.
Полицаите имат шестгодишен стаж в МВР. Срещали се с другите от групата в автомобилен сервиз. "Стигнахме до фрапантни заключения, че именно служителите на МВР си позволяват да малтретират лица на улицата, които употребяват наркотици, да се изчистват от района, който те обслужват", заяви Стефан Банков от "Вътрешна сигурност". Запознати разкриват, че се стигало дотам униформените да арестуват клиенти на бандата и да връщат купеното за нова продажба.
Според данните на ченгетата дилърите действат поне от 2017 г. в софийските села Доброславци, Мировяне и Требич. Предстои прокуратурата да докаже тезата си в съда.


За резил

За резил стана районното след акцията срещу наркофирмата. Тя е поредният случай на забъркали се по необичаен начин с кримиконтингента служители на "Охранителна полиция" към столичното Второ РПУ. През май 2018 г. двама служители бяха задържани на Централна гара. Според разследващите те хващали наркомани и ги изнудвали за пари, за да не бъдат задържани. Имали достъп до дрога, която в някои случаи подхвърляли в джобовете на "заподозрените", за да ги изнудват.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама