Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9001520 www.bgdnes.bg

Разбиха ромска банда лихвари в Кюстендил

Прокурорско възмездие за Гольовците и Ропотамците

Магистрати и данъчни започват проверка как скандалните крими фамилии са построили лъскавите си палати

Мощна акция срещу ромски банди, тероризиращи от години Кюстендил, проведе специализираната прокуратура. Още в ранни зори десетки спецченгета и магистрати окупираха огромните палати, обитавани от членове на циганските кланове на Ропотамците и Гольовците. Паралелно с това криминалисти снемаха показания от десетки пострадали хора от действията на мургавите бабаити.
След щателни обиски стана ясно, че в ареста са прибрани шестима души, а други четирима са обявени за издирване. Задържаните са част от две зловещи организирани престъпни групи за лихварство, разпространение на наркотици и насилствени действия".
Действията на ченгетата бяха посрещнати с облекчение от живеещите в гетото и съседните квартали на града. По думите им представители на Гольовците и Ропотамците от години са наложили жесток терор буквално на целия град. Няма ден без сигнали за побоища, грабежи или изнудване. В някои от случаите се стига и до убийства или тежки телесни повреди на жертвите. Основните пострадали са бедняци, които не успяват да изплатят отпуснатите им кредити с огромни лихви.
Адекватна реакция от властите през годините така и няма. Ченгетата се ограничават с единични арести, но последвалите разследвания потъват из архивите благодарение на мощната подкрепа "от горе" за мургавите бабаити.


От думите на пристигналия на място главен прокурор Иван Гешев стана ясно, че чадърът над двете ромски фамилии вече е свален.
"Това са хора, които се занимават с незаконна дейност - било то лихварство, наркотици, проституция, измами", коментира Гешев.
По думите му чувството за безнаказаност и пренебрежение към закона от мургавите бандити стига до крайности. Част от арестуваните наскоро участват в бруталния побой над четирима полицаи, провеждали акция срещу дрогата в циганското гето.
Преди година стана ясно, че част от Гольовците са разширили и периметъра си на дейност и в София. Тогава при акция в столичния кв. "Орландовци" бяха задържани десетина човека заради участие в група за търговия с дрога и лихварство. Оказа се, че съдействие за дейността им са оказвали полицейски началници.
От разпространените снимки след вчерашната акция стана ясно, че Гольовците и Ропотамците живеят във впечатляващи палати. Всяка една от къщите заедно с обзавеждането струва минимум един милион лева. Отделно автопаркът на бандитите е поне за още няколко милиона. В същия момент предварителната проверка показва, че почти никой от тях няма законна работа и не плаща данъци. Част се водят безработни и дори получават социални помощи.
За това и според криминалисти в акцията моментално ще се включат данъчните. Предстои извършване на ревизии, които да сравнят доходите и имуществото на циганските барони. След това може да се премине и към конфискация на огромните палати и скъпи коли.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама