Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9001468 www.bgdnes.bg

Николай Колев-Босия: Ще гладувам до смърт срещу Радев!

Шефовете на президента го бутат в обратна на интересите на хората посока

КОЙ Е ТОЙ

Николай Колев-Босия е дисидент, поет и журналист. Лежал е няколко пъти в Старозагорския и Софийския затвор за политическа дейност преди 10 ноември 1989 година. Автор е на вицове и епиграми за Тодор Живков. Известен е с многобройните си гладни стачки, а бунтовете му срещу властта продължават и днес.

Надя Панкова

- Г-н Колев, вече гладувате над 48 часа. Как се чувствате днес (сряда – бел. авт.) сутринта?
- Нормално се чувствам, психически съм подготвен за това, което правя, и съм много силно мотивиран. А това е нещо, което е водещо.
- Пред президентството ли сте все още?
- Да, разбира се, не съм мръднал оттук. Идват хора при мен да ме видят, даже има и провокатори - предлагат ми храна. Вижте, здравето не е най-важното нещо. Вие представяте ли си, че тези, които идват да ми кажат да си пазя живота и здравето, да бяха отишли при Исус Христос да му кажат да не гони търговците от храма, защото ще го разпнат?! За някои неща си заслужава да се умре.
- Да не искате да кажете, че ще гладувате до смърт?
- Разбира се! Безсрочна стачка е точно това. Ако си спомняте, преди две години стачката ми срещу продажбата на шофьорски книжки продължи 80 дни и желанието ми се изпълни. Тогава министър Ивайло Московски беше изхвърлен. Сега, да, отново продават книжки, но вече ще действаме по друг начин по тази тема. Скоро в Европейския парламент ще има интересни неща - имам предвид, че разговарям с посолствата на няколко държави, в които станаха катастрофи именно с купени книжки. Във Франция, Германия... Тъй че въпросът е повдигнат. Тогава също гладувах безсрочно и да, сега също ще гладувам безсрочно.
- Очаквате ли все пак някаква реакция от президента Румен Радев, да дойде при вас?
- Да, очаквам, но не скоро. Практически ако още първия ден беше дошъл, щеше по някакъв начин съвсем леко да мине, но сега се вижда за какво става дума. Дали след пет дни ще се срещне с мен, или ще ми даде писмен отговор за съставянето на кръгла маса... Искам просто да или не! Но засега той показва, че не се интересува какво става с хората! Ако бяхме направили кръглата маса, нямаше да има такива неща - побоища и протести, нещата щяха вече да са в правилната посока. Явно неговите началници действат в обратната посока и каквото и да направи, ще е срещу него. Те нямат политически опит и морал.
- Не се храните, но поне приемате ли вода?
- Да, пия вода. И познати ми носят зелен чай без подсладител?
- Не се ли опасявате, че организмът ви няма да издържи?
- Вижте, това ми е пета или шеста стачка през живота. Започнах още по времето на Живков и печелех всичките. Но дори да не спечеля, времето ще спечели. Защото по времето, когато Левски се е борил за България, него са го хулили. Започват българите да го обичат чак след Освобождението. Знаете, времето вади истината наяве.
- Не се ли опасявате, че ще ви обвинят, че умишлено се правите на мъченик?
- Не, аз съм свикнал с такова отношение. Десетилетия наред бях сам, за мен приказваха всякакви гадости. Преди да започна нещо, първо съм свикнал да обмислям. В килия човек се учи да мисли бързо и качествено, и задълбочено, разбира се. А кой какво си мисли за мен, си е негова лична работа. Свикнал съм на тези неща и ако човек е убеден, че прави добро на всички, винаги се намира кой да почне да плюе.
- Казахте, че искате просто отговор от президента за кръглата маса. Какво ще стане, ако отговорът е "не"?
- Тогава вече той носи отговорността за събитията, които се случват. Единственото добро е да направи тази кръгла маса, както поляците я направиха от 1988-90 година без партии. Направиха модел, по който тръгнаха, и сега дори не можем да си помислим, че ще ги стигнем. Аз не предлагам измишльотина, а нещо, което работи, и то качествено. Отказът от кръгла маса означава - аз не желая българите да живеят добре в собствената си държава! Но ако се съгласи, неговите началници ще го наритат.
- Ако отговори не, ще продължите ли стачката?
- Не. Няма да продължа, ако каже не. Искам какъвто и да е отговор. Четири години нямам отговор на нито едно от петте писма по темата, които му изпратих. На всичкото отгоре той ме излъга, че ми е отговорил! Той отговаря за цялата си администрация и на пет писма не може да има един отговор, а пет, и то в съответния срок от един месец. Питах за входящия номер и не съм получил отговор досега. Цели 6 месеца.
- Президентът обича да излиза на жълтите павета сред протестиращите. Днес ще има Велико народно въстание, мислите ли, че ще дойде и при вас?
- Няма да излезе този път според мен. Но бих се приближил до него, ако го направи, за да му напомня, че ми дължи отговор. Няма да прося обаче! В крайна сметка съм дал много отдавна обет на децата си, че докато дишам, ще се боря да живеят в нормална държава.
- След като обявихте, че гладувате против Радев, от ГЕРБ потърсиха ли ви?
- Не, те знаят прекрасно моето отношение към тях.
- Имате ли съмишленици в гладната стачка в момента?
- Обадиха ми се вече от Стара Загора, че подкрепят идеята ми за стачката. Всъщност Кольо Парамов ми се обади, той е известна фигура. И му обясних, че е бил в политическа партия, защото питаше дали може да получи някакъв статут на кръглата маса - било експерт, било съветник. А тя ще се проведе. Аз ще потърся и финансиране за нея, но все пак беше добре да е под егидата на държавния глава, защото тогава е с по-висока стойност. И една такава гражданска кръгла маса ще изиграе ролята на ВНС. И ще бъде легитимна! Ще заставим парламента нашите решения да ги гласува и да се създаде програмно правителство, което да смени модела и да вървим напред.
- Защо като сте против него, Радев да е инициатор на кръглата маса?
- Е, ние и силово можем да я наложим, но е добре да е под неговата инициатива. Ако не си дава сметка за това, тежко за него. На мен духът ми е силен. Тялото и да стане немощно, то се подчинява на духа. Здравето и животът не са най-важното - иначе да напълним парламента с 240 борци и щангисти, да ни коват законите. Има дух, състрадание, чувство, отговорност - те са по-важни!
- Ако някой дойде да гладува с вас, ще го разубедите ли?
- Ако е напълно убеден, че ще го направи, не, това е негово лично решение. Но ако не е, той сам ще се разочарова от себе си. А мен нищо не може да ме извади от релси!

Реклама
Реклама
Реклама