Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9014379 www.bgdnes.bg

310 безплатни фестивала в цялата страна

Римски пазар в Русе, парад на занаятите в Търново

Септември е пълен с концерти, изложби, празници на ракията и виното

Много културни събития из цялата страна ще има през септември и добрата новина е, че голяма част от тях са безплатни. Изборът е голям, така че всеки може да открие нещо за себе си, според вкуса си.
Сто общини организират фестивали на открито, изложби, концерти, книги, забавления за деца, както и лекции в рамките на инициативата "Европейски дни на наследството". Идеята е милионите граждани на Европа да се докоснат до културното наследство на всяка страна и да споделят общата загриженост за неговото опазване.
У нас инициативата включва 310 прояви, сред които са възстановки на римски пазар в Русе, фестивали на ракията и виното, арт пленер в Копривщица, изложби като "Добре дошли в родната казарма" в Асеновград, фолклорни прегледи.


Всички музеи, галерии, културни и природни обекти ще бъдат със свободен вход за посетители през септември. Знакови български филми, посветени на големите победи в спорта и постиженията в областта на културата, са включени в третото издание на Международния фестивал на документалния исторически филм DOCK в Бургас от 17 до 22 септември. Няколко дни преди това - на 12 и 13 септември, само на 20 км от Бургас - в Поморие, танцови умения ще покажат представителите на различни формации във фестивала на клубовете за народни танци "Хоро край поморийския бряг". За 11-и път те ще потопят гостите в магията на българския фолклор. Пак в Поморие са Националните поетични празници "Яворови дни", които почнаха от началото на септември и са до края на месеца. Те ще засвидетелстват за 62-ри път почитта ни към гениалния ни поет, живял и творил в морския град. Част от тържествата са националният конкурс за поезия "От заник слънце озарени алеят морски ширини" и рецитал-конкурсът за любители по творби на Яворов.


Любителски фотоконкурс и изложба на открито "Архитектурното наследство" на майстор Колю Фичето в Община Велико Търново, посветени на 220-годишнина от рождението на легендарния строител, са част от събитията в старопрестолния град. Там от 18 до 23 септември ще бъде традиционната Нощ на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство. Майсторите от чаршията ще покажат старинни техники и технологии и ще дават уроци. На открито ще има работилници, изложение на занаятчии от страната, екологични продукти и храни, както и богата артистична програма.
Събитията в Добрич също са посветени на годишнини. Едната е свързана с големия ни писател Йордан Йовков - 140 години от рождението му. На него е посветена интерактивната изложба "Героите на Йовков" между 26 септември и 20 ноември. Картините ще бъдат показани в центъра на града. Там ще бъде отбелязана и 80-годишнината от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към България и 104 години от Добричката епопея.
Асеновград се включва в програмата с една от най-необичайните изложби в страната - "Добри дошли в родната казарма", която е историко-етнографски поглед върху задължителната военна служба. В експозицията са събрани снимки, документи, предмети и спомени от личните преживявания на няколко мъже. Според кураторите така може да се проследи как времето, прекарано в в казармата, ги е формирало като личности. Експозицията ще бъде в Историческия музей в града до края на септември.
В Копривщица пък изтъкнати съвременни художници ще отразяват магията на града с пленера "Копривщица - традиции и съвременност". Събитието е до края на другата седмица.
Търговище се включва в инициативата със симфоничен концерт по случай 250-годишнината от рождението на великия композитор Бетовен.
Каква е била римската кухня, модата и костюмите, как се секат римски монети и как е изглеждал римският пазар за роби ще разберете, ако посетите "Римски пазар на "Сексагинта Приста" в Русе на 26 септември. Там за поредна година ще има възстановки на практики и игри от живота на римляните. Легионери, фермери, майстори и занаятчии ще пресъздадат духа на някогашните римски провинции. За доброто настроение ще се погрижат площадни актьори и разказвачи на истории.
В Стара Загора пък е изложбата "Какво ни завещаха". Тя ще разкаже за живота и делото на четирима старозагорски просветители - Захарий Княжевски, Анастасия Тошева, Петър Иванов, Атанас Илиев. Изложба "Стари истории в ново време" пък ще отбележи няколко годишнини от издаването на първите следосвобожденски периодични издания в Стара Загора. В библиотеката "Захарий Княжевски" арт работници по калиграфия ще покажат на децата в училищна възраст как са били оформяни книгите от Второто българско царство.
В Никопол ще бъдат отбелязани 369 години от отпечатването на първата печатна книга "Абагар". На 18 септември жителите и гостите на града ще имат възможността да се поклонят пред паметната плоча на епископ Филип Станиславов, който написва в Никопол и отпечатва в Рим със свои средства "Абагар" - първата печатна книга на разбираем български език.
Знакови сгради в София също ще участват в инициативата. Те ще отворят врати безплатно на 19 и 20 септември. Със свободен достъп ще бъдат Министерството на земеделието, Историческият музей, Военният клуб, НХГ, "Квадрат 500", Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Военната академия, БАН, Богословският факултет към СУ и много други.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама