Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9031740 www.bgdnes.bg

Фолкпевци в класната стая

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно 

Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив.


Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет. Като част от обучението си преди две години тя стажува като учителка на петокласници в училище "Свети Патриарх Евтимий" в Града под тепетата.

Реклама


"Преподаването ми е много интересно, а децата проявяват желание да учат в моите часове. Говорим си както за велики композитори, така и за фолклорните области в България и родните обичаи и традиции.

Учениците са любознателни и се опитвам да им разказвам по интересен начин", разказа пред "България Днес" Димана, която отваря за малчуганите света на Моцарт, Бетовен и други велики композитори. Тя изтъква, че все повече младите хора проявяват интерес към родния ни фолклор и се интересуват за корените му. Затова и внимателно им разказва за нещата, които е научила преди години.


Димана е привърженик на идеята да се учи в клас, а не дистанционно. Въпреки че добре се справя с обучението през мобилни устройства, фолкпевицата признава, че предпочита класната стая. Според нея личният контакт с децата е много по-полезен за образованието.


Илиян Михов-Баровеца преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", като дори по-рано беше беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги.


"Никога не съм имал самочувствието, че съм учител. Но децата ме харесват и се зареждам с тях. Трябва да призная, че това ми е втора награда, след като миналата година бях избран за най-стилно облечен учител", коментира с усмивка пред "България Днес" Баровеца.


"Всичко започна случайно. Поканиха ме да замествам един колега - преподавател по кларинет, който замина в чужбина. Когато се появих в училището, децата ме познаха и започнаха да ми искат автографи. Директорката видя, че съм сериозен в работата си. Извика ме и ми каза: "Знаеш ли, много деца искат да се запишат при теб за пеене". Реших, че може да пробваме. И така от години работя в училището. Преподавам кларинет, саксофон и народно пеене, водя и големия хор", поясни пред вестника изпълнителят на вселенския хит "Баровец".

Реклама


Фолкпевицата Ашли през нощта и г-жа Алиша Павлова през деня. Преди време изпълнителката впечатли, след като стана ясно, че през тъмната част на денонощието има изяви в дискотеки, а на следващия ден преподава на малчугани. Тя завършва средното си образование в Широка лъка с профил народно пеене. Продължава образованието си в бакалавърската програма "Поп и джаз педагогика" в Софийския университет "Климент Охридски". И така стига до практиката в столичното 51-во училище "Елисавета Багряна". Освен това Ашли има собствена музикална академия, в която обучава талантливи деца не само на пеене, но и на свирене на музикални инструменти.


"Аз съм един пример, че попфолк певиците са кадърни. Разбира се, трябва да има малко строгост, но не трябва да е прекалена. За мен това не е добър подход към децата. Аз имах две мечти и ги осъществих - едната да бъда изпълнител на сцена, другата мечта беше да преподавам пеене. И двете ги постигнах", казва с усмивка чаровната изпълнителка.


Скоро след дипломирането си Камелия работи като учителка в родния си град Чипровци, но бързо се преориентира към музиката. Кратка преподавателска кариера има и Сани, която преди декади изгря с хитовете "Ах, банана" и "На геврека дупката".


Преди две години стана ясно, че изпълнителят на вечния хит "На бургаската гара" Руси Русев преподава на деца в училище "Христо Ботев" в бургаския кв. Долно Езерово.


"Музикалната ми кариера продължава - имам участия и концерти, опитвам се да правя нови песни, но и искам да уча деца. Да оставя нещо след себе си на следващите поколения", разказа Русев.


Покрай ангажиментите си в училището той обучава деца и в читалището в бургаския квартал, като е дал творчески насоки на няколко големи таланти. "Подготвях Иван Стоянов, който през 2015 г. представи България на детското издание на "Евровизия". Имам и други деца с големи успехи на международни конкурси", разкри Русев. За откриването на една от учебните години певецът хванал микрофона и изпълнил "Ако си дал" на Емил Димитров. Деца, родители, преподаватели и присъстващият на събитието кмет на Бургас Димитър Николов бурно аплодирали професионалното представяне на песента.

Реклама
Реклама
Реклама