Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9019716 www.bgdnes.bg

Гонят дъновистите от Рилските езера

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство

Иво АНГЕЛОВ

Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за ограничаване на човешкото присъствие в циркуса.


Традиционно членовете на Бялото братство всяка година през август се събират около езерата, за да изпълнят паневритмия (система от гимнастически музикални упражнения).

Реклама


"Не е мека мярка да ограничим дъновистите, но очевидно те са един изключително тежък фактор. Трябва да се намери решение, защото тяхното присъствие е убийствено за този национален паметник на природата в България. Може би трябва да се помисли как да се ограничи и броят на хората, които се качват към езерата, както е в чужбина - има квоти, съгласно които се изкачват определен брой хора", заяви Любомир Попйорданов, председател на Асоциация "Планини и хора" и Сдружение на планинските водачи в България.


"Ние сме около езерата от 1929 година. Да се фокусираш върху нас при огромния поток от туристи - около 120 000 души годишно, означава, че някой не използва максимално капацитета на мислите си. Това е агресия от страна на природозащитниците, които си мислят, че всичко в тази страна е незаконно, освен регистрациите на техните организации", заяви пред "България Днес" председателят на общество "Бяло братство" Слав Славов.


Той обясни, че дъновистите са първите, които са въвели електронна система за посещение на Рилските езера. "Петима души обработваха кой кога идва и си тръгва, като максималният период на престой беше 5 дни. Следеше се всеки човек и всяка палатка. Кой друг може да се похвали с това?! Всяка година на 17 август организираме почистване на езерата. Пълним чували със стотици килограми боклуци, които са оставени от туристите", каза още Славов.


На въпрос, ако все пак се реши дъновистите да не се събират повече на Рилските езера, какво ще предприемат, той отговори: "Нека да опитат! Това би било религиозна дискриминация и ние ще си търсим правата".
Природозащитници още настояват за пълна забрана на джиповете, които качват туристи до езерата, както и двойно увеличение на цената на лифта, за да се ограничи туристопотокът.

Без багери за новите пътеки 

Реклама

"Ще направим ясно регламентирани пътеки, изградени от скален материал, който да бъде устойчив на големия туристически поток.

Ширината ще бъде до 1,60 м с поставени дървени парапети. Туристите ще вървят само по тези пътеки, за да започне процес на възстановяване на тревните площи. Първата и основна задача ще бъде да се възстановят тревистите растения и местните значими видове".


Това заяви по време на срещата директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов. Материалите, които ще се използват за изграждането на туристическите пътеки, ще бъдат изнасяни с коне.

Полагането на скалния материал ще бъде само и единствено чрез ръчен труд, няма да се използва друга техника.

Реклама
Реклама
Реклама