Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9013714 www.bgdnes.bg

Българин пали жив британски полицай

Ужасяващ случай разтресе Острова

Благовест Хаджигеоргиев отговаря за нападение над двама униформени

Българинът Благовест Хаджигеоргиев ще отговаря за опит за убийство на полицай и нанесени телесни повреди, след като го запали жив. Обвинението е и за опит за нанасяне на телесни повреди на втори униформен. Ужасяващата случка е от Великобритания и след нея в страната избухна огромен скандал, като позиции заеха и министри на Обединеното кралство.
Драматичните събития се разиграват в ливада край Атлантическия океан, в градчето Нюкий, графство Корнуол. Там са изпратени частни съдебни изпълнители, които трябва да изземат терена и да изгонят настанили се хора. Около 10:20 часа в петък в местната полиция се получава сигнал, че мъж се държи изключително агресивно на Тревенсън Роуд, улица която се явява като околовръстно шосе на градчето. Именно край нея е теренът, който трябва да бъде иззет. Изпратен е патрул, който да успокои обстановката. На място ченгетата правят проверка, като буйстващият мъж се оказва 30-годишният български гражданин Благовест Хаджигеоргиев. Те опитват да го усмирят и да го отведат, при което той съвсем побеснява и изненадва униформените. Залива единия офицер със запалителна течност и драска клечката. Полицаят пламва като факла. Колегата му опитва да го изгаси, при което е нападнат от българина. Все пак успява да го обезвреди и бързо да загаси агонизиращия полицай. Вика подкрепления и медицинска помощ. На мястото бързо пристига въздушна линейка и хеликоптерът откарва тежко ранения полицай в болницата "Роял Корнуол". Лекарите там успяват да стабилизират офицера, след което той е транспортиран в по-голямо лечебно заведение. Раните му са много сериозни, но добрата новина е, че животът му вече е вън от опасност.


В събота арестуваният Хаджигеоргиев е изправен пред съда. Той се сдобива с три обвинения и магистратите го оставят за постоянно в ареста. Ще отговаря за умишлен палеж с цел да застраши човешки живот, за умишлено нанасяне на тежка телесна повреда, а за втория полицай обвинението е за опит за нанасяне на телесна повреда. На 13 октомври българинът отново ще застане пред Кралския съд.
Към ужасяващия случай бе проявен огромен интерес на Острова. Местните медии го отразяват през целия уикенд, а държавници и полицейски шефове осъждат остро нападението над униформените. Министърът на вътрешните работи Прити Пател споделя в туитър съобщението за случилото се на полицията в Девън и Корнуол и пише, че това е наистина ужасяващ и неприемлив инцидент.
"В този момент мислите ми са с този смел офицер и неговите близки", допълва тя. Нейният колега Кийт Малтхаус, който отговаря за престъпността и полицията, коментира, че съдът бързо трябва да излезе с решение за извършителя.

Реклама


Много бивши и настоящи колеги на запаления полицай също го подкрепят, като от техните думи става ясно, че той е считан за истински герой по време на дългогодишната си служба. Офицерът е на 51 години и се казва Даръл Марес. По-леко пострадалият е Алън Лентън.


Пострадалият е в съзнание

Властите не съобщават много подробности за самото нападение, като уточняват само, че изгарянията на Даръл Марес не са получени от киселина или други химически вещества, а от пламъци. Командирът на пострадалия Йън Дръмънд-Смит благодари на другите полицаи, включили се много бързо в спасяването на Марес и уточнява, че именно благодарение на тях той е жив.
"Той е много известен и много уважаван офицер от града. Има сериозни наранявания, но с радост мога да кажа, че те не са животозастрашаващи. Той е в съзнание, може да сяда в болничното си легло и разговаря с нас по телефона. Той е в добро настроение", заявява още полицейският началник и добавя, че семейството на пострадалия е до него в болницата.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама