Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9041265 www.bgdnes.bg

Честваме 112 години Независима България

Днес се отбелязват 112 години от обявяването на Независимостта на България. Празничната дата, останала в сянката на Националния празник 3 март и Деня на съединението - 6 септември, все пак бележи първият голям дипломатически успех за следосвобожденска България.

Днес център на честванията е град Велико Търново, където на 22 септември 1908 г. Цар Фердинанд I и правителството с манифест провъзгласяват независимостта на Княжество България от Османската империя. С тoзи aкт ce oтхвърлят пocлeднитe вacaлни връзки c Ocмaнcкaтa импeрия, а Княжecтвo Бългaрия cтaвa нeзaвиcимa държaвa.

Реклама

Манифестът гласи:

„По волята на незабавния цар-освободител, великият братски руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданиците на Негово Величество румънския крал, и от юначните българи, на 19 февруарий 1878 година (се) сломиха робските вериги, що през векове сковаваха България, някога тъй велика и славна. Оттогава до днес, цели тридесет години, българският народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под мое ръководство и онова на о’ бозе почившия княз Александър държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й.

Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска.

Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и еднакво да желаят.

Фактически независимата ми държава се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи (вериги – бел. съст.), с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждане между България и Турция.

Аз и народът ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция; тя и България – свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят.

Реклама

Да живее свободна и независима България!

Да живее българският народ!“

Честването на 112 години от обявяването на Независимостта започва с литургия в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на общината.

Кулминацията на празничния ден ще бъде от 19.30 с тържествена проверка на площада пред Царевец, след което ще бъде излъчен спектакълът "Звук и светлина".

По-рано, от 09.00 ч, пред храм „Св. 40 мъченици“ ще бъде отслужен тържествен водосвет на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и знамената на държавни институции. От 10.30 ч в Архитектурно-музеен резерват „Царевец” ще започне военният ритуал по издигане националното знаме на Република България.

След официалните слова и празничния благослов, ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, след което от 11.30 часа започва празничното шествие до паметника "Майка България".

В шествието ще се включи военния оркестър на НВУ "Васил Левски" и оркестъра на Националната гвардейска част. Тържествената церемония-спектакъл "Искри" на Националната гвардейска част и изпълнения на строеви хватки с оръжие от Представителна част на НВУ"Васил Левски" ще започне от 12.00 часа в центъра на града.

На откритата сцена пред общината през целия ден ще има изпълнения на любителски и професионални музиканти и танцьори.

Денят на Независимостта на България - 22 септември, ще бъде отбелязан тържествено в гарнизоните в цялата страна. В честванията по повод 112-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България ще участват представителни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Националната гвардейска част (НГЧ) и Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“, съобщиха от Министерство на отбраната.

Военнослужещите ще се включат в церемониите по издигане на националния флаг на Република България, благодарствените молебени и в тържествените ритуали по полагане на венци и цветя пред паметниците на героите, загинали по бойните полета за свободата и независимостта на нашата Родина в градовете Горна Оряховица, Стара Загора, Хасково, Сандански, Враца, Сливен, София, Русе, Варна, Бургас и Костинброд и в селата Опицвет и Климент.

В София в празничния ден в 12.00 ч. пред сградата на администрацията на президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Честването на 112-годишнината от обявяването на Независимостта на България налага въвеждането на временна организация на движението във Велико Търново навръх 22 септември, информират от общината. През целия празничен ден – от 7,00 до 22,30 ч. /или до приключване на събитията/ ще бъде затворен площад „Цар Асен I” пред крепостта Царевец, заедно с подходите към него. Обходният маршрут е през кв. „Света гора”, главен път В. Търново – Варна, Южен пътен възел и ул. „Бачо Киро”.

От 11,30 до 13,30 ч. ще бъдат затворени улиците „Никола Пиколо”, „Иван Вазов”, „Велчо Джамджията”, „Стефан Стамболов”, „Независимост” и площад „Майка България”. В тази част движението ще бъде пуснато след приключване на изпълненията на военния оркестър на НВУ „Васил Левски” и Националната гвардейска част. Трафикът по улиците от Централна поща до крепостта Царевец ще бъде ограничен и в периода 18,00 – 22,30 ч., за да бъде спокойно пешеходното придвижване за тържествената заря – проверка и спектакъла „Царевград Търнов – звук и светлина”. От 11,00 до 19,00 ч. ще бъде затворена и улица „Васил Левски”.

В Деня на Независимостта на България – 22 септември, в центъра на Велико Търново е забранено разполагането на сергии, маси и други преместваеми обекти за търговски и обслужващи дейности.

Допуска се само едно изключение - разрешено ще бъде поставянето на преместваеми обекти за продажба на български национални знамена и балони.

На 22-ри септември, по случай 112 години от обявяване Независимостта на България, църква „Св. 40 мъченици“ ще приема безплатно посетители до 13,00 ч. , а Архитектурно-музеен резерват „Царевец “ - до 16.00 часа

Реклама
Реклама
Реклама