Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Приятел
Автор: България Днес

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана

КОЙ Е ТОЙ

Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас", а днес грее като водещ на времето.

Виктория СТОЯНОВА

- Г-н Ковачев, как от Академията за театрално и филмово изкуство се озовахте в БНТ да четете прогнозата за времето?
- Благодарение на сина на приятелка на баба ми, когото даже не познавах. Започнах първоначално като координатор. С колегите отговаряхме за надписите в емисиите "По света и у нас", както и за аутокюто на водещите. Когато завърших академията, твърдо реших да не правя компромиси със себе си и самоцелно да търся връзки и ангажименти, само и само да съм активен в професията. Затова не започнах в театър, а предпочетох да надникна в кухнята на медиите.


- Какво ви повлия при избора да бъдете водещ на прогнозата за времето?
- Стана спонтанно. Една колежка ми спомена, че има кастинг за водещ. Стори ми се интересна работа, впоследствие се оказа даже много по-интересна, отколкото очаквах, а и също толкова отговорна.


- Колко по-различен е ефирът от сцената?
- Чувството на сценична треска ми беше почти непознато, докато бях в академията. В театъра публиката е пред теб и заедно водите невербална комуникация. При добра подготовка на актьора евентуална грешка дава възможност за импровизация и често се превръща в позитив и прави представлението още по-колоритно и автентично. При живото предаване в телевизията, когато застанеш пред камерата и трябва да предадеш точна научна информация за максимално кратко време, грешката е недопустима и би могла да навреди както на плановете на зрителите, така и на имиджа на телевизията, която представляваш.


- Има ли нещо в динамиката на телевизията, което още ви притеснява?
- Динамиката е убийствена, а отговорността - много голяма. За да има завършен вид една прогноза, за нея работят около 10 човека. Когато си водещ и редактор, си пряко отговорен за процеса. Имаш много ограничено време, в което трябва да взимаш бързи и добри решения. Практиката тук е ключова, затова е необходимо постоянно да си ангажиран и с най-малкия детайл.


- Как приема семейството ви тази промяна и появата ви на екран?
- Вълнуват се хората. Особено баба ми и дядо ми, които не живеят в София и напоследък единственият вариант да ме видят е в прогнозата.


- Заобиколен сте от красиви колежки. На какво ви учат в занаята?
- Освен красиви са и страхотни професионалисти, които си вършат работата със стил и отдаденост. Надявам се да попия колкото се може повече опит от тях, но има още доста хляб да изям, докато достигна това ниво.


- Успявате ли да играете паралелно в театъра?
- През юли участвах в дипломно представление в НАТФИЗ на един много талантлив и ерудиран режисьор от новия клас на моя професор Снежина Танковска. Постановката е "Прах при прахта" на Харолд Пинтър. Заради ситуацията с Ковид-19 нямаше възможност за публика, така че играхме само пред комисията за оценяване. Изпитът мина много добре и в момента търсим варианти да продължим живота на представлението.


- Как оцеляват актьорите в ковид кризата? Как се отрази на вас?
- Темата за оцеляването на актьора е актуална много преди Ковид-19. Конюнктурата у нас е много неблагоприятна за развитие в театъра. Подозирам, че нарочно се поддържа такава, хората да са по-лесно манипулируеми. Евтините халтури, които се бълват постоянно, затъпяват сетивата на публиката и тя несъзнателно привиква към тях, спирайки да търси качество. Унизителните заплати в повечето театри принуждават много добри актьори да се кривят и на сцената и по телевизията, за да свързват двата края, и за съжаление, така и те играят роля в този разпад. Изкуството е огромна отговорност, защото отговаря на важните въпроси, за които интелектът няма капацитет. "Истинската мъдрост е знанието, претопено в чувство". Актьорът не бива да се занимава с оцеляване, енергията му трябва да е насочена към лекуване на заблудите на съзнанието, на лъжливия комфорт, в които ежедневно сами избираме да присъстваме от незнание и страх.


- Може ли само актьорството да ви осигури препитание днес?
"Дали си мислиш, че можеш или че не можеш, все ще си прав." Няма значение какво правиш, а как го правиш и още повече защо. Парите, на първо място, са енергия. Когато не познаваш себе си, ти живееш в бедност и самият ти си тази бедност.


- Усещате ли повече дамско внимание, след като станахте едно от лицата на БНТ?
- О, да! Постоянно завързвам нови контакти, и то предимно с жени в разцвета на силите си - 40-и - 50-и набор.


- Има ли конкуренция в лицето на колегите ви в БНТ, както и синоптиците от други медии?
- Конкуренцията е поредната заблуда на егото, тя просто не съществува другаде освен в съзнанието. Ние стигаме дотам, докъдето ни позволят собствените ни ограничения. Когато се конкурираме, ние ставаме дребни кариеристи и дори да надвием въпросната конкуренция, не постигаме удовлетворение, а просто една вредна самоцел, цената на която е още по-дълбоко чувство на несъстоятелност. А и не мога да се конкурирам със синоптици, защото не съм синоптик, те работят в Националния институт по метеорология и хидрология. Засега водещ на прогнозата ме устройва чудесно.


- Времето всяка година става все по-топло в есенните месеци и с високи летни температури. Какво да очакваме до края на септември и октомври? Ще се радваме ли на топло време?
- За съжаление, не е възможно да се прогнозира точно какво ще бъде времето за повече от една седмица напред. Възможно е да се коментира какви са най-вероятните средни месечни температури през следващите няколко месеца. В случая до края на септември и през октомври очакванията са за температури около и над нормата, подобно на същия период през 2019 г.


- Ще има ли сняг на Коледа?
- Ако не на тази, то по всяка вероятност на следващата.

Всички от групата на Божков пуснати

Всички от групата на Божков пуснати

На свобода вече са всички обвинени като участници в престъпната група за принуда, данъчни престъпления, изнасилвания и убийства на Васил Божков, става ясно от решение на спецсъда. Честта да се прибере у дома, макар и последен, се пада на Веселин Балтов, шеф на личната охрана на духналия в Дубай хазартен бос

Братът на фараонката Ружа я топи още 6 месеца

Братът на фараонката Ружа я топи още 6 месеца

Още шест месеца братът на изчезналата криптофараонка Ружа Игнатова ще я топи пред властите в САЩ, става ясно от решение на съда в Ню Йорк. Константин Игнатов се съгласи да сътрудничи с информация на разследването и бе включен в програмата за защита на свидетелите през миналото лято. Оттогава той е скрит на тайно място в САЩ заедно с жена си и

Изнудват Беки със секспози

Изнудват Беки със секспози

Войната между жената на Уейн Рууни, Колийн, и тази на Джейми Варди, Ребека, излезе извън съда и придоби най-долни измерения. Анонимни, наричащи се "Армията на Колийн", заплашват Беки, че ще разпространят неин сексвидеозапис. Ако не им плати 2,5 биткойна. Г-жа Рууни от година вече обвинява някогашната си приятелка и жена на голмайстора на "Лестър"

Тикнаха в пандиза семейство адвокатки

Тикнаха в пандиза семейство адвокатки

В Сливенският затвор са пратени врачанската адвокатка Румяна Тодорова и дъщеря й Деница, която също се представя за юрист. Двете дами получават 2 години и 6 месеца и 2 години и 10 месеца след сключено споразумение с прокуратурата. В замяна на леките присъди те признават вината си, че са участвали и ръководели организирана група за документни

Уловиха 40-килограмов звяр

Уловиха 40-килограмов звяр

Валентин Вълев е майстор на едрите риби  Амурът е рекорден улов за 2020 г.  Чудовищен 40-килограмов амур хвана майстор рибар от Нова Загора. Валентин Вълев, който е известен сред приятели и въдичари като повелител на едрите риби, прави зрелищния улов във водите на язовир "Жребчево". Водоемът е близо до града му

Вокалистката на "Рико Бенд" Саша Рико: Повече от 10 г. чаках сина си

Вокалистката на "Рико Бенд" Саша Рико: Повече от 10 г. чаках сина си

Вярвам, че когато даваш, ще получаваш КОЯ Е ТЯ Сашка Рикова е на 34 г., родена е в гр. Ракитово. Занимава се с пеене от 13-годишна. През 2012 г. с мъжа си Веско създават "Рико Бенд". Групата натрупва огромна популярност сред чалга феновете. Записват парчета с едни от най-големите имена в попфолка като Мария, диджей Дамян

Актуално

С бира в ръка и без маска в градския транспорт

С бира в ръка и без маска в градския транспорт

Въпреки наложените нови още по-строги ограничения, които влизат в сила от петък вечерта за много от младежите правилата продължават да бъдат само пожелателни. Снимка: България

Аржентина обяви 3 дни траур за Марадона

Аржентина обяви 3 дни траур за Марадона

Очакват над 1 милион човека да се простят с легендата Аржентина обяви 3-дневен траур за Диего Армандо Марадона. Великият футболист умря, след като сърцето му спря да бие в дома му. Една от трите сестри, които са се грижили за него го е открила бездиханен и опитите да бъде спасен пропаднали. Поклонението започва днес в 12 часа българско време (6

3712 новозаразени с коронавирус - 42,08% от тестваните, 141 са починали

3712 новозаразени с коронавирус - 42,08% от тестваните, 141 са починали

3712 са новозаразени с коронавирус при направените 8 820 PCR теста за последното денонощие, сочат данните от Единната информационна система за COVID-19 у нас. Това са 670 случая по-малко от вчера. 141 са починали за последното денонощие. 3 367 са починали от началото на пандемията досега. Активните случаи на заболяването станаха общо 87 073

Дженифър Лопес блести в инстаграм гола с огромен диамант (Видео)

Дженифър Лопес блести в инстаграм гола с огромен диамант (Видео)

51-годишната певица и актриса Дженифър Лопес блести гола с огромен диамант във видео, пуснато от нея в инстаграм. Диамантът е вероятно подарен от нейния годеник Алекс Родригес. Звездата се появи чисто гола в реклама на собствената си марка козметика, уточнява в. „Дейли мейл”. Близки до Джей Ло споделиха

Почина легендата на световния футбол Диего Марадона

Почина легендата на световния футбол Диего Марадона

Легендата на световния футбол Диего Армандо Марадона е починал. Аржентинецът е претърпял кардиореспираторен арест в къщата в Тигре, където се бе установил след операцията на главата. Очаквайте

Не пропускай

Двойна атака на жълтите павета

Двойна атака на жълтите павета

Двойна атака получи вчера властта на жълтите павета, след като едновременно превозвачи и таксиметрови шофьори заедно с недоволни от противоепидемичните мерки се изсипаха на протест. Точно в 10 часа гневните граждани и браншът започнаха да скандират "геноцид" и "оставка", а някои обвиниха полицаите, че "са се продали за увеличение на заплатите си"

Меган Маркъл пометнала през юли

Меган Маркъл пометнала през юли

Съпругата на принц Хари, Меган Маркъл, довери пред в. "Ню Йорк таймс", че през месец юли е пометнала при износването на второто си дете, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.  "Узнах, докато прегръщах първородното си дете, че започвам да губя втората си рожба", написа в изданието херцогинята на Съсекс

18 г. затвор за килъра на Андреа от Галиче

18 г. затвор за килъра на Андреа от Галиче

За 18 години в затвора отива убиецът на 18-годишната Андреа от Галиче, след като не е обжалвал наложеното му наказание от Окръжния съд във Враца. На 4 ноември Окръжният съд във Враца призна Аксел Олеков за виновен за това, че на 11 януари е отнел по особено мъчителен начин живота на момичето в дома му, след като е проникнал в жилището посред нощ

До 21.12 затварят молове, ресторанти, училища, университети, спортът без публика (видео)

До 21.12 затварят молове, ресторанти, училища, университети, спортът без публика (видео)

Противоепидемичната обстановка се удължава до края на януари По 24 лв. на ден за работниците от затворените бизнеси Противоепидемичните мерки започват от 27.11 до 21.12, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг на МЗ. Той подчерта, че мерките започват от петък вечерта. Т.е през деня всичко ще работи

Доналд Тръмп помилва пуйка за деня на благодарността

Доналд Тръмп помилва пуйка за деня на благодарността

Президентът Доналд Тръмп заедно с първата дама Мелания Тръмп, помилва пуйка за деня на благодарността по време на 73-то годишно представяне в Розовата градина в Белия дом във Вашингтон, 24 ноември 2020 г. Снимка: REUTERS / Хана