Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8958026 www.bgdnes.bg

Исус от България с детско порно

Българският гражданин Исус Чанков е заловен с детско порно в Северна Ирландия. Той е хванат с над 450 неприлични снимки на деца. Мъжът е на 20 години и е задържан по разследване за разпространение на порнография с малолетни в Ълстър, съобщава "Белфаст телеграф". Той е закопчан в град Арма, където има голяма общност от цигани, пристигнали от България. Чанков е един от тях.
Исус Чанков е обвинен, че е направил, притежавал и разпространявал мръснишки изображения на деца между 14 септември 2019 г. и 6 април тази година. Той е изправен пред Окръжния съд в Арма. Самият Чанков твърди, че не е искал да се занимава с порнографията и всички изображения му били пратени от други хора. Детективите, които са работили по случая, обаче смятат, че това са измишльотини. Той бил следен дълго време и се счита, че е качвал неприлични изображения в интернет. Пускал снимките през нерегистриран мобилен телефон с предплатена карта. Преди да бъде засечен, ченгетата 6 месеца се опитвали да влязат в следите на неизвестния към онзи момент разпространител на детско порно. Когато Чанков е арестуван, в него са намерени три мобилни телефона. За да не бъде засечен, единият ползвал като т.нар. мобилна точка и пускал интернет през WiFi към останалите телефони, откъдето вече пращал снимките.
По време на разпитите Чанков не отрекъл, че притежава изображенията на голи деца, но заявил, че това е по принуда. Не можел да посочи конкретен човек, защото всичко ставало по електронен път. Той твърди, че бил заплашван от араби, че ако не разпространява снимките, те ще го убият.
Детективите обаче казват, че при първоначалните прегледи в мобилните телефони не са открили никакви подобни съобщения към Чанков, които да потвърдят твърденията му. Проучванията в GSM-ите продължават. Сега целта на разследващите е да установят дали Исус е имал финансова изгода от качването на снимките. Първоначалните подозрения са, че това е така, защото той бил изключително активен онлайн. Проверките на телефоните обаче се бавят заради други полицейски операции в района, които дръпнали наличния човешки ресурс от спецове по технологии.
Пред съда детектив от полицията обяснил, че Исус е от българската ромска общност в Арма, живее при майка си и няма съществени връзки с района. Ако бъде пуснат под гаранция, както той поискал, може да се върне в родината, след което ще е трудно да бъде открит и екстрадиран в Обединеното кралство. Полицаят обяснил, че Исус се води безработен, но отнякъде намерил пари, за да вземе под наем имот в района, и е възможно да има средства, за да отпътува.
Адвокатът на българския гражданин заявил, че подобни разследвания могат да продължат с години, а освен това майката на Чанков много се притеснявала за него. Така той мотивирал искането за освобождаване. Детективът, работещ по случая, обаче обяснил, че не се очаква разследването да е прекалено дълго. Освен това отишъл до дома на Исус, за да разговаря с майка му.
В крайна сметка окръжният съдия Майкъл Рангахан отсъдил, че подсъдимият има слаби връзки с Ълстър и наистина лесно може да духне от страната. Той е отказал освобождаване под гаранция и Исус Чанков остава зад решетките. На 16 септември младият мъж ще бъде разпитван пред съда чрез видеовръзка.
"България Днес" откри в мрежата за видеосподеляне Youtube канал на името на Исус Чанков. В него все още има клип, който прилича на порнографски, но качеството му е изключително лошо. В края на миналата година мъж със същото име пък се е интересувал от обява за работа в Англия - бране и пакетиране на плодове във ферма.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама