Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9032491 www.bgdnes.bg

Оправдаха митничарите от "Лесово 2"

След фалстарт и връщане на процеса за поправка

Тираджия ги спасява, като разказва, че им давал по 1-2 евро и ги черпел с бисквити и шоколад

Оправдани са погнатите за подкупи митничари при акция "Лесово 2"! Това става ясно от решение на Специализирания наказателен съд, научи "България Днес". Вместо разследващите да докажат корупционни практики пред Темида, в съдебната зала става ясно, че униформените служители са взимали по 1-2 евро, а често тираджии ги черпели бисквити и шоколади, за да преминат по-бързо през опашката. По всяка вероятност показанията на шофьорите са надделели за оправдаването на митничарите, предполагат запознати.
На подсъдимата скамейка са изправени осем от служителите на пункта, за да отговарят като корумпирана престъпна група. Наскоро съдия Елена Попова оневинява всички подсъдими - Светлозар Пренеров, Антон Димитров, Албена Абрашева, Георги Гинчев, Веселин Сидеров, Росица Янкова, Донка Георгиева и Георги Еленчев.
Прокуратурата обвинява митничарите за организирана престъпна група, която действа от края на септември 2015 г. Тогава началниците на три от четирите митнически смени се събрали в с. Лесово и решили да продължат "традицията" за незаконно събиране на пари, господствала до идването на новия началник на пункта. Средствата следвало да се събират от инспекторите в техните смени и да се предават на началниците. Те от своя страна имали задача да ги съхраняват и веднъж или два пъти в месеца да ги разпределят между служителите съобразно приноса на всеки от тях. Според обвинението най-голям дял е отделян за началника на пункта, за да не се противопоставя на престъпното начинание. Кой е този началник, остава неясно.
От 200 до 400 щатски долара искали инспекторите от превозвачите. По 50-100 долара взимали от шофьорите на камиони от страни извън ЕС, най-вече с украинска, руска и молдовска регистрация. Това било задължително, когато установявали някаква нередност - несъответствие на товара с описания в документите или липса на винетка. Част от незаконно придобиваните парични средства се събирали от водачи на камиони с извънгабаритни товари. Те били пропускани срещу суми, по-малки от дължимите с държавни такси. С това е бил ощетяван и републиканският бюджет, се сочи в обвинителния акт. По изчисления на разследващите схемата генерирала за месец около 60 хиляди лева.
Арестите по аферата бяха извършени през ноември 2016 г. на граничния пункт. Процесът претърпява крах още от самото начало. В обвинителния акт не намират място някои от арестуваните като Христо Костов, Пламен Петров и дори Тодор Пилчев, който е изпълнявал функциите на началник на пункта.
Под отговорност са подведени началничките на смени - бургазлийките Донка Георгиева и Росица Янкова, както и техният съгражданин Антон Димитров. Появяват се обаче и нови имена като Албена Абрашева и Георги Еленчев. Първо разпоредителното заседание е отложено, а при повторния опит делото е върнато на прокуратурата заради фрапиращи нарушения в обвинителния акт.
На заседанието самият наблюдаващ прокурор иска връщане на делото заради процесуално нарушение. То е свързано с митничаря Антон Димитров, чието обвинение за подкуп било забравено в обвинителния акт. За него се сочело само, че е участник в престъпната група.
Освен това магистратите откриват, че името на Албена Абрашева е налично само в кратката версия на обвинението, но го няма в обстоятелствената част на обвинителния акт. Друг куриоз е свързан с Димитринка Дражева. Тя е посочена като обвиняема, но не е привлечена под наказателна отговорност нито в досъдебното производство, нито пред съда.
Объркани се оказват и описаните от разследващите факти за ключова среща в края на септември 2015 г. В документа се казвало и че на нея са били трима от общо четиримата началник-смени на пункт "Лесово", но имена не са посочени и не става ясно кои точно шефове са присъствали и каква е ролята им.
След поправката на обвинителния акт процесът тръгва. Пред Темида на едно от заседанията проговаря тираджията Мустафа Кара. Той разколебава тезата на обвинението и до голяма степен допринася за оневиняването на митничарите.
"Давал съм за "чорба парасъ" и за кафе по 1-2 евро на митничари на Лесово през 2015-2016 г.", казва ключовият свидетел. Той признава, че давал скромните суми, за да не го бавят с часове на границата. Обикновено това ставало в кабината на камиона, а когато нямал дребни, слагал банкнота в паспорта си и митничарят му връщал разликата до 2 евро.
От думите на турчина става ясно, че българските митничари не са толкова настойчиви, колкото румънските им колеги. Случвало се е Кара да черпи нашите служители с бисквити и шоколади. Друг път помагал на униформените, като уедрявал събраните от тях монети и им давал банкноти. По време на разследването пред ченгетата тираджията казва, че е виждал някои от митничарите, които му показват на снимка. В съда обаче той не разпознава нито един от подсъдимите като служител, който му е искал пари.

Реклама


Колегите им също оневинени

Задържаните митнически служители при акцията "Лесово 1" също са оневинени на първа инстанция. Делото срещу 7 от арестуваните за участие в организирана престъпна група митнически служители от пункт "Лесово" стартира през ноември 2014 г. Обвинения бяха повдигнати на началника на пункта Димитър Колев, двамата началници на смени Георги Банев и Чавдар Дюлгеров и инспекторите Димитър Шопов, Илия Илиев и Йоланта Бозукова.

В съда да свидетелства за действията на митническия шеф на едно от заседанията дойде съседът му - футболистът Радостин Кишишев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама