Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9031692 www.bgdnes.bg

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана

КОЙ Е ТОЙ

Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас", а днес грее като водещ на времето.

Виктория СТОЯНОВА

- Г-н Ковачев, как от Академията за театрално и филмово изкуство се озовахте в БНТ да четете прогнозата за времето?
- Благодарение на сина на приятелка на баба ми, когото даже не познавах. Започнах първоначално като координатор. С колегите отговаряхме за надписите в емисиите "По света и у нас", както и за аутокюто на водещите. Когато завърших академията, твърдо реших да не правя компромиси със себе си и самоцелно да търся връзки и ангажименти, само и само да съм активен в професията. Затова не започнах в театър, а предпочетох да надникна в кухнята на медиите.

Реклама


- Какво ви повлия при избора да бъдете водещ на прогнозата за времето?
- Стана спонтанно. Една колежка ми спомена, че има кастинг за водещ. Стори ми се интересна работа, впоследствие се оказа даже много по-интересна, отколкото очаквах, а и също толкова отговорна.


- Колко по-различен е ефирът от сцената?
- Чувството на сценична треска ми беше почти непознато, докато бях в академията. В театъра публиката е пред теб и заедно водите невербална комуникация. При добра подготовка на актьора евентуална грешка дава възможност за импровизация и често се превръща в позитив и прави представлението още по-колоритно и автентично. При живото предаване в телевизията, когато застанеш пред камерата и трябва да предадеш точна научна информация за максимално кратко време, грешката е недопустима и би могла да навреди както на плановете на зрителите, така и на имиджа на телевизията, която представляваш.


- Има ли нещо в динамиката на телевизията, което още ви притеснява?
- Динамиката е убийствена, а отговорността - много голяма. За да има завършен вид една прогноза, за нея работят около 10 човека. Когато си водещ и редактор, си пряко отговорен за процеса. Имаш много ограничено време, в което трябва да взимаш бързи и добри решения. Практиката тук е ключова, затова е необходимо постоянно да си ангажиран и с най-малкия детайл.


- Как приема семейството ви тази промяна и появата ви на екран?
- Вълнуват се хората. Особено баба ми и дядо ми, които не живеят в София и напоследък единственият вариант да ме видят е в прогнозата.


- Заобиколен сте от красиви колежки. На какво ви учат в занаята?
- Освен красиви са и страхотни професионалисти, които си вършат работата със стил и отдаденост. Надявам се да попия колкото се може повече опит от тях, но има още доста хляб да изям, докато достигна това ниво.


- Успявате ли да играете паралелно в театъра?
- През юли участвах в дипломно представление в НАТФИЗ на един много талантлив и ерудиран режисьор от новия клас на моя професор Снежина Танковска. Постановката е "Прах при прахта" на Харолд Пинтър. Заради ситуацията с Ковид-19 нямаше възможност за публика, така че играхме само пред комисията за оценяване. Изпитът мина много добре и в момента търсим варианти да продължим живота на представлението.

Реклама


- Как оцеляват актьорите в ковид кризата? Как се отрази на вас?
- Темата за оцеляването на актьора е актуална много преди Ковид-19. Конюнктурата у нас е много неблагоприятна за развитие в театъра. Подозирам, че нарочно се поддържа такава, хората да са по-лесно манипулируеми. Евтините халтури, които се бълват постоянно, затъпяват сетивата на публиката и тя несъзнателно привиква към тях, спирайки да търси качество. Унизителните заплати в повечето театри принуждават много добри актьори да се кривят и на сцената и по телевизията, за да свързват двата края, и за съжаление, така и те играят роля в този разпад. Изкуството е огромна отговорност, защото отговаря на важните въпроси, за които интелектът няма капацитет. "Истинската мъдрост е знанието, претопено в чувство". Актьорът не бива да се занимава с оцеляване, енергията му трябва да е насочена към лекуване на заблудите на съзнанието, на лъжливия комфорт, в които ежедневно сами избираме да присъстваме от незнание и страх.


- Може ли само актьорството да ви осигури препитание днес?
"Дали си мислиш, че можеш или че не можеш, все ще си прав." Няма значение какво правиш, а как го правиш и още повече защо. Парите, на първо място, са енергия. Когато не познаваш себе си, ти живееш в бедност и самият ти си тази бедност.


- Усещате ли повече дамско внимание, след като станахте едно от лицата на БНТ?
- О, да! Постоянно завързвам нови контакти, и то предимно с жени в разцвета на силите си - 40-и - 50-и набор.


- Има ли конкуренция в лицето на колегите ви в БНТ, както и синоптиците от други медии?
- Конкуренцията е поредната заблуда на егото, тя просто не съществува другаде освен в съзнанието. Ние стигаме дотам, докъдето ни позволят собствените ни ограничения. Когато се конкурираме, ние ставаме дребни кариеристи и дори да надвием въпросната конкуренция, не постигаме удовлетворение, а просто една вредна самоцел, цената на която е още по-дълбоко чувство на несъстоятелност. А и не мога да се конкурирам със синоптици, защото не съм синоптик, те работят в Националния институт по метеорология и хидрология. Засега водещ на прогнозата ме устройва чудесно.


- Времето всяка година става все по-топло в есенните месеци и с високи летни температури. Какво да очакваме до края на септември и октомври? Ще се радваме ли на топло време?
- За съжаление, не е възможно да се прогнозира точно какво ще бъде времето за повече от една седмица напред. Възможно е да се коментира какви са най-вероятните средни месечни температури през следващите няколко месеца. В случая до края на септември и през октомври очакванията са за температури около и над нормата, подобно на същия период през 2019 г.


- Ще има ли сняг на Коледа?
- Ако не на тази, то по всяка вероятност на следващата.

Реклама
Реклама
Реклама