Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8962005 www.bgdnes.bg

Експертиза бави разследването за отровения Стефчо

Резултатът от сложна експертиза се очаква да разкрие кой е виновен за смъртта на 9-годишния Стефчо от Кардам. Момченцето издъхна, след като бе вдишвало отровен газ, излъчван от препарат за гризачи, поставен незнайно от кого в стените на дома му. При инцидента по чудо оцеляха петте му братчета и сестрички, чийто живот бе спасен благодарение на бърза медицинска помощ в болница.
Десет месеца след смъртта на Стефчо все още няма обвинен за нелепата му смърт, научи "България Днес". Веднага след трагедията съдебните медици установили, че детето е вдишвало токсичния газ фосфин, който се отделя от силно действаща отрова за гризачи. Подобни таблетки не могат да се купят свободно от магазините и предстои да стане ясно как са попаднали в домакинството. Образуваното по случая досъдебно производство е срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт поради незнание или немарливост.
Наблюдаващият прокурор Пламен Николов от Добрич е направил искане делото да бъде възложено на следовател през февруари 2020 г.
"Делото се намира във вещо лице, което трябва да изясни дали опаковката, която е била изхвърлена от дядото, е съдържала веществото, от което е починало детето, тъй като знаем от съдебномедицинската експертиза от какво точно е починало то. Ако се изясни, че има идентичност между отровната съставка от флакона, който беше намерен и за който дядото потвърди, че той го е ползвал и изхвърлил след това, и активното вещество, което е било намерено в детето при аутопсията му, то тогава ще взема решение дали да повдигам обвинение, или не на дядото. Очевидно е, че той е действал с този препарат, но това трябва да се докаже", коментира прокурор Пламен Николов пред сайта "Пронюз".


По думите на държавния обвинител било много трудно да се намери вещо лице, което е с нужната компетентност за препарати против гризачи. Разследващите вложили много усилия, за да открият и ангажират специалист с доказана квалификация в тази специфична сфера. Такъв експерт вече е намерен и са му поставени въпроси, на които трябва да отговори в своето заключение за отравянето на 9-годишния Стефчо. Според запознати анализът бил сложен и щял да отнеме доста време, в най-добрият случай - около два месеца. Едва след като заключението бъде готово, прокуратурата ще реши на кого да повдигне обвинение за смъртта на момчето. Не е изключено под наказателна отговорност да бъде подведен дядото на детето. Ако това стане факт, семейството ще бъде застигнато от още една трагедия. Стефчо, както и неговите петима братя и сестри се отглеждат от години от баба им Стоянка и дядо им Живко. Причината за това е, че майка им Росица не могла сама да се справя с грижите около многолюдната си челяд, чийто баща е в затвора. На всичкото отгоре след смъртта на Стефчо Росица заряза оцелелите си деца и духна при любовник, като отнесе със себе си неголяма сума пари от дарения за изпадналите й в беда хлапета.
Месеци наред нямаше ни вест, ни кост от Росица, докато в един момент в началото на 2020 г. тя дала знак, че е жива, като се обадила на родителите си по телефона. Междувременно социалните служби задействаха през съда процедура за възлагане на грижите за хлапетата на техните баба и дядо. Магистратите прецениха, че е в интерес на децата да бъдат оглеждани от родителите на майка си, която с поведението си е доказала, че не е отговорна към рожбите си. Така вследствие на решението на съда всяко едно от децата до своето пълнолетие ще бъде отглеждано от баба си и дядо си в Кардам.


Майката чака седмо дете

Седмо дете чака майката на отровения Стефчо - Росица. Тя се появила в Кардам в началото на лятото и обявила, че е бременна. Това стана шест месеца след като духна при гаджето си – пастир в хасковско село. Именно той бил бащата на поредното й дете, заявила тя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама