Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева: Абсурд е по-скъпо парно в санирани блокове

Приятел
Автор: България Днес

Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева: Абсурд е по-скъпо парно в санирани блокове

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват

КОЯ Е ТЯ

Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция. Доктор и доцент е по международно право и международни отношения. През 2014 г. Диана Ковачева е удостоена от Нейно Величество кралица Елизабет II с орден на Британската империя за приноса й за противодействие на корупцията и усилията й за прозрачна и ефективна съдебна система.

Борислав РАДОСЛАВОВ

- Доц. Ковачева, каква ще бъде за вас най-голямата победа от инициираната от вас на 25 август извънредна проверка на "Топлофикация София" във връзка с многобройните жалби срещу изравнителните сметки?
- Изключително важно е да се установи дали пълният ефект от поевтиняването на природния газ със задна дата от август 2019 г. до март 2020 г. е отразен в сметките за топлинна енергия на гражданите. Огромна част от жалбите до омбудсмана е за неразбираеми съобщения от "Топлофикация София" по фактурите от годишните изравнителни сметки. Информацията за дължимите суми и за направените през годината плащания по прогноза не е подредена добре, не е представена хронологично. Изреждат се много данни, валидни към различни дати, сякаш в насипен вид, и много потребители остават с усещането за хаос в сметките им. Хората не ги разбират и затова е дълг на "Топлофикация" да представи информацията в ясен и достъпен вид.
Наред с това на дневен ред излиза въпросът дали услугите, предоставяни от топлофикационното дружество, са икономически изгодни на неговите битови клиенти, дали са най-ефективният вариант за снабдяване с енергия за отопление и топла вода. Разбирате, че това е големият въпрос за конкурентоспособността на топлофикационната услуга. За да бъде желана, тя трябва да е изгодна за хората.


- Срещате ли разбиране и съдействие по "вечната" тема с парното и топлата вода и има ли развитие, след като поискахте проверката?
- През август настоях КЕВР да извърши извънредна проверка на "Топлофикация София" заради изравнителните сметки за миналия отоплителен сезон. Поставих пред председателя на КЕВР доц. д-р Иван Иванов и въпроса за това какъв контрол упражнява комисията по спазването на показателите за качество, описани в лицензията на "Топлофикация София". В отговор на моето писмо той ме информира, че на 19 август 2020 г. е започнала проверка, която включва и показателите за качество. Втората е за прилагането на намалените цени на топлоенергията със задна дата във връзка с поевтиняването на газа от август 2019 г. до март 2020 г. Проверката трябва да приключи до 31 октомври 2020 г. Очаквам след това доц. Иван Иванов да ме информира за резултатите. И се надявам те да са в интерес на гражданите.


- Кои са най-фрапантните случаи, описани в жалби до вас от недоволни граждани?
- В част от жалбите хората изразяват разочарованието си от малкия размер на сумите, които им се възстановяват от поевтиняването на природния газ. Сериозен проблем е закъснението на годишните изравнителни сметки за някои сгради. Така се случи, че новата Наредба за топлоснабдяването беше приета на 12 март - един ден преди въвеждането на извънредното положение в страната. Наредбата поставя срок за предаване на изравнителните сметки на абонатите до 15 юли, така че те да имат достатъчно време за възражения и рекламации до 31 август.

Абсурдно изглеждат случаите със санирани блокове, в които разходът на топлинна енергия се е увеличил, вместо да намалее. Потребителите не могат да си обяснят как е възможно това. Законът за енергетиката изисква от топлофикациите да поддържат баланса между производството и потреблението. Това означава, че доставената енергия в абонатните станции не бива да е нито повече, нито по-малко от необходимата за качествено топлоснабдяване. Ако е в повече, може загубите на енергия да нараснат, а хората ще трябва да я платят. В тези случаи съм поискала от "Топлофикация" проверка за настройките на абонатната станция. Гражданите също имат право да направят това. Ако смятат, че разходите за отопление или за загряване на 1 куб. метър гореща вода в техния блок са се увеличили неоснователно, могат с решение на общото събрание на етажната собственост да се обърнат към районния техник на топлофикация да провери настройките на абонатната станция. Всъщност районният техник е длъжен да прави това поне веднъж в годината преди началото на отоплителния сезон. Отделен е въпросът дали това се случва навсякъде.


- Още на 18 юни предупредихте за бъдещ проблем на заседание на комисията по енергетика в Народното събрание. Можеше ли неприятната ситуация да се размине и как?
- Точно така. На заседанието на 18 юни т.г. заявих, че твърде голяма част - почти половината от сумата за възстановяване от поевтиняването на газа в сектор "Топлоенергетика", се насочва към държавния фонд "Сигурност на електроенергийната система". Да припомня числата: Средното поевтиняване на газ за периода беше изчислено на 24% и в резултат беше определено намаление на цените на топлинната енергия средно с 10,6%. От поевтиняването на газа "Булгаргаз" възстанови на "Топлофикация София" 59,495 млн. лв. От тях за крайните клиенти беше определена сумата 30,6 млн. лв. Останалата част беше насочена към фонда "Сигурност на електроенергийната система", данъци, лихви, неустойки и други.

Имаме сигнали за възстановяване на разочароващо ниски суми от порядъка на 20 лв. Мисля, че този размер е, меко казано, неуместен, защото когато цената на природния газ намалее драстично, има очакване, че за тези месеци прихващането ще бъде усетено. Възмущението на хората е основателно, всички са изненадани от сметките. Позицията на КЕВР беше и сега е, че регулаторът е преизчислил цените със задна дата точно и справедливо. Както знаете, комисията е независим специализиран държавен орган, който се отчита пред Народното събрание. Омбудсманът няма законови инструменти да влияе върху неговите решения или да ги проверява.


- Какво може и трябва да направи един гражданин, който е неприятно изненадан от своята изравнителна сметка? Нека дадем практични и полезни съвети на хората.
- За миналия отоплителен сезон 2019-2020 г. вече е късно да се правят рекламации. Срокът за това изтече на 31 август. Разбира се, гражданите могат да потърсят защита на интересите си и по съдебен ред. По принцип, за да няма неприятни изненади, е важно уредите за дялово разпределение да са технически изправни. Водомерите трябва да имат валидна метрологична проверка. Топлинните счетоводители предлагат възможност за безплатна регистрация на техните сайтове. Там гражданите могат да се информират за потреблението си, а когато наближи краят на отоплителния сезон, могат да проследят графика за отчитане, така че да не изпуснат датите за безплатен отчет на уредите.
Хората, които се интересуват как да оптимизират отоплението си, следва внимателно да разгледат изравнителната сметка и заедно със съседите си да обсъдят мерки, които биха подобрили състоянието на вътрешната отоплителна инсталация. Добри съвети биха могли да получат и от топлинните счетоводители. На места стои болезнено въпросът с така наречените кражби на топлинна енергия от съседи. По време на отоплителния сезон има възможност при основателни съмнения за кражби гражданите да потърсят съдействие от топлофикационното дружество за проверка.

"Предателят на Миню Стайков" трупа пачки от имоти

"Предателят на Миню Стайков" трупа пачки от имоти

Солидни приходи от имоти си докарва скандалният контрабандист Антон Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". Напук на обвиненията му за шеф на престъпна група, създала свръхмодерната фабрика за нелегални цигари в пловдивското село Труд, бизнесът на Арабаджиев и до момента не е запориран. В същото време спецченгета подозират

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела Медарова, която пияна и надрусана помля 10 коли с джип в Пловдив през лятото на 2018 г. 21-годишната по това време мадама се натресе в автомобилите с джипа на тогавашното си гадже Пачо, с когото се разделили след ареста й. Сблъсъкът с правосъдието държал далеч от мъжете Габриела

МАЛКИЯТ МАРГИН НА ТЕНИС С ЯКА ОХРАНА

МАЛКИЯТ МАРГИН НА ТЕНИС С ЯКА ОХРАНА

Отявлен спортист и почитател на тениса е Николай Маринов, по-известен като Малкия Маргин. Малкият брат на Красимир Маринов-Големия Маргин бе забелязан в спортна екипировка на игрищата на столичния комплекс "Раковски". С розова тениска и по къси гащи, бизнесменът бе заел място на една от масите в близкото заведение

Книгата "В като вагина" уплаши родителите (СНИМКИ)

Книгата "В като вагина" уплаши родителите (СНИМКИ)

"В като Вагина” е името на първата българска илюстрирана книга за сексуално образование за момичета. Творбата се превърна в една от най-обсъжданите теми тази седмица, като мненията за нея са разнопосочни. Докато някои я защитават, то родители съзират заплаха в нея. Според създателите на книгата тя обхваща всичко – от менструация, вагинално здраве

Трагедия във Враца! Ковид-19 погуби лекарка, баща й почина ден по-рано

Трагедия във Враца! Ковид-19 погуби лекарка, баща й почина ден по-рано

Ужасна двойна трагедия разтърси Враца! Тази сутрин е починала д-р Петранка Лишковска, началник на отделението по химиотерапия в комплексния онкологичен център във областния град. Лекарката беше покосена от Ковид-19 и заради влошеното й състояние, бе на лечение в столична клиника, съобщиха от здравното заведение

Гена Трайкова на кафе с приятелки

Гена Трайкова на кафе с приятелки

Последните слънчеви лъчи за почивка опита да открадне телевизионерката Гена Трайкова, видя "България Днес". Макар и да изглеждаше уморена и постоянно вглъбена в работата си, Трайкова успя за малко да разпусне с приятелки на по кафе. Бягството от работата така и не развесели журналистката и тя бързо се върна към задачите си

Актуално

Михнева хапва накрак

Михнева хапва накрак

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с Янек стигна до Мадагаскар

Драмата с Янек стигна до Мадагаскар

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

Следят Маринела с гривна на крака

Следят Маринела с гривна на крака

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради

Д-р Симидчиев: И на мен ми е минавала мисълта за лабораторно създаден вирус

Д-р Симидчиев: И на мен ми е минавала мисълта за лабораторно създаден вирус

Пулмологът д-р Александър Симидчиев е сред тези, на които също като на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов им е минавала мисълта, че коронавирусът от Китай е създаден в лабораторни условия. "Минавало ми е пред очите и се опитах да оборвам с информация, че преди години у нас е имало подобен вирус при прилепи

1024 с COVID-19, 23.24% от тестваните, 22-ма починали за 24 часа

1024 с COVID-19, 23.24% от тестваните, 22-ма починали за 24 часа

1024 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 4406 PCR теста през изминалите 24 часа. Тоест положителни са 23.24% от тестваните. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 30 527, от които активни 12 366. 210 са излекуваните през последното денонощие

Не пропускай

Майка с две мечета в Стара планина (УНИКАЛНО ВИДЕО)

Майка с две мечета в Стара планина (УНИКАЛНО ВИДЕО)

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Пената гостува в Плевен

Пената гостува в Плевен

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Световни знаменитости с български кучета

Световни знаменитости с български кучета

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт

Бенчо порти Очите за бягството в Турция

Бенчо порти Очите за бягството в Турция

Бившият зам.-шеф на бургаския общински съвет Бенчо Бенчев опровергава версията на Димитър Желязков - Митьо Очите за пътуването му през Гърция за Турция, докато ченгетата го издирват през август 2018 г. Тогава несебърският наркобос Желязков успя да духне от България и така се измъкна от полицейска акция

395 новозаразени с COVID-19 у нас, 25 % от тестваните; 18 са починали

395 новозаразени с COVID-19 у нас, 25 % от тестваните; 18 са починали

395 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, което е с 208 случая по-малко от вчера. За последното денонощие са направени общо 1 581 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 29 503, от които 11 574 активни