Николай Колев-Босия: Ще гладувам до смърт срещу Радев!

Приятел
Автор: България Днес

Николай Колев-Босия: Ще гладувам до смърт срещу Радев!

Шефовете на президента го бутат в обратна на интересите на хората посока

КОЙ Е ТОЙ

Николай Колев-Босия е дисидент, поет и журналист. Лежал е няколко пъти в Старозагорския и Софийския затвор за политическа дейност преди 10 ноември 1989 година. Автор е на вицове и епиграми за Тодор Живков. Известен е с многобройните си гладни стачки, а бунтовете му срещу властта продължават и днес.

Надя Панкова

- Г-н Колев, вече гладувате над 48 часа. Как се чувствате днес (сряда – бел. авт.) сутринта?
- Нормално се чувствам, психически съм подготвен за това, което правя, и съм много силно мотивиран. А това е нещо, което е водещо.
- Пред президентството ли сте все още?
- Да, разбира се, не съм мръднал оттук. Идват хора при мен да ме видят, даже има и провокатори - предлагат ми храна. Вижте, здравето не е най-важното нещо. Вие представяте ли си, че тези, които идват да ми кажат да си пазя живота и здравето, да бяха отишли при Исус Христос да му кажат да не гони търговците от храма, защото ще го разпнат?! За някои неща си заслужава да се умре.
- Да не искате да кажете, че ще гладувате до смърт?
- Разбира се! Безсрочна стачка е точно това. Ако си спомняте, преди две години стачката ми срещу продажбата на шофьорски книжки продължи 80 дни и желанието ми се изпълни. Тогава министър Ивайло Московски беше изхвърлен. Сега, да, отново продават книжки, но вече ще действаме по друг начин по тази тема. Скоро в Европейския парламент ще има интересни неща - имам предвид, че разговарям с посолствата на няколко държави, в които станаха катастрофи именно с купени книжки. Във Франция, Германия... Тъй че въпросът е повдигнат. Тогава също гладувах безсрочно и да, сега също ще гладувам безсрочно.
- Очаквате ли все пак някаква реакция от президента Румен Радев, да дойде при вас?
- Да, очаквам, но не скоро. Практически ако още първия ден беше дошъл, щеше по някакъв начин съвсем леко да мине, но сега се вижда за какво става дума. Дали след пет дни ще се срещне с мен, или ще ми даде писмен отговор за съставянето на кръгла маса... Искам просто да или не! Но засега той показва, че не се интересува какво става с хората! Ако бяхме направили кръглата маса, нямаше да има такива неща - побоища и протести, нещата щяха вече да са в правилната посока. Явно неговите началници действат в обратната посока и каквото и да направи, ще е срещу него. Те нямат политически опит и морал.
- Не се храните, но поне приемате ли вода?
- Да, пия вода. И познати ми носят зелен чай без подсладител?
- Не се ли опасявате, че организмът ви няма да издържи?
- Вижте, това ми е пета или шеста стачка през живота. Започнах още по времето на Живков и печелех всичките. Но дори да не спечеля, времето ще спечели. Защото по времето, когато Левски се е борил за България, него са го хулили. Започват българите да го обичат чак след Освобождението. Знаете, времето вади истината наяве.
- Не се ли опасявате, че ще ви обвинят, че умишлено се правите на мъченик?
- Не, аз съм свикнал с такова отношение. Десетилетия наред бях сам, за мен приказваха всякакви гадости. Преди да започна нещо, първо съм свикнал да обмислям. В килия човек се учи да мисли бързо и качествено, и задълбочено, разбира се. А кой какво си мисли за мен, си е негова лична работа. Свикнал съм на тези неща и ако човек е убеден, че прави добро на всички, винаги се намира кой да почне да плюе.
- Казахте, че искате просто отговор от президента за кръглата маса. Какво ще стане, ако отговорът е "не"?
- Тогава вече той носи отговорността за събитията, които се случват. Единственото добро е да направи тази кръгла маса, както поляците я направиха от 1988-90 година без партии. Направиха модел, по който тръгнаха, и сега дори не можем да си помислим, че ще ги стигнем. Аз не предлагам измишльотина, а нещо, което работи, и то качествено. Отказът от кръгла маса означава - аз не желая българите да живеят добре в собствената си държава! Но ако се съгласи, неговите началници ще го наритат.
- Ако отговори не, ще продължите ли стачката?
- Не. Няма да продължа, ако каже не. Искам какъвто и да е отговор. Четири години нямам отговор на нито едно от петте писма по темата, които му изпратих. На всичкото отгоре той ме излъга, че ми е отговорил! Той отговаря за цялата си администрация и на пет писма не може да има един отговор, а пет, и то в съответния срок от един месец. Питах за входящия номер и не съм получил отговор досега. Цели 6 месеца.
- Президентът обича да излиза на жълтите павета сред протестиращите. Днес ще има Велико народно въстание, мислите ли, че ще дойде и при вас?
- Няма да излезе този път според мен. Но бих се приближил до него, ако го направи, за да му напомня, че ми дължи отговор. Няма да прося обаче! В крайна сметка съм дал много отдавна обет на децата си, че докато дишам, ще се боря да живеят в нормална държава.
- След като обявихте, че гладувате против Радев, от ГЕРБ потърсиха ли ви?
- Не, те знаят прекрасно моето отношение към тях.
- Имате ли съмишленици в гладната стачка в момента?
- Обадиха ми се вече от Стара Загора, че подкрепят идеята ми за стачката. Всъщност Кольо Парамов ми се обади, той е известна фигура. И му обясних, че е бил в политическа партия, защото питаше дали може да получи някакъв статут на кръглата маса - било експерт, било съветник. А тя ще се проведе. Аз ще потърся и финансиране за нея, но все пак беше добре да е под егидата на държавния глава, защото тогава е с по-висока стойност. И една такава гражданска кръгла маса ще изиграе ролята на ВНС. И ще бъде легитимна! Ще заставим парламента нашите решения да ги гласува и да се създаде програмно правителство, което да смени модела и да вървим напред.
- Защо като сте против него, Радев да е инициатор на кръглата маса?
- Е, ние и силово можем да я наложим, но е добре да е под неговата инициатива. Ако не си дава сметка за това, тежко за него. На мен духът ми е силен. Тялото и да стане немощно, то се подчинява на духа. Здравето и животът не са най-важното - иначе да напълним парламента с 240 борци и щангисти, да ни коват законите. Има дух, състрадание, чувство, отговорност - те са по-важни!
- Ако някой дойде да гладува с вас, ще го разубедите ли?
- Ако е напълно убеден, че ще го направи, не, това е негово лично решение. Но ако не е, той сам ще се разочарова от себе си. А мен нищо не може да ме извади от релси!

"Предателят на Миню Стайков" трупа пачки от имоти

"Предателят на Миню Стайков" трупа пачки от имоти

Солидни приходи от имоти си докарва скандалният контрабандист Антон Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". Напук на обвиненията му за шеф на престъпна група, създала свръхмодерната фабрика за нелегални цигари в пловдивското село Труд, бизнесът на Арабаджиев и до момента не е запориран. В същото време спецченгета подозират

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела Медарова, която пияна и надрусана помля 10 коли с джип в Пловдив през лятото на 2018 г. 21-годишната по това време мадама се натресе в автомобилите с джипа на тогавашното си гадже Пачо, с когото се разделили след ареста й. Сблъсъкът с правосъдието държал далеч от мъжете Габриела

МАЛКИЯТ МАРГИН НА ТЕНИС С ЯКА ОХРАНА

МАЛКИЯТ МАРГИН НА ТЕНИС С ЯКА ОХРАНА

Отявлен спортист и почитател на тениса е Николай Маринов, по-известен като Малкия Маргин. Малкият брат на Красимир Маринов-Големия Маргин бе забелязан в спортна екипировка на игрищата на столичния комплекс "Раковски". С розова тениска и по къси гащи, бизнесменът бе заел място на една от масите в близкото заведение

Книгата "В като вагина" уплаши родителите (СНИМКИ)

Книгата "В като вагина" уплаши родителите (СНИМКИ)

"В като Вагина” е името на първата българска илюстрирана книга за сексуално образование за момичета. Творбата се превърна в една от най-обсъжданите теми тази седмица, като мненията за нея са разнопосочни. Докато някои я защитават, то родители съзират заплаха в нея. Според създателите на книгата тя обхваща всичко – от менструация, вагинално здраве

Трагедия във Враца! Ковид-19 погуби лекарка, баща й почина ден по-рано

Трагедия във Враца! Ковид-19 погуби лекарка, баща й почина ден по-рано

Ужасна двойна трагедия разтърси Враца! Тази сутрин е починала д-р Петранка Лишковска, началник на отделението по химиотерапия в комплексния онкологичен център във областния град. Лекарката беше покосена от Ковид-19 и заради влошеното й състояние, бе на лечение в столична клиника, съобщиха от здравното заведение

Гена Трайкова на кафе с приятелки

Гена Трайкова на кафе с приятелки

Последните слънчеви лъчи за почивка опита да открадне телевизионерката Гена Трайкова, видя "България Днес". Макар и да изглеждаше уморена и постоянно вглъбена в работата си, Трайкова успя за малко да разпусне с приятелки на по кафе. Бягството от работата така и не развесели журналистката и тя бързо се върна към задачите си

Актуално

Михнева хапва накрак

Михнева хапва накрак

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с Янек стигна до Мадагаскар

Драмата с Янек стигна до Мадагаскар

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

Следят Маринела с гривна на крака

Следят Маринела с гривна на крака

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради

Д-р Симидчиев: И на мен ми е минавала мисълта за лабораторно създаден вирус

Д-р Симидчиев: И на мен ми е минавала мисълта за лабораторно създаден вирус

Пулмологът д-р Александър Симидчиев е сред тези, на които също като на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов им е минавала мисълта, че коронавирусът от Китай е създаден в лабораторни условия. "Минавало ми е пред очите и се опитах да оборвам с информация, че преди години у нас е имало подобен вирус при прилепи

1024 с COVID-19, 23.24% от тестваните, 22-ма починали за 24 часа

1024 с COVID-19, 23.24% от тестваните, 22-ма починали за 24 часа

1024 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 4406 PCR теста през изминалите 24 часа. Тоест положителни са 23.24% от тестваните. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 30 527, от които активни 12 366. 210 са излекуваните през последното денонощие

Не пропускай

Майка с две мечета в Стара планина (УНИКАЛНО ВИДЕО)

Майка с две мечета в Стара планина (УНИКАЛНО ВИДЕО)

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Пената гостува в Плевен

Пената гостува в Плевен

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Световни знаменитости с български кучета

Световни знаменитости с български кучета

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт

Бенчо порти Очите за бягството в Турция

Бенчо порти Очите за бягството в Турция

Бившият зам.-шеф на бургаския общински съвет Бенчо Бенчев опровергава версията на Димитър Желязков - Митьо Очите за пътуването му през Гърция за Турция, докато ченгетата го издирват през август 2018 г. Тогава несебърският наркобос Желязков успя да духне от България и така се измъкна от полицейска акция

395 новозаразени с COVID-19 у нас, 25 % от тестваните; 18 са починали

395 новозаразени с COVID-19 у нас, 25 % от тестваните; 18 са починали

395 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, което е с 208 случая по-малко от вчера. За последното денонощие са направени общо 1 581 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 29 503, от които 11 574 активни