Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8983603 www.bgdnes.bg

Шотландска наркошефка заловена у нас

Морган Йорстън влиза за 71 месеца в пандиза за кока и хероин

Шефка на групировка за разпространение на опасни наркотици успява да духне от Шотландия и да се покрие в България. Нашите власти обаче я откриват и сега тя влиза в пандиза в родината си, съобщават шотландски медии.

Морган Йорстън, която е на 55 години, успява да се покрие през миналата есента, докато е пусната от ареста под парична гаранция. Жената е задържана в град Дънди с други 16 човека по време на спецоперация, кръстена Boost (уличени - б.а.). Тя започва, след като в Шотландия зачестяват смъртните случаи на починали от наркотици. Ченгетата се усъмняват, че действа мащабна група, която не само че разпространява дрога, но примесите й са смъртоносни. Влизат в дирите на Йорстън й колегите й и успяват да документират разпространение на хероин и кокаин от юли до октомври 2018 година. След това са извършени ударни арести. Те са придружени от мащабни обиски, при които са намерени наркотици за около 380 000 паунда според цените на уличния пазар. Открити са и 12 000 паунда кеш, пари, които са получени от продадена дрога.
След проведеното разследване Морган Йорстън се признава за виновна по обвиненията, като така разчита на по-ниско наказание. Още преди това е пусната под парична гаранция, която след самопризнанията й не е променена в задържане под стража. През септември 2019 делото се гледа на последна инстанция от Върховния съд в Глазгоу. Въпреки че е призована да се яви, се оказва, че Йорстън е в неизвестност. Детективи успяват да установят, че тя е избягала заедно със съпруга си, който е български гражданин. Подозират, че са се покрили именно у нас и издават европейска заповед за ареста на Йорстън. Версията на разследващите се оказва правилна и на 4 март тази година българските ченгета откриват и белезниците щракват на ръцете на англичанката. На 2 юли наркодамата е екстрадирана в Шотландия. В края на миналата седмица Върховният съд в Глазгоу я праща окончателно в затвора и престоят й зад решетките започва от днес. Йорстън ще изкара там почти 6 години - 71 месеца.
Тя става осмата от 17-те арестувани при операцията за противодействие на наркоразпространението, който е окончателно осъден. Три жени и четирима мъже имат да лежат общо 17 години в затвора. Младеж, който е непълнолетен, ще прекара 16 месеца в институт за млади правонарушители, а тийнейджърка - 5 месеца.
След присъдата на българската снаха главният инспектор Скот Фотерингъм, който ръководи операцията, казва, че разследването е било сложно и продължително. По това време е установено, че "Йорстън играе много важна роля в организирана престъпна група, целяща да донесе нещастие на нашите общности. Полицията в Шотландия работи усилено с местни, национални и международни партньори, за да направи Тайсайд (една от шотландските провинции - б.а.) и останалата част на Шотландия враждебна среда за участниците в този вид престъпност".
"Приветствам присъдата, дадена на Йорстън, която също подчертава колко сериозно съдилищата гледат на подобни дейности", казва още детективът.
Главният инспектор Дейвид Макинтош, командващ полицията в Тайсайд, добавя:
"Успехът на операция Boost и осъждането на Йорстън показват непоколебимия ни ангажимент да се насочим към сериознитe организирани престъпници в Тaйсайд и да разрушим тяхната дейност, като по този начин защитим най-уязвимите хора в нашите общности."



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама