Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8966906 www.bgdnes.bg

Бившият кмет на Ловеч оправдан за атракционно влакче

Оправдан за афера с атракционно влакче е бившият кмет на Ловеч Минчо Казанджиев, научи "България Днес"! Ексуправникът е погнат за безстопанственост в особено големи размери заради обществена поръчка за закупуване на влакче, което трябвало да прави панорамен тур за туристите през историческия резерват Вароша, старата баня Дели Хамам и крепостта Хисаря.

Заедно с Казанджиев на подсъдимата скамейка са ръководителят на проекта Тотка Симеонова и представителката на фирмата, спечелила обществената поръчка - Богдана Димитрова. Двете дами също са пожалени от Темида - Симеонова е оправдана по обвиненията за безстопанственост и документно престъпление, а Димитрова отнася глоба от 1000 лева за съставяне на неистински документ.
Процесът е от 2018 г., а наскоро съдия Вилислава Ангелова му слага точка на първа инстанция. Скандалният според разследващите договор е сключен през 2014 г. Тогава общината кандидатствала с проект "Подкрепа за развитие на туристически атракции в Ловеч". Той е на стойност над 4,3 млн. лева, а една от дейностите по него е закупуване на атракционно влакче с 2 вагона с цена 360 хил. лв.

Реклама

Явилият се единствен кандидат предложил цена, близка до заложената. Фирмата не разполагала с атракционно влакче, което да отговаря на поставените условия, и затова представила преправени документи за техническите параметри и характеристики на влакчето, се сочи в обвинителния акт. Разследване показва, че за да отговори на изискванията, на предвидения за локомотив автомобил Great Wall Hover са направени редица технически корекции. Първоначално той е бил регистриран като товарен автомобил, но скоростта му е намалена на 25 км/ч, броят на местата от 1+4 е променен на само едно, извършени са изменения в спирачната система и скоростната кутия и т.н.

Атракционът тръгва през лятото на 2015 г. и няколко месеца вози туристите, а след това е бракуван. Причината е, че след измененията пред закона той е бавно движещо се моторно средство, т.е. каруца. От КАТ отказват да го регистрират като друго освен като каруца. Причините са, че композицията не може да се движи назад, не може да взима доста от завоите по улиците на града, няма и "Гражданска отговорност", макар общинският съвет на Ловеч да изменя наредбата за движение. Така за краткото време на туристическата услуга общината получава около 3 хил. лева приходи на фона на похарчените 360 бона. След гръмване на скандала тогавашният кмет заявява, че всичко е законно.

Това е поредният случай, при който Специализираният съд, създаден да се бори с мафиоти и бандити, нищи атракции. Преди ловешкия казус пред магистратите висеше случаят на плевенския крими герой Камен Балбузанов-Куката. Той е оправдан на първа инстанция, че движел престъпна група за рекет, но е осъден да лежи в килия за това, че е обсебил детски надуваем замък, ползван като батут от малчуганите в плевенския парк "Кайлъка".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама