Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9040569 www.bgdnes.bg

Кюфтето с гривна от Темида

У дома след 11 месеца в кауша

Няма доказателства, че Петър Биберов може да повлияе на 40 свидетели, смята съдът

Известният кримигерой Петър Биберов-Кюфтето да се прибира вкъщи, но с електронна гривна на крака! Това решиха магистратите от апелативния спецсъд относно съдбата на един от най-често срещаните бабаити с прякори из полицейските хроники, научи "България Днес". Въпреки присъдите и редицата проблеми с правосъдието Кюфтето успява да умилостиви съда да го пусне от кауша.
Той изкарва там 11 месеца по обвинения, че е участвал в банда за рекет, заплахи, побои и палежи с цел превземане на бизнеси и репресии над конкуренти и за силово събиране на пари от лихварство. Заедно с него на подсъдимата скамейка са Николай Мечков, Златко Кънев, Кирил Тодоров, Милен Вълев, Стоян Димитров и Йордан Ганев. Основен свидетел на обвинението е айтоският бизнесмен Стоян Колев.
Кюфтето изтегля късата клечка, защото 8 месеца след ареста му се надява да отпадне мярката му за неотклонение, но разследващите го цакат, като внасят обвинителния акт. Така арестът му се удължава, а по време на съдебното производство няма крайни срокове за освобождаване. Все пак се оказва, че времето, прекарано зад решетките, е в полза на Кюфтето. Магистратите преценяват, че престоят на Биберов в килията е смекчил риска той да извърши ново престъпление. Затова постановяват следващата по тежест мярка - домашен арест, при изпълнението на който да се прилага електронно наблюдение с техническо средство за проследяване.
Прокуратурата възроптава, като изтъква, че при домашния арест не се осъществява постоянна охрана от МВР, а само периодична. По този начин домашните затворници можели да извършват престъпления извън дома си, цитират практиката държавните обвинители. Във всеки случай на неотклонение Биберов може да бъде върнат на топло, успокояват служителите на Темида.
Те приемат, че има достатъчно събрани улики срещу Петър Кюфтето за извършени престъпления. Това са показания на свидетели, протоколи за разпознаване и други писмени доказателства. Фактологията в обвинителния акт, както и доказателствата по обвинението спрямо Биберов навеждат на извод за по-нисък евентуален принос за разлика от останалите негови съпроцесници, които имат и обвинения за множество вторични престъпления, отбелязват съдия Красимира Костова и колегите й.
Те отчитат, че делото е в начален етап и тепърва трябва да се разпитат 40 свидетели. Не се споделя от съда опасението на прокурора, че извън килията Кюфтето може да им въздейства, преди да са проговорили, защото не са събрани такива доказателства по делото.
В папките по процеса фигурират документи, че Кюфтето е претърпял черепно-мозъчна травма в софийската пандела. Подробности за мистериозния инцидент не се съобщават, но след него подсъдимият е преместен в свои води - в бургаския затвор. Въпреки травмата магистратите не назначават съдебномедицинска експертиза за установяване травмите на кримигероя. Така потвърждение за оплакванията му няма, но съдът уточнява, че под домашен арест Кюфтето по-лесно ще следи здравето си. Вкъщи Биберов ще е до двете си малки деца, за които след ареста се е грижила само майката. Според прокуратурата с решението си съдът дава превес на личния интерес на бургаската кримка пред обществения.
Това не е единственият сблъсък на Петър Кюфтето с правосъдието. Той е погнат като тартор на група за палежи на коли в Бургас и за прекарване на нелегални мигранти през границата. Разследващите откриват доказателства за 4 запалени коли с цел разчистване на бизнес територии и преведени 21 бежанци през браздата. Престъпната организация е разбита, след като ченгета се натъкват през нощта на бус, тъпкан с мигранти, в гората между Созопол и Приморско. Зад волана се оказва аверът на Кюфтето - Румен Янакиев. Първоначално ченгетата съобщават, че бандата е действала и по линия на наркоразпространение и побои, но подобни обвинения не са включени в обвинителния акт. Пред Темида освен Кюфтето са изправени Данаил Стефанов, Галин Бекяров, Румен Янакиев и Станислав Стоянов.
Първият опит за съдебното им преследване удря на камък. Магистратите откриват сериозни пропуски в обвинителния акт. Според написаното в него бандата на Кюфтето е действала само един ден. Ако това беше така, подсъдимите можеха да се поздравят със своеобразен рекорд, шегуваха се юристи. Не на шега обаче Петър Биберов-Кюфтето записва в кримибиографията си три осъдителни присъди, едната от които е за ръководител на организирана престъпна група.

Реклама


Напада и удря фоторепортера Пенков

Разправа с фоторепортер навлече допълнителни неприятности за Петър Кюфтето. Той се призна за виновен и сключи споразумение за пробация, че нападнал и ударил фотографа на в. "Черноморски фар" Борислав Пенков в "Приморски парк".

С това проблемите между кримигероя и фоторепортера не приключиха. През октомври 2018 г. входът на блока, в който живее Пенков, е опожарен. Пламъците засягат апартамента на фотографа и ел. таблото с 27 електромера. Разследващите откриват виновниците за палежа и обвиняват Румен Янакиев и Данаил Стефанов като извършители, а Кюфтето като поръчител.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама