Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9020274 www.bgdnes.bg

Блатечки спасява учителка от НАТФИЗ

Парализирана е 

Доцент Александра Хонг е духовната майка на БГ звездите 

Успешно започна новата учебна година, но... не за всички. Асен Блатечки поде кампания за спасяването на преподавателка от НАТФИЗ, която е в болница и има нужда от средства за живот.
"Моля, споделете! Доцент Александра Хонг се нуждае от нашата помощ! Една от духовните майки на поколения артисти има нужда от помощта ни. Саша Хонг е в болница и се налагат няколко сложи и скъпи интервенции. Нека се опитаме да помогнем!", гласи съобщението, което Блатечки разпространява и се надява да помогне на именитата преподавателка.
Бивши студенти, колеги и приятели се обединяват около достойната кауза и отказват да се предадат.


Идваща от Ташкент и специализирала както в Москва, така и у нас, у преподавателката тече кръв от два континента. От 1985 г. започва работа във ВИТИЗ като педагог по пантомима и сценична пластика, а в последните години е начело на катедрата "Сценично движение".
"Нашата Саша Хонг претърпя сериозна операция, която я изправи пред поредната битка. Самата тя скри от нас своите перипетии, за да не ни тревожи, и реши сама да се бори. Разбрах съвсем скоро какво се е случило и много искам да й помогна. Необходими са средства за сериозно, продължително лечение, рехабилитация и възстановяване, което живот и здраве предстои. Сигурна съм, че четейки това, тя ще се притесни и развълнува, но да поискам помощ за нея ми диктуват душата и сърцето ми. Благодаря ви! Саша, обичам те и вярвам в нашата сила и Бог да е с теб!", казва една от бившите й студентки Кристина Янева, която понастоящем е част от Младежкия театър, а на екран я гледахме в "Каръци" на Ивайло Христов и сериала "Откраднат живот".
С онкологично заболяване се бори доц. Хонг.
"Аз съм парализирана. Метастазите са изяли част от гръбнака, 5-и гръден прешлен се счупи, затисна гръбначния мозък. На 31 август ми поставиха 8 титаниеви пирона в гръбнака. Сега трябва бавна рехабилитация, бавно раздвижване и чакането на резултатите от хистологията и присъдата на онкокомитета. Скъпи приятели! Благодаря ви за подкрепата на мен и децата ми в неочакваните изпитания, които съдбата ми наложи! Но Господ е милостив, щом ме дарява с вашата обич и помощ! Неизповедими са Пътищата... не е дадено да знаем какво ни очаква и дали ще стигнат силите за новото изправяне, колко време ще изисква то... и ако то се случи някой ден, ще е благодарение на вас! И аз се моля за вашето здраве и щастие! Благодаря ви!", казва самата Хонг. Макар и обездвижена, тя намира време и сили да благодари на всички, които й помагат.
Подкрепата си изказва и Ненчо Илчев, един от любимите колеги на Любо Нейков. Подкрепят и безбройните студенти на доц. Хонг, сред които днешни звезди като Явор Бахаров, Радина Кърджилова, Стефания Кочева, Луиза Григорова и др.
"Когато започнахме часовете си по пантомима, смея да твърдя, че нищо не разбирахме и не приемахме, Саша с много любов и търпение ни поведе в различни сценични жанрове и средства. С взискателност и обич ни помогна да обогатим бедната си за момента психофизическа палитра. Благодарение на нейната огромна любов и упоритост тя ни даде шанса да се докоснем и създадем заедно световни заглавия като "Играчът на рулетка" по романа на Достоевски, "Джонатан Ливингстън Чайката" по романа на Ричард Бах, които като наши дипломни представления играхме и след завършването ни на професионална сцена", с гордост припомня Кристина Янева.

Реклама


Вестник "България Днес" изказва подкрепата си за доц. Александра Хонг и благодари на всички, които дарят за здравето й или просто я подкрепят мислено.
Сметка за дарения:

IBAN BG52RZBB91551051500185
РАЙФАЙЗЕНБАНК
АЛЕКСАНДРА ЙОСИФОВНА АЗИЗБАЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама