Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9024099 www.bgdnes.bg

Шофьори спасители

Храброст преди сетния миг 

Водачи на автобуси загиват, но пътниците оцеляват 

Автобусният шофьор Нако Велянов почина преди дни, но се превърна в герой. Вестник "24 часа" го номинира посмъртно за достоен българин, а постъпката му дълго време ще се помни от 24-те пътници, които оцеляха.
Преди дни 67-годишният мъж вози футболния отбор на "Беласица" (Петрич), който се прибира след победа като гости на "Оборище" (Панагюрище). На 70-ия километър от магистрала "Тракия" Нако получава инфаркт. Въпреки че губи битката с живота, той решава да спаси хората в превозното средство. Вместо към мантинелата и насрещното движение той отклонява автобуса към канавката, където се наклонява, но не се преобръща. Нако е герой - няма загинали пътници и нито един от тях не е пострадал сериозно.
Доблестни мъже зад волана и друг път е имало.
През 2018 г. 54-годишният Румен Архипов издъхна, докато кара училищен автобус. Но всичките 12 деца оцеляха благодарение на адекватната му реакция малко преди да издъхне. Той карал малчугани на възраст от 9 до 14 години от Кюстендил към околните села. Изведнъж усетил, че му прилошава. Румен успял да премине опасен участък от шосето с много остър и опасен завой и да овладее превозното средство да не се преобърне. След около 200 метра навлязъл в село Слокощица. Дръпнал ръчната спирачка и натиснал с двата крака педала на спирачката, за да убие скоростта. Автобусът се забил в кофа за боклук, а после в ограда на къща. В нея живеел полицаят Румен Костадинов, който бил на двора с жена си. Неговата дъщеря също пътувала в автобуса. Съпругата на полицая веднага се обадила на тел. 112. Костадинов на мига прескочил оградата и останал шокиран, защото не забелязал човек на шофьорското място. Едва когато влязъл, видял водача, паднал настрани. Полицаят започнал да изважда едно по едно децата от буса. Те били много изплашени и не разбрали, че шофьорът е починал. А родителите и до ден днешен са благодарни на храбрия шофьор.


Преди шест години водач на автобус успя да евакуира и спаси пътници, след като превозното средство се подпали край русенското село Борисово. По време на движение шофьорът на автобуса забелязал дим и пламъци в салона. Той евакуирал пътниците и започнал да гаси пожара. Впоследствие пристигнали на място и пожарникари, но разумните постъпки на водача спасили живота на пътниците. Късо съединение в електрическата инсталация дало начало на инцидента, който благодарение на шофьора не се превърнал в трагедия.
През август 2018 г. шофьор на камион почти скочи от Лъвов мост в коритотото на Владайска река, за да не се стигне до катастрофа. Водачът разказва, че спирачките му отказват и тежката машина става неуправляема. За да не се удари в минаващите коли, той решава да се засили към мантинелата, а евентуално и да полети от моста. За щастие, камионът се спира на тротоара, като опасно виси над реката. При критичната ситуация никой не пострада, а превозното средство беше изместено с кран.

Реклама


Понякога герои стават и кондукторите. Такъв е случаят в Пловдив от 2016 година.
Шофьор в градския транспорт получи гърч по време на движение и единствено бързата реакция на кондуктора Александър Русев да овладее машината предотвратява катастрофа. Спирайки автобуса, той спасил 20-ина пътници, шофьора, млада майка с дете на пешеходна пътека, както и чакащите на спирката.


"Не смятам, че съм направил нещо изключително. Радвам се, че нямаше пострадали", каза тогава младият мъж, който се притесняваше от вниманието към него и избягваше изявите в публичното пространство.
"Шофьорът на автобуса се залюля и се отпусна върху волана. Рейсът се понесе напред на тласъци. Изтръпнах, защото бях само на няколко метра разстояние с детето. Тогава едно младо момче до водача се наведе, направи нещо и рейсът спря", разказва пътничка, станала свидетел на бързата и точна реакция на Русев. За щастие, водачът оцелява, а и никой от пътниците не е сериозно пострадал.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама