Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева: Абсурд е по-скъпо парно в санирани блокове

Приятел
Автор: България Днес

Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева: Абсурд е по-скъпо парно в санирани блокове

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват

КОЯ Е ТЯ

Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция. Доктор и доцент е по международно право и международни отношения. През 2014 г. Диана Ковачева е удостоена от Нейно Величество кралица Елизабет II с орден на Британската империя за приноса й за противодействие на корупцията и усилията й за прозрачна и ефективна съдебна система.

Борислав РАДОСЛАВОВ

- Доц. Ковачева, каква ще бъде за вас най-голямата победа от инициираната от вас на 25 август извънредна проверка на "Топлофикация София" във връзка с многобройните жалби срещу изравнителните сметки?
- Изключително важно е да се установи дали пълният ефект от поевтиняването на природния газ със задна дата от август 2019 г. до март 2020 г. е отразен в сметките за топлинна енергия на гражданите. Огромна част от жалбите до омбудсмана е за неразбираеми съобщения от "Топлофикация София" по фактурите от годишните изравнителни сметки. Информацията за дължимите суми и за направените през годината плащания по прогноза не е подредена добре, не е представена хронологично. Изреждат се много данни, валидни към различни дати, сякаш в насипен вид, и много потребители остават с усещането за хаос в сметките им. Хората не ги разбират и затова е дълг на "Топлофикация" да представи информацията в ясен и достъпен вид.
Наред с това на дневен ред излиза въпросът дали услугите, предоставяни от топлофикационното дружество, са икономически изгодни на неговите битови клиенти, дали са най-ефективният вариант за снабдяване с енергия за отопление и топла вода. Разбирате, че това е големият въпрос за конкурентоспособността на топлофикационната услуга. За да бъде желана, тя трябва да е изгодна за хората.


- Срещате ли разбиране и съдействие по "вечната" тема с парното и топлата вода и има ли развитие, след като поискахте проверката?
- През август настоях КЕВР да извърши извънредна проверка на "Топлофикация София" заради изравнителните сметки за миналия отоплителен сезон. Поставих пред председателя на КЕВР доц. д-р Иван Иванов и въпроса за това какъв контрол упражнява комисията по спазването на показателите за качество, описани в лицензията на "Топлофикация София". В отговор на моето писмо той ме информира, че на 19 август 2020 г. е започнала проверка, която включва и показателите за качество. Втората е за прилагането на намалените цени на топлоенергията със задна дата във връзка с поевтиняването на газа от август 2019 г. до март 2020 г. Проверката трябва да приключи до 31 октомври 2020 г. Очаквам след това доц. Иван Иванов да ме информира за резултатите. И се надявам те да са в интерес на гражданите.


- Кои са най-фрапантните случаи, описани в жалби до вас от недоволни граждани?
- В част от жалбите хората изразяват разочарованието си от малкия размер на сумите, които им се възстановяват от поевтиняването на природния газ. Сериозен проблем е закъснението на годишните изравнителни сметки за някои сгради. Така се случи, че новата Наредба за топлоснабдяването беше приета на 12 март - един ден преди въвеждането на извънредното положение в страната. Наредбата поставя срок за предаване на изравнителните сметки на абонатите до 15 юли, така че те да имат достатъчно време за възражения и рекламации до 31 август.

Абсурдно изглеждат случаите със санирани блокове, в които разходът на топлинна енергия се е увеличил, вместо да намалее. Потребителите не могат да си обяснят как е възможно това. Законът за енергетиката изисква от топлофикациите да поддържат баланса между производството и потреблението. Това означава, че доставената енергия в абонатните станции не бива да е нито повече, нито по-малко от необходимата за качествено топлоснабдяване. Ако е в повече, може загубите на енергия да нараснат, а хората ще трябва да я платят. В тези случаи съм поискала от "Топлофикация" проверка за настройките на абонатната станция. Гражданите също имат право да направят това. Ако смятат, че разходите за отопление или за загряване на 1 куб. метър гореща вода в техния блок са се увеличили неоснователно, могат с решение на общото събрание на етажната собственост да се обърнат към районния техник на топлофикация да провери настройките на абонатната станция. Всъщност районният техник е длъжен да прави това поне веднъж в годината преди началото на отоплителния сезон. Отделен е въпросът дали това се случва навсякъде.


- Още на 18 юни предупредихте за бъдещ проблем на заседание на комисията по енергетика в Народното събрание. Можеше ли неприятната ситуация да се размине и как?
- Точно така. На заседанието на 18 юни т.г. заявих, че твърде голяма част - почти половината от сумата за възстановяване от поевтиняването на газа в сектор "Топлоенергетика", се насочва към държавния фонд "Сигурност на електроенергийната система". Да припомня числата: Средното поевтиняване на газ за периода беше изчислено на 24% и в резултат беше определено намаление на цените на топлинната енергия средно с 10,6%. От поевтиняването на газа "Булгаргаз" възстанови на "Топлофикация София" 59,495 млн. лв. От тях за крайните клиенти беше определена сумата 30,6 млн. лв. Останалата част беше насочена към фонда "Сигурност на електроенергийната система", данъци, лихви, неустойки и други.

Имаме сигнали за възстановяване на разочароващо ниски суми от порядъка на 20 лв. Мисля, че този размер е, меко казано, неуместен, защото когато цената на природния газ намалее драстично, има очакване, че за тези месеци прихващането ще бъде усетено. Възмущението на хората е основателно, всички са изненадани от сметките. Позицията на КЕВР беше и сега е, че регулаторът е преизчислил цените със задна дата точно и справедливо. Както знаете, комисията е независим специализиран държавен орган, който се отчита пред Народното събрание. Омбудсманът няма законови инструменти да влияе върху неговите решения или да ги проверява.


- Какво може и трябва да направи един гражданин, който е неприятно изненадан от своята изравнителна сметка? Нека дадем практични и полезни съвети на хората.
- За миналия отоплителен сезон 2019-2020 г. вече е късно да се правят рекламации. Срокът за това изтече на 31 август. Разбира се, гражданите могат да потърсят защита на интересите си и по съдебен ред. По принцип, за да няма неприятни изненади, е важно уредите за дялово разпределение да са технически изправни. Водомерите трябва да имат валидна метрологична проверка. Топлинните счетоводители предлагат възможност за безплатна регистрация на техните сайтове. Там гражданите могат да се информират за потреблението си, а когато наближи краят на отоплителния сезон, могат да проследят графика за отчитане, така че да не изпуснат датите за безплатен отчет на уредите.
Хората, които се интересуват как да оптимизират отоплението си, следва внимателно да разгледат изравнителната сметка и заедно със съседите си да обсъдят мерки, които биха подобрили състоянието на вътрешната отоплителна инсталация. Добри съвети биха могли да получат и от топлинните счетоводители. На места стои болезнено въпросът с така наречените кражби на топлинна енергия от съседи. По време на отоплителния сезон има възможност при основателни съмнения за кражби гражданите да потърсят съдействие от топлофикационното дружество за проверка.

Хитлера води плеймейтка на море

Хитлера води плеймейтка на море

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо

14 кокошки си купи Лили Иванова

14 кокошки си купи Лили Иванова

С биояйца се храни примата, веднъж в месеца си позволява и суджук 14 кокошки си е купила Лили Иванова. Те са от породата шуменска черна. Пернатите са дадени за отглеждане в екоферма, като певицата редовно им праща чували със зърно, за да могат да си хапват на воля. В замяна Лили получава екояйца от кокошките, които фермерът, който ги отглежда

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

Доган нарисува Наим

Доган нарисува Наим

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември

Кмет сватосва моми и ергени

Кмет сватосва моми и ергени

Заради малко сватби в родопско село Мустафа Брахимбашев събира 320 души във вилата си  320 моми и ергени събира във вилата си кмет, за да ги сватоса. Първенецът на родопското село Чепинци Мустафа Брахимбашев забелязва, че все повече намаляват сватбите в населеното място и решава да вземе мерки. "Тази година имаше само 7-8 сватби

Селезньова изкушава

Селезньова изкушава

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Актуално

Къци бърз и яростен на велосипед

Къци бърз и яростен на велосипед

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Слави Ангелов: Оставали са 2-3 месеца живот на Теодора заради рака (Видео)

Слави Ангелов: Оставали са 2-3 месеца живот на Теодора заради рака (Видео)

Премиерата на “233 метра между живота и смъртта”, филм на Слави Ангелов, е в събота по Нова тв Всъщност Теодора и Михаил се опитват да поставят двоен рекорд на Гинес - първият за най-дълбоко гмуркане на жена, а вторият за двойка, тъй като мъже са се гмуркали на 330 м. Един от поддържащите им водолази се спуска на такава дълбочина

160 нови случая на COVID-19 в България, 12 са починалите

160 нови случая на COVID-19 в България, 12 са починалите

160, с 51 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3526 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 19 283, от които 4637 активни

Папагалът Джаро пее и имитира животни (ВИДЕО)

Папагалът Джаро пее и имитира животни (ВИДЕО)

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Бобито, Келеша и Пожарникаря се пържат пред Темида

Бобито, Келеша и Пожарникаря се пържат пред Темида

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Не пропускай

Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

Министерският съвет на Република България прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 октомври 2020 г. до 30 ноември 2020 г. Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб

Доган нарисува Наим

Доган нарисува Наим

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември

Баба Тодора затворена вкъщи от година

Баба Тодора затворена вкъщи от година

94-годишната жена живее на тъмно в дома си  Иво АНГЕЛОВ Баба Тодора не е излизала от дома си вече една година! Допреди месеци 94-годишната жена е здрава, ходеща и обичаща живота дама. За нещастие, краката й започват да отказват, появяват се болки в колената и Тодора започва да се придвижва с проходилка

109 нови случая на COVID-19 в страната, двама са починали

109 нови случая на COVID-19 в страната, двама са починали

109 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3 049 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 19 123, от които 4 608 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

“Еърбъс” пуска революционни екосамолети, задвижвани с водород

“Еърбъс” пуска революционни екосамолети, задвижвани с водород

Компанията се надява до 2035 г. те да изпълняват пътнически полети “Еърбъс” представи революционен проект за 3 екосамолета с нулеви емисии на въглероден диоксид, съобщи Ройтерс. Плановете на европейския авиопроизводител са първите пътнически самолети, задвижвани с водород, да започнат полети през 2035 година