Готвач помага на Релето от "Наглите"

Приятел
Автор: България Днес

Готвач помага на Релето от "Наглите"

Даниел Димитров - Данчо Релето има да лежи още 3 г. и половина

На помощ на Даниел Димитров-Релето от групата на "Наглите" се притича главният готвач на затвора, където той лежи. Тъй като Релето се е трудил в кухнята на затвора, кулинарят пише характеристика, в която хвали похитителя и отбелязва, че изпълнява изключително добре възложените му задачи.
Дори и застъпването на главния готвач не помага на Релето и магистратите от Софийския градски съд преценяват, че осъденият на 18 г. за участие в престъпната група за отвличания не се е поправил достатъчно, отхвърляйки молбата му за предсрочно излизане от зандана, научи "България Днес".
През 2018 г. Данчо Релето отново пробва да измоли помилване. Мотивът му е, че иска да излезе от килията, за да си лекува зъбите. Срещу освобождаването му се запъва прокуратурата, която представя свидетелски показания, според които Димитров е присъствал на убийството на свой приятел, но не е реагирал. Тогава магистратите отчитат, че осъденият демонстрира готовност за поправяне, няма наказания или проблеми със съкилийниците си. Тъй като не е изпълнена изцяло целта на присъдата и не е изчезнал напълно рискът от рецидив, съдът го оставя в зандана.
Членът на "Наглите" още не се е превъзпитал, но затворническата администрация разполага със средства, с които да въздейства за формиране на ценностната му система, отсича съдия Мина Мумджиева. Пред нея е представена справка, според която Данчо Релето е излежал 11 г. и 7 месеца, а с работа е приспаднал още 2 г. и 8 месеца. От тежката му присъда остават още 3 г. и 7 месеца.
За времето си зад решетките Димитров има едно наказание от 2015 г., което вече е заличено. Освен това е награждаван многократно с "удължено свиждане за срок от 4 часа", "писмена похвала" и даже с "домашен отпуск за срок от 2 денонощия". Каторжникът е похвален и за работата си като хигиенист на администрацията в старата болница, която започва наскоро. Релето се справял добре с метлата и парцала, за което управата отчита, че се отнася отговорно към трудовите си задължения.


Че се забелязва положителна промяна при осъдения, се подписва и главният инспектор на панделата, който дава положително мнение за преместване на Релето в общежитие от открит тип. Изтъква, че рискът от рецидив е намалял от 33 на 26 точки, но не е променен в последните две години, забелязват магистратите.
Те не се трогват и от заявеното от защитата, че Релето е баща и трябва да се грижи за болната си майка. Заради здравословни проблеми на Димитров често му е разрешавано да си вземе отпуск, става ясно от данните по делото.
Групата за отвличания "Наглите" бе разбита в края на 2009 г. За похищенията по 18 г. затвор получиха Данчо Релето, Ивайло Евтимов-Йожи и Прокопи Прокопиев - Поли Културиста, а на 10 г. решетки бе осъден Любомир Димитров - Любо Гребеца, който отчасти съдействаше на Темида. Четирима бяха оправдани да са отвличали бизнесмени за крупни суми - Цветозар Славчев, братята Митко и Радослав Лебешковски и Павел Петков-Пелтека.
Двама от бандата не дочакват възмездие. Кирил Кирилов-Шкафа е разстрелян малко преди присъдата на първа инстанция. Соченият като член на "Наглите" Иван Пайнавелов-Сапата е убит преди процеса. За смъртта му и за убийството на Юлиян Лефтеров-Кунгфуто Любо Гребеца е осъден на доживотен затвор. Решаваща роля по делото имат показанията именно на Данчо Релето.
Според разследващите конкретният принос на Данчо Релето в престъпната организация на "Наглите" е да кара автомобилите, в които са натиквани жертвите. Той е признат за виновен за 6 похищения, но е оправдан за отвличанията на Васил Маникатов, Георги Георгиев, Румен Гунински и Борислав Атанасов.
Релето се жалва, че "Наглите" са заковани с показанията на защитените свидетели Найден Недев и Валентин Михайлов-Ихтиманския. Те си признавали за участието в групата, но не са подведени под наказателна отговорност за сторените престъпления, оплаква се Даниел Димитров. Запитан къде са милионите, изкарани от бандата, той насочва въпроса към Ихтиманския, който си признал, че прибирал от парите.
Без отговор остава и основният въпрос - кой е мозъкът на групата за похищения. Понеже за него не се намират доказателства, магистратите решават, че не е имало тартори, а решенията са се взимали общо от участниците.


Учи английски и италиански

Данчо Релето не си губи времето в пандиза, а интензивно посещава курсове по английски и италиански език, изтъква защитата му. Той е определен като активен участник в организираните културни и спортни мероприятия. Магистратите откриват, че осъденият член на "Наглите" е посещавал курсове по компютърна грамотност, италиански и английски език, но е прекратил посещенията, откакто е започнал работа. Лишеният от свобода е имал достъп до обучителни и образователни програми, но все още не е ясно защо не се е възползвал от тази възможност и след като вече е бил ангажиран с полагането на труд, чуди се съдия Мумджиева.
Пред нея Димитров се представя като автомонтьор, но се оказва, че няма професионална квалификация, удостоверена по съответния ред.

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела Медарова, която пияна и надрусана помля 10 коли с джип в Пловдив през лятото на 2018 г. 21-годишната по това време мадама се натресе в автомобилите с джипа на тогавашното си гадже Пачо, с когото се разделили след ареста й. Сблъсъкът с правосъдието държал далеч от мъжете Габриела

Гунди се блъска в москвич на Цариградско

Гунди се блъска в москвич на Цариградско

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Драмата с Янек стигна до Мадагаскар

Драмата с Янек стигна до Мадагаскар

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

Следят Маринела с гривна на крака

Следят Маринела с гривна на крака

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради

Уан-Бисака с бебе от любовница

Уан-Бисака с бебе от любовница

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата

Майка с две мечета в Стара планина (УНИКАЛНО ВИДЕО)

Майка с две мечета в Стара планина (УНИКАЛНО ВИДЕО)

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Актуално

Съдебни заседатели провалят дела

Съдебни заседатели провалят дела

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

Петричкия Ескобар се измъква от доживотна

Петричкия Ескобар се измъква от доживотна

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Затвориха всички нощни заведения в София за 2 седмици

Затвориха всички нощни заведения в София за 2 седмици

Кметът на София Фандъкова призова за работа и обучение онлайн Затварят всички нощни заведения в София за 2 седмици. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която по-рано сутринта в ефира на Би Ти Ви съобщи, че днес ще бъде обсъждана такава мярка. Решението дойде след среща с общинския щаб. Причината е сериозното разпространение на

Цар Киро с промоция за палата си

Цар Киро с промоция за палата си

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена

Оперираха Арнолд Шварценегер

Оперираха Арнолд Шварценегер

Благодарение на екипа в клиниката в Кливланд имам нова аортна клапа, която да върви заедно с новата ми белодробна клапа от последната ми операция. Това написа във фейсбук американският актьор от австрийски произход и бивш губернатор на щата Калифорния - Арнолд Шварценегер. "Чувствам се фантастично и вече се разхождах по улиците на Кливланд

Не пропускай

Фандъкова: Обсъждаме затваряне на нощните заведения в София

Фандъкова: Обсъждаме затваряне на нощните заведения в София

"Обсъждаме с колегите временното затваряне на нощните заведения. Днес имаме събиране на общинския щаб заедно с директора на столичната РЗИ и пак ще обсъдим този въпрос. Това го направиха много градове в червената зона в България". Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред Нова тв. "Следим какво става и в европейските градове

1589 новозаразени с COVID-19 - 16.1% от тестваните, по-малко са от вчера

1589 новозаразени с COVID-19 - 16.1% от тестваните, по-малко са от вчера

13 са починалите от последните 24 часа 1589 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 9 831 PCR теста. Това е с 6 случая по-малко от вчера и се равнява на 16,1% от направените тестове. Това показват данните в Националната информационна система

1 година затвор за актьора Явор Бахаров

1 година затвор за актьора Явор Бахаров

Актьорът Явор Бахаров получи ефективна присъда от 1 година. Той беше заловен да шофира пиян и дрогиран в началото на годината в Банско в условия на рецидив, предава NOVA.  Тогава пътни полицаи забелязали, че автомобилът на Бахаров се движи, криволичейки по пътното платно със свалени прозорци и силна музика

Другари пребиват варненски шеф на БСП

Другари пребиват варненски шеф на БСП

За жесток побой над лидера на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев съобщиха вчера варненски социалисти. От разпространената информация се разбра, че наказателната акция е извършена от трима души пред офиса на областната организация на партията в морския град. "Вълчев веднага е бил медицински освидетелстван със средна телесна повреда и е подаден

Жената на Божков - Елена Динева, излиза на свобода

Жената на Божков - Елена Динева, излиза на свобода

Пускат Елена Динева от ареста с мярка "подписка", твърди БНТ. Според техни източници, наблюдаващият делото прокурор е изменил мярката и за неотклонение тъй като на 27 октомври изтичат осемте месеца от задържането й. На 6.10 Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката на съпругата на Васил Божков на гаранция от 1 млн. лв