Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9017688 www.bgdnes.bg

Лекуващи с хашиш отървават затвора

Резолюция на Европарламента спасява мъжете

Съдът приема, че са искали да помагат на болни

Двама мъже, произвеждащи хашишово масло за лечение, отървават затвора. Това постановяват магистрати, след като на предишна инстанция те получават години решетки.
Случаят става публично известен, след като през миналата есен от Окръжната прокуратурата във Варна съобщават, че дават на съда двама мъже на 51 и 54 г., държали с цел разпространение хашишово масло на стойност над 14 000 лева.
Росен, който тогава е на 51 години, започнал да се интересува от производство на хашишово масло с лечебна цел след получени много тежки травми от пътнотранспортно произшествие. В интернет попаднал на много информации, че маслото помага за такива наранявания. Набавил за суровина съцветия марихуана и в къща в местността Крушките край Варна започнал да произвежда канабисово масло. Разказал за всичко това на своя приятел Кирил. Според прокуратурата от него се очаквало да търси клиенти за произведеното хашишово масло с много добро качество. Цената на една доза се продавала между 1200-1600 лева, като това зависело от нуждите на купувача и количеството на поръчката. Росен успял да произведе и спиртен извлек от индийския коноп, който смесвал с кремове за директно намазване върху кожата.
В периода от 13 до 15 април миналата година година той направил 530 грама масло и 125 мл извлек.


Продукцията била продавана предимно на онкоболни, тъй като според много научни публикации маслото облекчава страданията им и дори лекува. на други е давана безплатно. Към делото обаче е направена съдебно-медицинска експертиза, според която употребата на вещества с високо съдържание на тетрахидроканабинол уврежда мозъчните структури, имунната, сърдечно-съдовата и репродуктивната система, белия дроб, кръвта, води до мутации в ДНК и рак.
През декември 2019-а Кирил иска да излезе на свобода, като адвокатът му обяснява, че до този момент той е изтърпял 245 дни задържане под стража. Здравето му се било влошило, но защитата отбелязва, че седем месеца не е бил прегледан, като аргументът е, че фелдшерът бил в отпуск.
През февруари тази година двамата са осъдени. Кирил получава ефективно две години и 8 месеца затвор, както и глоба от 6 бона. Росен отнася четири години и 10 000 лв. глоба.
Двамата обжалват пред Варненския апелативен съд и успяват да отърват решетките. Наказанията са намалени, но най-важното за подсъдимите е, че те вече са условни, с 5 години изпитателен срок. Трябва да се срещат и с пробационни служители. Освен това арестът на Кирил, който от април миналата година е зад решетките, е отменен, както и гаранцията от 3000 лв., срещу която Росен е пуснат. Двамата вече са на свобода срещу подписки. Решенията обаче не са окончателни и присъдата подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.
За да мотивират постановяването на условни присъди, от Апелативния съд се позовават на здравословното състояние на двамата, което всъщност ги подтиква да произвеждат канабисово масло. Единият от тях загубил и родителите си от рак, което още повече го накарало да се заеме с незаконната дейност. Съдът приема твърденията на подсъдимите, които обясняват, че подбудите им всъщност не са били комерсиални, а са имали желание да помогнат на хора, които страдат от подобни заболявания.
"Съдът не подценява заключението на приетата по делото съдебно-медицинска експертиза, но също така взе предвид и Резолюция на Европейския парламент от 13 февруари 2019 г. относно използването на канабис за медицински цели (2018/2775(RSP)). Тази резолюция, макар и да няма задължителен характер, все пак сочи към разсъждение, че вещества, подобни на конопа, имат приложение в хуманната медицина и изследванията на тези вещества следва да бъдат регламентирани и засилени с цел да се подобри положението на хора, за които досега не е намерено адекватно лечение", се посочва още в повратното съдебно решение.

Реклама


Прецедентът с Марин Калчев

През 2014 година стана известен случаят с Марин Калчев, който страда от множествена склероза, но бе заловен с марихуана, с която се лекувал. Делото създаде абсолютен прецедент. На първа инстанция компютърният спец бе оправдан за притежанието на петдесетина грама трева, но на втора бе осъден заради употреба на марихуана за медицински цели и глобен с 1000 лева.


"Държавата има инструмента да ме смачка, но аз не съм спирал и няма да спра да употребявам марихуана, за да облекча пристъпите и болките си", каза тогава Марин Калчев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама