Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9017683 www.bgdnes.bg

Красимир Вълчев: Няма план училищата да се затварят през октомври

Няма план училищата да се затварят през октомври. Надяваме се учебната година да бъде присъствена. В предходни години сме имали една, две седмици грипни ваканции. Сега няма да бъдат ваканции, ще се превключва в електронна среда, няма да имаме това затваряне за цели училища, посочи обясни министърът на образованието Красимир Вълчев навръх 15 септември в пряко включване от Стара Загора в сутрешния блок на Нова тв.

Помолен да коментира плъзнали слухове, че има план да се затварят училищата през октомври, министърът каза: „Категорично няма такъв план, тази учебна година всички ще живеем в една непредвидимост, мерките, които сме избрали, предвиждат да има превключване в електронна среда“.

Реклама

Вълчев коментира и носенето на маски. „Всички държави имат малко или много задължения за носене, ние сме избрали възможно най-либералния режим. Ако се откажем изцяло от маските, ще минем на варианта да затваряме цели училища“, обясни министърът.

Той припомни, че препоръката е децата да прекарват колкото се може повече време навън: „Говорим за няколко минути носене на маска, под 10% от цялото време в училище, и не толкова утежняващо. Важното е, че в стаята няма да се изисква носене на маска“.

"Ако дете дойде без маска в училище, първо ще му дадат маска, училищата не са санкциониращи институции, целта е децата да научат някои правила, като миене на ръцете. Разчитаме на подкрепата от родителите, но съзнаваме, че в някои случаи няма да бъде получена", каза министър Вълчев.

Накрая той обясни, че математиката и географията са били любимите му предмети в училище.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама