Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9032552 www.bgdnes.bg

Цацаров не дава 100 бона на Трайчо Трайков

Комисията на бившия главен прокурор КПКОНПИ обжалва решението на съда

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) обжалва решението на Административния съд в София-град да заплати на Трайчо Трайков обезщетение за понесени от него морални и материални вреди.
Бившият министър на икономиката и енергетиката в правителството осъди КПКОНПИ за почти 100 хиляди лева, но решението не е окончателно. Мотивът е претърпени неимуществени вреди и пропуснати ползи в резултат от решение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, с което е бил установен конфликт на интереси по отношение на Трайков във връзка с предоставянето на концесия на "Каолин". Производството по установяване на конфликта на интереси започва през 2012 г. по сигнал на самия Трайков след освобождаването му от поста министър на икономиката, енергетиката и туризма.
От комисията, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, посочват, че през 2019 г., ден преди изтичането на 5-годишния давностен срок за търсене на отговорност, Трайков е предявил иск по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди срещу КПКОНПИ като правоприемник на КПУКИ.
В жалбата на антикорупционната комисия срещу решението на Административния съд се посочва, че когато производството за установяване на конфликт на интереси е приключило, в сила са били разпоредбите на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, съгласно който лице, заемащо публична длъжност, няма право в продължение на една година от освобождаването си от длъжност да сключва трудови или други договори с търговските дружества, по отношение на които е изпълнявало разпоредителни или контролни функции. В тази връзка според КПКОНПИ съдът необосновано е възприел твърденията на Трайчо Трайков за пропуснати ползи - че не е могъл да заеме предложените му управленски позиции в международни компании, като според самия него това е станало заради негативния отзвук от решението за установяване на конфликт на интереси. Невъзможността на Трайчо Трайков да започне работа на визираните в иска му длъжности всъщност се дължи на забраната на закона, в чийто обхват той попада в качеството си на лице, заемащо публична длъжност - министър, подчертават от комисията. Те посочват, че решението на стария вариант на КПКОНПИ (КПУКИ) няма отношение към тези обстоятелства, поради което държавата, в лицето на комисията, не трябва да дължи обезщетение.
КПКОНПИ е възразила и срещу твърденията на Трайков за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в "душевни болки и страдания" и "опетняване на доброто име" заради широкото отразяване на случая в публичното пространство. Комисията е задължена по закон да публикува своите решения на официалната си интернет страница и това се прави по отношение на всички, вкл. и г-н Трайков, поясняват от антикорупцията. Те са категорични, че високият медиен интерес към него не се дължи на публикуването на решението на КПУКИ на ведомствената интернет страница, а от заеманата длъжност от Трайков тогава - министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама