Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9040351 www.bgdnes.bg

Реката от "На всеки километър" изчезна

Тече под земята, предполагат местни хора 

Сушица пресъхна, столетници се кълнат, че не са виждали такова чудо 

Реката от "На всеки километър" изчезна!
Преди повече от половин век р. Сушица става снимачна площадка на една от най-популярните сцени във филма - Ученика (в ролята на Коста Карагеоргиев) пада убит край километричен камък близо до реката, успявайки със сетни сили да извика: "Ние сме на всеки километър...".
В наши дни дългият 24 километра водоем преживява тежки дни. "На едни места нивото е много ниско, а на други е пресъхнала и буквално изчезна. Става въпрос за участъка от църквата на селото до естествения мост. Говорих си с 95-годишни и по-възрастни местни хора, които казват, че никога през живота си не са виждали такова чудо", разказа пред "България Днес" Райчо Тютюнджиев, кметски наместник на пловдивското село Мостово. Той предполага, че реката вероятно е минала под земята и там продължава по някакъв начин да тече, но на повърхността не може да бъде видяна.


"Засушаването е най-големият проблем. От няколко години в нашия район извори и подпочвени води изчезват. Ако не завали дъжд и не падне сняг, няма как да се появи отново. Ние нищо не можем да направим, всичко зависи от природата", признава Тютюнджиев. Не много назад в миналото Сушица е била много пълноводна и буйна, но в момента това е само мил спомен. Остава единствено гордостта на местните хора, че емблематичната сцена от "На всеки километър" е заснета точно на това място. И до ден днешен жителите на Мостово си разказват за филма и не пропускат да разкажат на гости от други части на България.

Реклама


Въпреки изчезването на реката в родопското село засега не се готвят за воден режим, тъй като черпят живителна течност от пещерата Гаргина дупка. Но и там количествата са започнали да намаляват.
"Вода все още имаме, но някой ден може да се окажем на сухо. В близкото село Орешец нямат вода, тъй като им пресъхнаха изворите. Дано да не се стига до такава критична ситуация", моли се кметският наместник на Мостово.

Кръстова гора и Караджов камък са наблизо 

По-голямата част на Сушица се намира в резервата "Червената стена" и риболовът е забранен. Това е най-големия биосферен резерват в Родопите. В непосредствена близост се намират Кръстова гора и Караджов камък - високо скално плато (връх с височина 1448 м), в чиито отвесни стени се е образувал естествен тесен улей, в който е заклещен огромен камък.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама